İnsanlar arasındaki ilişkilerin ilk amacı, “etkili” ve “verimli” bir iletişim kurmaktır.
Kitleleri ikna etmek, davranışlarını yönlendirmek hatta yeni davranış kalıpları oluşturmak ancak etkili ve verimli bir iletişim ile mümkündür.
Günümüzde “beden dili” bir iletişim aracı olarak büyük önem taşımaktadır. Ancak beden dili kullanımı, iletişimi güçlendirebileceği gibi bir “iletişim kazasına veya çatışmasına” da sebep olabilir.
***
İŞARET PARMAĞINI KULLANMAK
İşaret parmağının kullanılması, beden dili teorisinin özel konularından biridir. Parmağın kullanımını önemli hale getiren şey ise, ona yüklenen anlamdır.
İşaret parmağı, çoğu zaman bir “tehdit dili”ni ifade eder.
Parmağı gören insan beyni, ne yazık ki bunu bir “silah” olarak algılamaktadır.
Peki, beyin, işaret parmağına neden böyle bir anlam yüklemektedir? Bu sualin cevabı,“ilk insanlar”ıngündelik hayatına kadaruzanır.
Düşmanlarıyla mücadele eden insanoğlu, eline bir taş parçası veya mızrak almaktaydı:“El kapalı ise, avucun içinde taş vardır”. “El,sivri bir şey tutuyorsa bu bir bıçaktır veya mızraktır”.İlk çağlardan itibaren insan beyni bir “yazılım” olarak tecrübelerini hücrelerine kodlamıştır.
Yukarıdaki fotoğrafta bir tv kanalına mülakat veren Fransa Cumhurbaşkanı EmmanuelMacron’u görmektesiniz. Mülakat videosunun tamamı izlendiğinde, Sayın Cumhurbaşkanı’nın işaret parmağını sıkça kullandığı görülmektedir.
İşaret parmağının bu şekilde kullanılmasının amacı, doğrudan “tehdit” tir.
Parmağın hedef gözetilerek doğrultulması ise, tehdit kasdının ciddiyetine ve şiddetine dair bir göstergedir.
Parmağın gayet gergin bir şekilde hareketlenerek sallanması, tehdit boyutu hakkında bilgi verir.
Bu hareketin şiddete dönüşüp dönüşmeyeceği, işaret parmağının konumu ile alakalıdır.
Başka bir ifadeyle muhatabını tehdit ederek konuşan bir kişinin, tehdidinde ne kadar ciddi olduğu, ne kadar asabi olduğu işaret parmağının konumuna bakılarak anlaşılabilir.
***
İŞARET PARMAĞININ KONUMU
Fotoğrafta, Sayın Cumhurbaşkanı’nın işaret parmağının konumuna dikkat ediniz. Parmak, şu anda bir “tabancayı” temsil etmektedir.
İşaret parmağını bu şekilde kullanan kişi, muhatabını tehdit eder: Tehditkâr hiçbir söz söylemese bile …
Parmağın, kişinin kendi yüzüne doğru yaklaşması ve hareketliliğinin artması, tehdidin şiddeti ve ciddiyeti konusunda fikir verir.