Namık Açıkgöz


Dursun Önkuzu’nun Adı Şehit Edildiği Fakülte Binasına Verildi

Dursun Önkuzu’nun Adı Şehit Edildiği Fakülte Binasına Verildi


Bizim kuşak rahmetli  Ertuğrul Dursun Önkuzu trajedisini yüreğinde hissederek büyüdü. O 23 Kasım 1970 Pazartesi günü, okulunu basan Marksist teröristlerce katledildi. O zamanki adı “Erkek Teknik Yüksek Öğretmen Okulu” olan okulun B bloğunun 3. katında katledilerek şehit edildi. 1948 yılında doğan Önkuzu, önce şiddetli bir işkenceye maruz bırakılmış ve ardından bisiklet pompasıyla ciğerleri parlatılarak şehit edilmiş ve na’şı, okulun 3. katından atılmıştır.

Tokat-Zile’den gelip yüksek tahsil yapmaya çalışan bu asil Anadolu evladı, haftalarca okulda terör estiren Marksistlere boyun eğmemiş ve onlara karşı tek başına direne direne şehâdet şerbetini içmiştir.

Bizim kuşak işte bu trajediyi daima yüreğinde hissetmiş ve asla unutmamıştır.

1976 yılında üniversite tahsili için Ankara’ya gittiğimde, o zaman adı Gazi Eğitim Enstitüsü olan enstitüdeki arkadaşlarımla beraber Erkek Teknik’in o bloğuna gidip Önkuzu rahmetlinin atıldığı pencerenin önünde ruhuna birer fatiha göndermiştik ve ben Niyazi Yıldırım Gençosmanoğlu’nun şu şiirini okumuştum:

Önkuzu hey! ... Önkuzu! ...

Önde gider Önkuzu...

Anası 'Dursun' demiş...

Durmaz; gider Önkuzu.

Kuzu yürür... Kuzu yürür...

Önde Önkuzu yürür...

Kuzular meledikçe

Gönlüme sızı yürür! ...

Önkuzu hey! ... Önkuzu! ...

Önde gider Önkuzu...

Bu bayrak düşmez yere

Ölmedikçe son kuzu! ...

Dursun adı... Dursun adı...

O gitti, dursun adı.

Dillerde türkü olsun,

Yürekte vursun adı! ...

Kuzular koç olacak,

Toy, düğün, göç... olacak

Bu yıl ki kuzuların

Adları “öç” olacak!

İşte şehadetinin 50. yılında, E. Dursun Önkuzu’nun adı, şehit edildiği binaya verildi.

Gazi Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Fakülte Kurulu’nun teklifi ve üniversite senatosunun 16 Kasım 2020 tarihli toplantısında verilen karar üzerine, rektörlük Önkuzu’nun şehit edildiği 23 Kasım günü, rahmetlinin adını B Blok binasına törenle verdi ve binaya Ülkücü şehit Dursun Önkuzu’nun posteri asıldı.

Törende bir konuşma yapan ve “O tarihte Önkuzu, toprağa değil, Anadolu insanının kalplerine gömüldü” diyen rektör Prof. Dr. Musa Yıldız, rahmetli Önkuzu ile ilgili şunları söyledi: “Zira o kardeşimiz, şehitlerimizin kanlarıyla yoğrulmuş bu mübarek topraklarda; ezan susmasın, al bayrağımız inmesin diye ‘Sana olmaz dökülen kanlarımız sonra helâl. Hakkıdır, Hakk’a tapan milletimin istiklâl’ diyerek merhum Akif’in diliyle can feda eyledi. İşte biz de Ankara Erkek Teknik Yüksek Öğretmen Okulunun devamı olan gözbebeğimiz Teknoloji Fakültemizin Yönetim Kurulunun teklifiyle 16 Kasım 2020 tarihinde Senatomuzda aldığımız kararla, bu eğitim şehidimizin adını bu binaya verdik. Ruhu şad olsun. Mekânı cennet olsun”

Teknoloji Fakültesi dekanı Prof. Dr. Süleyman Tekeli de yaptığı konuşmada, 50 yıl önce  insanlık dışı işkencelerle şehit edilen Önkuzu’nun adının binaya verilmesiyle, kamuoyunun nisbeten rahatladığını ifade ederek bu kararın alınmasına destek verenlere teşekkür etti.

Törene üniversite mensupları, yazar Osman Oktay ve Önkuzu ailesinden kardeşleri SamiyeÖnkuzu, Zübeyde Önkuzu;  enişteleri Mehmet Sami Uzun; yeğenleri Alptekin Uzun ve Gökçe Apaydın katıldı.

Türk milletinin vicdanında asla affedilmeyen ve unutulmayan Dursun Önkuzu’nun katli hadisesi karşısında o zamanlar suskun ve çaresiz kalan devletin bu Anadolu yiğidi Ülkücünün adını yaşatmak üzere böyle bir karar vermesi, devletin de milletin özelliğine göre yeniden yapılanmasının güzel bir göstergesidir. Allah vesile olanlardan razı olsun muazzez şehidimize de Allah rahmet eylesin.