Aykut Karahan


Erke Dönergecinin Gecikmiş Keşfi

Erke Dönergecinin Gecikmiş Keşfi


   Tarihler 2006 yılının son aylarına yaklaşırken, gazete ve bazı tv ve radyolarda 'Bilimsel Düşüncenin Gücü' sloganıyla reklamlar dönmeye başladı. Zannedersem Aralık ayı idi toplantı ya da bugünkü adıyla basın lansmanı. İddia büyüktü petrol ve doğalgaz savaşlarını bitirecek kadar büyük bir icattı. Aralık ayına yaklaştıkça merak artıyor acaba nedir bu savaşları bitirecek olan büyük icat diye herkes sormaya başlamıştı bile.

   Aralık ayı geldi ve basın lansmanı olduğu gün 'Bilimsel Düşüncenin Gücü' sloganı ile yola çıkan bu büyük icadın ismi 'Erke Dönergeç' olarak 'Erke Mühendislik' tarafından tanıtıldı. İddiası herhangi bir enerjiye ihtiyaç duymadan sonsuz enerji üretecek olan bir makineden söz ediliyordu. Tanıtımı yapan emekli bir general. Tanıtım toplantısında birçok emekli general ve bazı üst düzey bürokratlar. Hayret ve inanmama arasında gidip gelen insanımıza bu büyük buluşun bütün patent başvurularının yapıldığı ve 2007 yılından itibaren de üretiminin yapılacağı duyuruldu. Fakat daha sonra Web sitesinden yapılan açıklamada sürenin sarkabileceği ifade edildi. Gerçek bilim insanları böyle bir şeyin mümkün olamayacağını zira bunun termodinamik dahil olmak üzere birçok fizik kuralına aykırı olacağını söylemişlerdi. Ve bu hikaye bu şekilde unutuldu gitti. Ta ki 'Kamu/Hazine Garantili' projeler Türkiye gündemine ağırlığı ile girene kadar.

   Şimdi diyebilirsiniz ki Erke Dönergeci ile Hazine Garantili projelerin ne ilgisi var. Lafı hiç dolandırmadan söyleyeyim çok alakası var. Şöyle ki, hazine garantili projelerde devlet hiç para harcamadan yani devletin kasasından tek kuruş çıkmadan büyük projeler yapılacak idi. Osmangazi Köprüsü, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, İzmir - İstanbul otobanı ve Şehir hastaneleri gibi. İddia gerçekten çok büyük idi. Zira hem devlet tek kuruş harcamayacak hem de böylesine büyük projeler yapılacaktı. Böylelikle İstanbul'un trafik sorunu da çözülecekti. Aklı başında iktisatçılar bunun mümkün olamayacağını, aklı başında şehir planlamacıları da İstanbul'un trafik sorununun bir köprü ile çözülemeyeceğini söylüyordu.

   Fakat dönergeç bir kere işlemeye başlamıştı bile. Aslında 2006 sonunda tanıtımı yapılan ama şu ana kadar da ses seda çıkmayan erke dönergeç projesi hazine garantili projeler ile hayata geçmişti bile. Çünkü devletten ihaleyi alan firmalar ki sayıları sadece beş, hiç sermaye (enerji) koymadan kamu bankaları üzerinden kredi alarak ve devletten de 20-25 yıllık hazine garantisi elde ederek üstelik kendilerine verilen garanti araç üstüne bir de geçmeyenlerin de devlet tarafından garanti edildiği bir dönergecin yeniden icadı idi bu. Kafalar karışmış olabilir ancak şöyle netleştirelim resmi, ihaleyi alan firma aslında sonsuz enerji pardon sermaye kaynağını bulmuştu, bu kaynak devlet ve vatandaş idi. İlk başta kendi imkanları ile bu projeleri yapması gereken şirketler kaynağı da yine başta kamu bankaları olmak üzere kredi vs olarak elde ediyor. Ve bu krediler ile bir kısmı belli bir süre ödemesiz ve oldukça düşük faizli olmak üzere neticede kendinden bir kaynak koymadan bir enerji kaynağına pardon para kaynağına kavuşmuş oluyorlardı. Aslında tam da 2006 yılı sonunda tanıtılan Erke Dönergeci hayat buluyordu. Yani sisteme kendi öz kaynağı ile para yani enerji koyması gereken şirketler kamu bankalarından yani vatandaşın tasarrufları ile oluşmuş olan mevduatlardan bu parayı temin ederek aslında sisteme kendinden hiçbir para /enerji koymamıştır. Dahası projeler bitene kadar ödeme yapmayarak yine bir enerji /para koymadan devam etmiş ve projeler işletilmeye başlandığı andan itibaren de hazine garantili olduğu için parasını tıkır tıkır almaya başlamıştır. Üstelik geçenden 10 geçmeyenden 15 diye bilinen 'Deli Dumrul' vergisi gibi. Ve içine girmiş olduğunuz 2021 yılının daha ilk saatlerinde dahi bu dönergece %25 gibi bir zam yapılarak yeni enerji pardon para kaynağı da aktarılmış oluyor. Zamlar dolar üzerinden yapılıyor daha doğrusu dolara endeksli. Meşhur bir söz vardı hani 'Siz dolarla mı maaş alıyorsunuz?'diye. Evet erke dönergecinin yani hazine garantili sonsuz enerji kaynağı olan vatandaş, emekçi, işçi, memur dolarla maaş almıyor ama birileri hazine garantilerini dolarla alıyor.