Naci Yengin


Kitaplar Arasında

Kitaplar Arasında


Son bir yıl içinde birçok yayınevi sıkıntı içinde, zor şartlar altında yayıncılık faaliyetlerini sürdürmeye çalışıyor. Ancak insanların daha çok eve kapandığı, mecbur kalmadıkça dışarıya çıkmadığı süreçte kitaba, kültüre ve sanata olan ilgilerinin artıp artmadığı konusunda henüz yapılmış bir araştırma yok.

Dergi ve kitap yayıncılığında birçok dergi ve yayınevi her türlü sıkıntıya rağmen nitelikli yayınlarını sürdürmeye devam ediyor. Bu yayınevlerinden birisi de Çolpan Kitap.

Yayınevin ne kadar nezaketli olduğunu bilirim. Sağolsunlar özel karton kutu içinde Aralık 2020’de yayımlanan üç önemli eserlerini gönderme lütfunda bulunmuşlar. Kendilerine teşekkür ederiz. Yazılarını yakından takip ettiğimiz M. Kayahan Özgül, Metin Savaş ve Mustafa Kurt beylerin eserini memnuniyetle okuyacağız. Yayınevinin değerli yetkililerine; Halis Gokgoz ve Ahmet Balcı Beylere ayrı ayrı teşekkür ederiz.

*

Yazar Metin Savaş daha çok romanlarıyla tanınan Balıksir’i mesken edinen velüd bir yazar. Yazar romanlarının dışında düşünce kitaplarıyla da kendisinden daha çok söz ettirecektir.Yeni kitabı 'Defne Ağacını Budamak – Edebiyatta Arketipler, Göstergeler, Teori ve Pratik'çıkıyor okuyucunun karşısına.

Yazar, sanatın vazgeçilmez kaynaklarından mitolojiye yoğunlaşarak edebiyat eserlerinde mitosların farklı biçimlerde belirişini bir romancı dikkatiyle değerlendiriyor. Yazar, yalınkat bakış açılarının dışına çıkarak özgün yorumlara ve saptamalara gitmeye çalışıyor; tarih öncesi akıldan başlayarak göstergelere, arketiplere, edebiyat ve zaman ilişkisine, millî roman ve evrensel roman sorununa, sanatın psikolojik ve sosyolojik zeminine bakıyor ve edebiyatın alt metinleri arasında teolojinin ve ideolojinin izlerini sürüyor.

“Defne Ağacını Budamak’ta mitik anlatılardan senaryoya kadar sanatın bütüncüllüğü vurgulanıyor. Sanatın mağaradan doğduğu tezi merkeze alınıp mağaranın hem gerçekliği imlediği hem de metaforik özellik taşıdığı hatırlatılıyor. Mitik dünya ile ilişkide pek çok göstergenin yanı sıra sanatçı ile Şaman arasındaki bağıntının da gözetildiği “Defne Ağacını Budamak”, hem yazar adaylarına hem de yazarlıkta mesafe almışlara kimi yönlerden farklı bakış açıları sunan bir kitap.”

*Metin Kayahan Özgül ismi Ihlamur Dergisi okuyucularının aşina olduğu yazıların sahibi. Seklemeler serisine devam ediyor. “Seke Seke Ben Geldim – Sekmeler V” okuyucuyu farklı dünyalara sürüklüyor ve zihni uyutmuyor.

“Seke Seke Ben Geldim-Sekmeler V, ömrünü gönüllü olarak sanata ve edebiyata adayan M. Kayahan Özgül’ün konudan konuya sekerek oluşturduğu dikenli bir bütün. Her biri orijinal kaynaklarla geliştirilen bu dikenli yazılarda, edebiyat dünyasının görmediği, göremediği veya görmezden geldiği sorunlar, bir ayrıntıdan hareketle belirginleştiriliyor. Bu yüzden, kitaba, kirpinin incelikli işleri denebilir rahatlıkla.”

*Mustafa Kurt’un “Anlama Arzusu – Modern Türk Edebiyatı Üzerine Yazılar” kitabı daha çok “modern Türk romanı ve hikâyesi üzerine yazılmış kapsamlı yazılardan oluşuyor.”

“Anlama arzusu’nda yer alan yazıların temel sorunsalı, edebiyatın metinlerden oluştuğu ve metinlerin zengin anlam katmanlarına doğru yolculuk yapılmadan “edebî olan”ın gerçek niteliklerinin belirginleşmeyeceği gerçeğidir. Bu çerçevede, kitaptaki yazılar, edebiyat metinlerinin anlam derinliklerini yoklamayı ve onları bir okur gözüyle daha bir “görünür” kılmayı amaç edinmektedir.”

Nitelikli yayıncılıkta önemli eserleri okuyucuya ulaştıran yayınevini kutluyorum.