Yaklaşık 30-40 yıldır savunma sanayii alanında verdiğimiz mücadele meyvelerini vermeye devam ediyor . Yeni yıla TSK’nin yılbaşı mesajı için çektiği videoda FNSS PARS 6×6 (Mayına Karşı Korumalı Araç) ‘nınenvantere alındığını öğrenerek girmiştik. Pars FNSS ‘in uzun yıllardır TSK’nın elinde bulunan eski Sovyet malı BTR-60 modelinin yerini alması için geliştirdiği mayına karşı korumalı taktik tekerlekli zırhlı araç sistemidir. FNSS Grubu’nun bundan başka PARS 4×4 , KAPLAN STA gibi tanksavar silah sistemi yüklü zırhlı araç projeleri de var. 184’ü paletli 76’su taktik tekerlekli olmak üzere 260 adet tanksavar sistemi TSK’ne teslim edilecek. 2021 ‘de teslimatların başlayacağı söyleniyor. 2021’de envantere alınması beklenen diğer sistemlerse şöyle:
Bayraktar Akıncı:
Akıncı yüksek irtifa uzun dayanıklılığa sahip (UCAV) insansız silahlı hava aracıdır. İlk olarak 2018 tarihinde duyurulmuştur. Akıncı’ya baktığımızda gözümüze ilk çarpan özelliği daha önce üretilen Siha’lardan farklı olarak daha güçlü bir yapay zekaya sahip . Eğer örnek vermek gerekirse: Diyelim ki Akıncı Suriye’de bir bölgeyi bombalamak amacıyla yola çıktı ancak bir elektronik saldırı oldu ve komuta kontrol merkezi ile irtibatı kesildi. İşte tam bu anda Siha’nın sahip olduğu yapay zeka sistemi devreye giriyor ve Akıncı kalktığı pistte geri dönüyor. Ayrıca 1,5 ton ile Akıncı önceki versiyonlarına göre daha büyük bir faydalı yük taşıma kapasitesine sahip. Akıncı gücünü kanatlarındaki 2 turboprop motordan alıyor. Bu iki motor Ukrayna menşeili şirketIvchenko-Progress ile 2019 yılında anlaşılarak ortaklaşa üretildi. Bu yılın ilk çeyreğinde Akıncı’nın ilk teslimatının yapılması öngörülüyor.
TUSAŞ T-129 ATAK FAZ-2:
T-129 ATAK Türkiye’nin saldırı helikopteri ihtiyacını milli bir yol ile çözmek için İtalyan Mangusta hafif taarruz helikopterini baz alarak tasarladığı taarruz ve keşif helikopteridir. T-129 30 yıldır geliştirilen bir sistemin ürünüdür. Çok küçük bir helikopter olduğu için üzerinde modernize çalışmaları yapılması çok güç bir tasarımdır. Bu yüzden Faz -2 yeni geliştirilen ağır sınıf taarruz helikopteri t-629 ‘dan önce alacağı son modernize çalışmasıdır. Hatta T-129 Faz-2 ‘nin ilk versiyondan farklı olarak lazer ikaz alıcısı , radar ikaz alıcısı ve yeni telsizleri olucak.Faz-2 ‘nin teslimatları da bu yıl başlayacak.
Hisar-A ve Hisar-O:
Daha önceki yazılarımda Türkiye’nin hava savunma sistemleri alanındaki yetersizliğinden bahsetmiştim. Alçak irtifa hava savunma sistemi alanındaki eksiliğin kapatılması için bu yıl Hisar-A envanterdeki yerini alıcak. Ardından yine bu yıl içerisinde orta irtifa hava savunma sistemi olan Hisar-O’nun testleri tamamlanıp teslimata hazır hale getirilecek.
Suya İnmeyi Bekleyen Gemi ve Denizaltılar:
Bu yıl suya indirilmesi planlanan projelerimizden biri de TCG ANADOLU . TCG ANADOLU yapımına 2014 yılında başlanan Deniz Kuvvetlerimiz’in amiral gemisi olacak olan LHD tipi savaş gemisidir. Gemi İspanyollara ait olan Juan Carlos LHD gemisi baz alınarak dizayn edilmiştir. Geminin üstünde bulunan pistte kullanılmak üzere F-35 B sipariş edilecekti ancak maalesef çıkan krizden ötürü vazgeçildi. Şu anda 8 helikopter ve 2 insansız hava aracı taşıma kapasitesine sahip. İçinde bulunan havuzda çıkarma botları taşınabiliyor ve yine içindeki dev hangarda tank zırhlı araç ve de 1 tabur askeri taşıma kapasitesine sahip. Bu bağlamda bakıldığında TCG ANADOLU bir uçak gemisi değil çok maksatlı bir çıkarma gemisidir.
ALTAY:
İlk yazdığım yazımda anlattığım gibi Altay Ana Muharebe Tankı’nın en büyük sorunu motor ve şanzımandı. Tankın prototipinin yapılıp test yapılacak aşamaya gelinmesine rağmen 2014’ten bu yana koyulan ambargolar, yasaklar diplomatik krizler ve başka sorunlar yüzünden yaklaşık 6-7 yıldır Altay Tankı’na motor bulmak için uğraşılıyor. Eğer Almanya’dan motor gelmezse milli motora çalışma başlatılacaktı ki gelmedi. Bu yüzden BMC BATU ismini verdiği tank motoru projesi başlattı. Batu yerli imkanlarla tasarlanan 6 silindirli , 12,8 L hacime sahip 600 beygir gücünde bir motor olarak tanıtılıyor. Bu yıl içerisinde il prototipinin çalıştırılması planlanıyor.