Rıfat Sait


Kosova’da Neler Oluyor?

Kosova’da Neler Oluyor?


Avrupa’da küçücük bir ülke. Birkaç gün sonra 17 Şubat’ta 13.Bağımsızlık yıldönümünü kutlayacak olan, Avrupa’nın en genç ülkesi Kosova’da neler oluyor?

Bağımsızlığından buyana 13 yıldır, dördü erken olmak üzere tam yedi kez seçim yaşadı. Şimdi de bağımsızlık tarihinden 3 gün önce sevgililer günü olan 14 Şubat’ta yine bir erken seçime ev sahipliği yapacak. Ancak bu seçim arifesinde ülkede çok ilginç şeyler yaşanıyor. Kosova Yüksek Seçim Kurulu KQZ, 14 Şubatta yapılacak erken genel seçimler öncesi skandal bir yasağa imza attı. Son günlerde yapılan anketlerde Kosova seçimlerinin mutlak lideri görünen ve bu seçimlerde %40-50 arası oy alması beklenen Vetëvendosje (VV) partisi Başkanı Albin Kurti ile birlikte Albulena Haxhiu gibi VV partisinin önemli kişilerden oluşan 100 kişilik listeden 47 adaya seçime giriş yasağı konuldu.

Mağdur olan kazanır, Albin Kurti çok daha güçlenecek

Albin Kurti, birileri sevsin veya sevmesin istikrarlı bir şekilde büyüyor ve güçleniyor. Son seçimlerde Başkanı olduğu parti VV, Kosova’da birinci parti olunca, o da koalisyon kurduğu LDK’nin desteği ile Başbakan olmuştu. Fakat birileri bunu kabul etmedi ve çeşitli ayak oyunları ile devrildi. Başbakanlığı sadece 2 ay sürmüştü. İşte tam o sırada pek çok kişi şöyle düşünmüştü. Yakın zamanda erken seçim olur ve Albin Kurti oyunu artırarak belki de tek başına iktidar olur. Ama maalesef olmadı. Kosova Yüksek Seçim Kurulu KQZ, Albin Kurti ’nin adaylığı için yasak getirdi. Bu kesinlikle demokratik bir karar değil. Asla da kabul edilemez. Tıpkı Türkiye’de bir zamanlar Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan için konulan yasak sonucu gazetelerde atılan “Muhtar bile olamaz” haberi gibi. Muhtar bile olamaz dedikleri kişi Cumhurbaşkanı oldu. Çünkü eğer halk sizi istiyorsa Allah’ın izniyle sizi kimse durduramaz. İnsanlar, mağduru sever ve tutarlar. Bütün bu getirilen yasaklar Albin Kurti’yi çok daha fazla güçlendiriyor.

Benim anlatmak istediğim başka bir konu var. Bağımsızlığını 13 sene önce açıklayan Kosova, bağımsızlığın getirdiği imkânları kullanamıyor. Daha doğrusu Kosova’yı bağımsız bir ülke gibi özgür ve rahat bırakmıyorlar. Çünkü Kosova birilerini çok korkutuyor.

Daha bir ay bile olmadı. Kosova halkının seçtiği Cumhurbaşkanı Haşim Taçi, Lahey’deki uluslararası mahkemede yargılanmak üzere istifa ettirildi. Aynı şekilde meclis başkanları Yakup Krasniqi de evinden alınarak yargılanmak üzere Hollanda’ya götürüldü. Şimdi de 14 Şubat’ta yapılacak seçimlerde kuvvetle muhtemel Başbakan seçilecek Albin Kurti’ye yasak getirildi. Bunlar tesadüf değil. Bu nasıl bağımsızlık, bu ne perhiz, bu ne lahana turşusu?

Kosova’nın sahip olduğu değerler

Başlıkta da sorduk ya, Kosova’da neler oluyor? Biliyoruz ki Kosova’nın Mitrovica şehrinde bulunan Trepça madenleri Avrupa’nın en büyük Altın ve Gümüş madenleridir. Biliyoruz ki Kosova krom ve Linyit zengini bir ülkedir. Hatta zengin uranyum yataklarına sahiptir. Biliyoruz ki Kosova, Balkanların tam ortasında stratejik bir ülkedir. Biliyoruz ki Kosova’nın Ferizaj kentinde Amerika’nın yaptırdığı Avrupa’nın en büyük askeri üssü olan Bon Steel var. Biliyoruz ki Amerika Kosova’yı silahlandırıyor. Biliyoruz ki NATO ve AB’nin karşı çıkmasına rağmen Kosova’da ABD’nin kontrolünde bir ordu kuruluyor.

Kısa bir süre önce Kosova Meclisi olağanüstü toplanarak Kosova Güvenlik Kuvvetleri (FSK) birliklerinin barışı koruma misyonunda yer alabilmek için ABD’nin Iowa Eyaleti’ne gönderilmesine izin veren teskereyi onaylamıştı. Teskere, 93 evet oyu ile meclisten geçti. Teskere, FSK’nin ABD birlikleriyle birlikte yurtdışında barış korunma görevlerine gönderilmesine izin veriyor. ABD, Kosova’ya istediği gibi şekil veriyor. Ama biliyoruz ki ABD, hiçbir zaman başka bir ülkenin iyiliğini istemez, kendi ve İsrail’in çıkarları için hareket eder. Bu yüzden Kosova’nın geleceğinden ciddi endişe ediyorum.

Kosova-Arnavutluk birleşmesi ve Büyük Arnavutluk

Diğer yandan Kosova’da başka bir gelişme daha yaşanıyor. Kosova’nın aslında zaten tarihi bir ortak parçası olan Arnavutluk ile birleşme düşüncesi iyiden iyiye gelişti. Kosova’da birçok siyasi lider bu birleşmeyi istiyor. Bu birleşmeyi isteyenlerden biri de Albin Kurti idi. Belki de işte tam bu yüzden kendisine yasak geldi. Şimdi de eski Başbakanlardan Ramush Haradinaj da bu birleşmeyi telaffuz etmeye başladı. Bunun için Kosova’da referandum yapılması gerekir ama ne ilginçtir ki; bağımsız ülke Kosova’da halkın referanduma gitmesi de yasalarla yasaklanmış durumda. Kosova’nın Arnavutluk ile birleşmesi, Avrupa ve ABD’yi gerçekten çok korkutuyor. Bu birleşme ile birlikte artçı birleşmeler de olur. K.Makedonya, Karadağ ve hatta Sırbistan içerisinde bulunan Peşeva bölgesinde de Arnavutlar yaşıyorlar ve buralarını Arnavut toprağı olarak görüyorlar. Bu büyük Arnavutluk demektir. Balkanların genelinde yaşayan yaklaşık 10 Milyon Arnavut asıllı insanın böyle bir birleşme ile Balkanlarda ve Avrupa’da böyle bir büyük Müslüman ülke oluşturmasına kim izin verir diye sormak lazım? Bu olay Avrupa ve ABD’nin kâbusudur.

Kosova’da olan olaylar ve skandallar boşuna değil. Dost ve kardeş ülke Kosova’nın inşallah hak ettiği bağımsız bir ülke olmasını ve bu şekilde hareket etmesini diliyorum.