Alperen Alkan


Kırmızı Işıkta Duracaksın!

Kırmızı Işıkta Duracaksın!


Karadeniz , Akdeniz kadar olmasa da son iki-üç yılda iyice bulanmakta olan bir deniz. Ukrayna’daki 2014 yılında Ukrayna Devleti’nin Avrupa Birliği iş birliği anlaşmasını reddetmesiyle başlayan Yevromaydan Hareketi daha sonra devam eden Rus yanlısı iç karışıklıklar ile durumdan faydalanan Rusya Kırım’ı ilhak etti. Kırım 1783 yılından beri Rus Donanmasının sahip olduğu en büyük stratejik bölgedir. Kırım Yarımadası sahip olduğu doğal limanlarla başlı başına bir limandır. Sovyetler’in dağılmasından sonra Kırım Ukrayna’nın eline geçmişti. Bugüne baktığımızda Kırım , Rusya’nın Suriye , Libya gibi müdahale ettiği topraklara askeri destek yollayabilmesini kolaylaştıran lojistik limanlara ev sahipliği yapmaktadır. Rus Ordusu Kırım’ı işgal ettiği sırada denizaltı ve savaş gemilerine el koymuştu. Bazılarını Ukrayna Ordusu’nun pes etmesi bazılarını Ukrayna donanmasından amirallerin Rus saflarına geçmesi bazılarını da her ne kadar Ukrayna Ordusu dirense de yaptıkları baskınla ele geçirmişlerdir. Bunların sayesinde Rusya Karadeniz’de fazladan ve bedavadan donanmasını güçlendirmiş oldu. Rusların Karadeniz’deki etkisini arttırmasından rahatsız olan Amerika Ukrayna Ordusuna doğrudan ve dolaylı destek vermektedir. ABD Savunma Bakanlığı’nın paylaştığı verilere göre 2014 yılından bu yana Pentagon’un Ukrayna Ordusu’nun eğitimi ,silah ve cephane  desteği için ayırdığı fon ile 250 milyon dolarlık destek vermiş ve bu desteği 1,5 milyar dolara çıkaracağını açıklamıştı. Tüm bunların haricinde ABD’nin Karadeniz’de ArleighBurke sınıfı USS Donald Cook Destroyeri ve USNS Laramire Tanker gemisi bulunuyor ve Birleşik Devletler donanması Karadeniz’de Ukrayna ile beraber askeri tatbikatlar gerçekleştiriyor.

İki gün önce Amerikan Donanması’nın ünlü 6. Filoya bağlı USS PorterMuhrib Gemisi Ukrayna ile yapacağı tatbikata katılmak için Karadeniz’e doğru açıldı. Amerikan Donanmasının resmi instagram hesabı ‘’usnavy’’ kırmızı ışıkla süslenmiş Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün altından geçerken çektikleri fotoğrafın altına “Wedon’t stop forredlights”  yazarak bir post paylaştı.ABD’nin  zamanında tatbikat sırasında Muavemet isimli gemimizi vurup askerlerimizi şehit etmesi veya Kuzey Irak’ta askerlerimizin başına çuval geçirmesi ile yaptığı kışkırtmalar ilk kışkırtma değil muhtemelen bu ordu ve diplomasi teamüllerine uymayan küstah hareket de son yaptıkları olmayacak. Birleşik Devletler Ordusu’nun felsefesi ve doktrini temelinde olası bir savaşı topraklarının dışında bitirme üzerine kuruludur. Nitekim Norveç, Polonya , ülkemiz, Irak , Kırgızistan ve Güneydoğu Asya’da bulunan askeri üsler bu doktrin ve felsefeyi destekler niteliktedir. ABD tüm düşmanlarını bu amaçla  çember içine almıştır. Hatta tüm bu doktrinin yansımalarını ordusunun içinde bulunan kuvvetlerin simgelerinde de görmek mümkün. Misal; Deniz Piyade Kolordusu(US Marine Corps)’nun kullandığı armada gemi çapası saplanmış bir dünya figürü bulunmaktadır.

ABD önünde engel gördüğü her ülkeye benzeri kışkırtıcı hamleleri yapar. Bugün Amerika eğer Karadeniz’de, Akdeniz’de olduğu gibi savaş gemisi yüzdüremiyorsa sebebi Türkiye’nin boğazları üzerindeki hakimiyetidir. Geçtiğimiz hafta yıldönümü olan Kardak Zaferi’nin üstüne Türkiye yapılan bu kışkırtıcı hamlelere karşı Adalar Denizi Üzerinde yaptığı silahlı tatbikatları arttırmalıdır. Hatta Emekli Tümamiral Cem Gürdeniz’in söylediği gibi Türkiye’nin Adalar Denizi’nde sahip olduğu adalarda Yunanlılar’ın yaptığı gibi silahlı tatbikatlar düzenlemeli egemenlik ve angajman haklarını sonuna kadar kullanmalı , diplomatik mesajlara gerekli cevabı vermelidir. Biz o boğazda çok gemi durdurduk , kırmızı ışıkta duracaksınız demelidir!