Fatma Maraş


Mehmetçiğe Gam Kumaşı

Mehmetçiğe Gam Kumaşı


Acı girdabının birinden çıkamadan  diğerine düşüyoruz. Daha Gara şehitlerimizin acıları yüreğimizde küllenememişken,Tatvan’da  askeri helikopterin düşmesi neticesinde şehit olan  11 askerimizin acısıyla sarsıldık. Bir acımızı yaşayamadan diğer acı çukurunun  içine itildik.Hesapsızlık mı desem yoksa ihmallermi desem bilmem ama gerçek olan bir şey varsa, o da   askerlerimizin ya Gara’daki operasyonda ya da Bitlis’te helikopter düşmesiyle ölmek zorunda kalıyor olmasıdır.

Bu elim kaza sonucunda,  helikopterin bakımı en son ne zaman yapılmıştır?Kim  ya da  hangi firma yapmıştır?soruları ilk akla gelen sorulardır. Fransız -Alman imalatı olduğuna göre, “En iyi bakımı yapacak olanlar da Fr. Alm.teknisyenleridir.” düşüncesi,savunma sanayindebakım –onarımın  stratejik durumunu ortaya koyarken, bir şey üretmeyip  bir birini yemekle meşgul olan siyasi partiler bu konuyla ilgili durup düşünecekler mi acaba?

Cougar tipi helikopterlerin  bu ilk kazası değil. Daha önce  Türkiye’de3 kez düşmüş, bununla dördüncü kez düşüşünü gerçekleştirmiş helikopterden söz ediyoruz.  “Elektriğe kapıldı ya da eğitim uçuşu sırasında düştü.” ifadeleri sadece  olaya dönük açıklamalardır.  Bu helikopterler  neden  elektriğe kapılıyor ya dauçuş sırasında  sebepsiz  şekilde düşüyor? sorularına yanıt aranmalıdır. Tıpkı 1997 yılında ilk defa füze savunma sistemine sahip olmadığı için   Zap’ta terör örgütü tarafından  füze ile vurulmasınıdüşme nedeni olarak tespit ettiğimiz  gibi, şimdiki düşme nedenini de tespit edip bilimsel çıkış yolları bulmalıyız.

İster yüksek gerilim hattına takılsın, isterpilot  karla kaplı dağ ile bulutları ayıramayıp dağa çarpmış olsun, olay askerlerimizin ölmesi ile sonuçlanmıştır.  Şu ya da bu şekilde ölmüş olmaları  ihmallere öfkemizi hafifletmiyor.

Bölücü terör örgütü PKK  tarafından  1997 yılında aynı tip helikopterin  füze ile düşürülmesi sonucunda  batı illerimizde kullanılmaya başlanan bu hava aracı, eksik olan füze savunma sistemi eklendikten sonra  doğu illerimizde  terörle mücadelede  tekrar kullanılmaya başlanmıştır. Benzer şekilde  HETSaktif hale getirilerek,  helikopterin bakımı en üst düzeyde yapılarak, ömrünü terörist avına adamış komutanlarımız  güvenli şekilde taşınabilirdi.

Savunma Sanayi  kaynaklarının belirttiğine göre, 2017 yılında Şırnak’ta  yüksek  gerilim tellerine takılarak düştüğü belirlenen  Cougar tipi helikopterlere   sonradan bir daha benzer kazaların yaşanmaması için Helikopter Engel Tespit Sistemi (HETS) entegre edilmiş. Ama nedense HETS’siz gibi  yeniden gerilim hattına takılıyor.  Peki neden? Engel  olduğunu haber veren   HETS bu helikopterlerde bozuk mu? Olmayan ile bozuk arasında işlevsellik açısından fark olmadığını zikretmeye gerek yok.

Olan olmuş;  “Şöyle olsaydı, böyle olsaydı”yla varacağımız bir yer yok. Bundan sonra benzer kazaların olmaması için acı tecrübelerden ders çıkararak neler yapabileceğimiz üstünde durmak, yapılacak en doğru iştir. Tıpkı “Atak”  taarruz ve keşif helikopterinin faaliyete başlaması  gibi.   İlk uçuşunu 2018 yılında yapan yerli  “Gökbey” helikopterimizin sık sık kazalara konu olan  Cougar gibi  yabancı ve yaşlı  helikopterlerin  yerini  2022 yılında alacak olması gibi.

 İnsanların arkasından öldükten sonra methiyeler düzmek, toplumsal taşkınlığı önlemek amaçlı “şehit” unvanı vermek yetmiyor;  görevini ifa ederken  hak ettiği değeri vermek gerekiyor. Lüks – şatafat içinde yaşamayı itibar olarak algılayıp bunu kendine yönelik hak olarak görenler, Mehmetçiğe en zaruri ihtiyaçlarından tasarruf ettirerek onların göz göre göre ölmesini hiçbir vicdana kabul ettiremezler.

Ülkede en değerli şeyin insan olması gerekirken, canın en ucuz  şey olması gelişmişlik düzeyimiz hakkında fikir de veriyor. 

 Ülke güvenliği ve savunmasından sorumlu askerlerimizi, görevlerini hakkıyla yerine getirebilmeleri için hangi kategoriye yerleştireceklerini bilemeyen yöneticilere tavsiyemiz, Platon’un Devlet’ini okumalarıdır.

Mercedes marka araçlar dururken, eşe dosta makam araçları tahsis edilirken, Türkiye’nin doğusuna- batısına yazlık kışlık saraylar yaptıran siyasi iktidar,  25 yıldır kullanılan helikopterleri yenileyemiyor mu, ya da bakımını yaptıramıyor mu?  Kendileri değerli de Mehmetçik değersiz mi?

Mehmetçiğe sabıkalı helikopter, iktidardaki siyasilere son model makam arabaları, uçaklar… Takdir milletindir!