Mustafa Balkan


‘Edebî Mekteb’in Güzel Hocası: Yaman Arıkan

‘Edebî Mekteb’in Güzel Hocası: Yaman Arıkan


Araştırmacı-Yazar Yaman Arıkan’la gençliğimde “Ülkücü’ye Dînî Bilgiler”,“Türklük Gurur ve Şûuru”, “İslâm Ahlâk ve Fazîleti” adlı kitaplarıyla tanıştım.Şahsen kendisiyle tanışma ve görüşme imkânım hiç olmadı.

Bu kitaplar dinî bilgileri öğrenmemde ve kültürümü geliştirmemde kilometre taşları oldu diyebilirim. Uyanış Yayınlarının dördüncü kitabı olan ve eseri takdim yazısını “Başbakan Yardımcısı Alparslan Türkeş”in yazdığı ve İstanbul-1976’da basılan “İslâm Ahlâk ve Fazîleti” kitabı bana, Mustafa Appak ağabeyim 26.4.1977’de hediye etmiş. Uyanış Yayınlarının altıncı eseri olan “Ülkücüye Dînî Bilgiler” ise, İstanbul-1977’de basılmış ve ben, bu kitabı 3.2.1978’de alarak kitaplığıma kazandırmışım.

***

İstisnasız bütün kitaplarında kapaktan sonra gelen sayfada “Uyanış Yayınlarının girdiği her ev bir edebî mektep olur” ibaresi dikkati çeker. Edebî Mekteb Hocası olarak Yaman Arıkan’dan elbette bir talebe olarak çok şeyler öğrendim. Mektebin merkezindeki Yaman Hoca, öğreten bir öğretmen ve araştırmacı-yazar olarak on beşin üzerinde telif eser, yediye yakın tercüme eser bırakarak bu dünyadan göçtü. Son eseri “İki Mustafa’mız” olsa gerek.Fıkıh âlimi Hâdimî hazretlerinin o güzel beyitinde ifade ettiği gibi; “Kâmil odur ki, koya dünyada eser; eseri olmayanın yerinde yeller eser.” Kâmil bir insan olarak Yaman Arıkan, okunmak üzere geride pek çok eser bıraktı.

Yunus Âşığı Yaman Bir Yazar

Onun eserleri arasında en dikkat çekici olanı ise, Yunus Emre ile ilgili kitaplarıdır.

O, Yunus âşığı bir yazarımızdır.

O, aynı zamanda İmam Gazâlî sevdalısı Arapça ve Farsça bilen bir güzel insandır.Gazâlî’den tam on üç kitap tercüme etmiştir. İlâhî Nizâm ve İlâhî Ahlâk ile Ârifler Yolu’nu muhakkak okuyun.

O, meramını yaşayan güzel Türkçe’mizle anlatan Bizim Yûnus’u “el üstünde” tutar ve adetâüzerine hiç toz kondurmaz. “Yûnus Emre ve Sergilenen Maskaralıklar”a asla prim vermez. Yedi ciltlik eserinde bize, “Yûnus Emre ve Deyişleri”ni sunar. “Vuslata Eren Derviş YûnusEmre”yi anlatırken ardından “Yûnus Emre ve Mukaddes Görevi”ni de ihmal etmez.

Okumak Âşkı Yokluk ve Zorluk Tanımıyor

1937 yılında Manisa-Salihli'nin Gökeyüp köyünde doğan ve ilk mektebi, kendi köyünde bitirdikten sonra okumak için, babasının keçi sürüsünü dağda bırakarak şehre gelir. Çarşamba Pazarı’na gelen köylülerinden, 6 kişiden 10'ar liradan 60 lira borç para alarak İstanbul'un yolunu tutan Yaman delikanlı, yokluklar, zorluklar ve sıkıntılar içinde, ortaokulu Beyoğlu Ortaokulu'nda, liseyi de ülkemizin seçkin liselerinden olan Kabataş Erkek Lisesi'nde okur. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'ne girerek Filoloji Bölümünde yüksek tahsilini tamamlayan Arıkan, 1967–1987 yılları arasında çeşitli gazete ve dergilerde yazarlık yapar.

99 GÜZEL İSİM BİRER AHLÂK ÖĞRETİSİDİR

İlâhî Ahlâk adlı eserin Müellifi Huccetül İslam Gazâlî diyor ki:

“— İnsanlık mertebelerinde yükselmenin, hem dünyâda hem de âhıretdehuzûr, sükûn, saâdet ve selâmete kavuşmanın tek yolu, şânı yüce olan Allah’ın ahlâkı ile ahlâklanmakdır.”

Eserin Mütercimi Yaman Arıkan diyor ki:

“— Allah ile kâinât arasındaki esrâr ve yine Allah ile insan arasındaki esrâr bu isimlerde gizlidir. Bütün kâinât ve kâinâtda olup bitenler Allah’ın bu isimlerle tecellîsindenibâretdir.

İnsanın Allah’a yakın olmasının veya O’ndan uzak kalmasının sırları bu isimlerdedir. Bu isimlerin herbiri Allah’ın birer ahlâkıdır. Allah’a yakınlık mekân îtibâriyle olmaz; bil’akis vasıf îtibâriyle olur.

Doksan dokuz isimden herbiri Allah’ın kâmil birer ahlâkıdır.”

***

İlhâmlarını doğrudan doğruya Kur’ân’dan ve peygamberin hayâtından alan gerçek İslâm âlimleri, sâdece kendi devirlerinin insanını aydınlatıcı birer ışık kaynağı olarak kalmazlar.

Bıraktıkları değerli eserlerle, yüzyıllar sonrası, hattâkıyâmete kadar gelecek insanların ufuklarını da aydınlatırlar.

Büyük İslâm âlimi Gazâlî’nin asırlar öncesinden bize sunduğuİlâhî Nizâm da, ufuk aydınlatıcı bir şık kaynağıdır. Gelin bu iki eseri dikkatle okuyalım ve insanlık ufkumuzu aydınlatalım…

***

Yaman Arıkan, “Yûnus Emre Ve Mukaddes Görevi” adlı eserinde,Yunus Emre için “Sizler Türkmen evliyası Yûnus’un mukaddes bir görevle görevli olduğunu belki de ilk defa duyuyorsunuz. Gerçekten, onun uhdesinde, kendisine ilâhî iradece tevdi edilmiş mukaddes bir görev bulunmaktaydı. O, bu görevi başarı ile yerine getirdi.”diyor.

Madem “2021 Yunus Emre ve Türkçe Yılı”ndayız,o halde, Bizim Yunus’u tanımak ve anlamak adına Yaman Arıkan’ın Hak ve halk âşığı Yunus Emre’yle ilgili kaleme aldığı bütün eserlerini okuyalım.

***

Son yazılarında Kur’an’la hemhal olan Yaman hocamız, “Kur’an Nedir?” sorusuna seri halinde cevap vermeye gayret ediyordu. On dokuzuncu bölümünü kaleme aldığı 05.06.2021 tarihli yazısı, belkide son yazısı. Bu yazı serisini de mutlaka okumanızı tavsiye ederim.

https://www.akcakocakulturplatformu.org/yazi/2061/kur-an-nedir

***

Dilbilimci-yazar Yaman Arıkan’a Cenâb-ı Hakk’dan rahmet diliyorum. Mekânı cennet olsun inşallah. Ruhuna el-Fâtiha.