Canboray Soykan


İşteştir Helalleşmek

İşteştir Helalleşmek


Yol yürümek için, hayat yaşamak için, insan sevmek için

Yürüyüp gidiyoruz sokaklardan, kaldırımların sırtını kıtırdatarak, bir orasından dolanarak bir burasından salınarak. Kimi yokuşta boşalıyoruz vitesimiz, süzülür gibi kayıyoruz. Kimi dönemeçte ıhlamurlarla sevişiyoruz, kimisinde kumları yumrukluyoruz. O yol yürünüyor, bazen bir ileri iki geri; bazen üç ileri beş geri. Yol yürünmek için var, hayat yaşanmak için, insan sevmek için.

Yelkenlere bir iki şinik mavi damlatmak için

Uğradık, geçiyoruz işte bu duraktan. Duraklar geçilmek için var, kesinlikle menzil değil. Menzil bizi bekler değil; çağırır, seslenir. Sesleniş işitilmek için var, işitilmek yer kaplamak için var. Bir boş çarşafı doldurmak için, bohçayı dımdızlak bırakmamak için. Varlığı yamamak için, yokluğu örtmek için var. Yaşıyoruz işte, pabucu eskitmek için, eskitirken yelkenlere bir iki şinik mavi damlatmak için.

Yoğuşmak tüm olan bitenden, buğuyu emebilmek, dili içebilmek

İnsan olmak zor, zor olmasa yapılır mıydı, bilmiyorum. Yapılıyor yapılmasına da her gün zırh takmak zor, makyajı ısırmak zor. İnsan olmak zor, insan kalmak hele pirenin halteri omuzlaması gibi. Omuz varsa, kaldırırsa bir de. Bir kurada çekilmek insan olmak, bir değirmenin göbeğinde dökülmek tel tel, döküldükçe birleşmek, birleştikçe değişmek; değiştikçe çekirdeğinin serçe parmağını çekelemek. Yoğuşmak tüm olan bitenden, buğuyu emebilmek, dili içebilmek.

Kırılmak elmaya kasket giydirmek değil ya !

Süpürebilmek silgi çöplerini, yutabilmek icabında. Üleşebilmek varlığı, bir bütün olma halini. Benden geçip bizle kaynama edişini. İnsan olmak zor, zor olmasa yapılır mıydı, bilmiyorum. Bilmediğimi biliyorum, bilmediğim de biliyor mu beni, bilmiyorum. Bilmemeyle, bilememeyle kavuşmak biraz da bu. Bilmenin hüviyetine saygı duymak, kabul etmek. Giden gitmiştir deyip kalanları alçıya almak, beklemek. Kırılan kırılmıştır, kırılmak elmaya kasket giydirmek değil ya deyip kırılmayla yüzleşmek, kıranı da kırığı göz göre göre azat etmek. Kırığı kaynatmak için, insan olmak için.

Zamanın eleğine başkaldırmak için

Azat etmek, sızının ipini çözmek demek bir de. Sızılar topuk dikeni gibi vurur her adımda, gider gibi yapar ama gitmez, saklanır abajurun arkasına bekler zamanı. Siniri tırnaklayacağı zamanı bekler. Büker belini yüreğin, yuvasını kundaklar vandallar gibi. Yüzleşmek, affetmek ve helalleşmek zor. İnsan olmak gibi. Zor olmasa yapılır mıydı, bilmiyorum ama zor yüzleşmek, affetmek ve helalleşmek. İnsan olmanın değil belki ama kalmanın icabı muhakkak, kallavi ödev; zor imtihan. Yapılırdı zor olmasa, zaman eler oluşu un gibi, geçirir iğnelerden. İnsan olmak; zamanın eleğine başkaldırmak için, devirmek için kasnağı…

Helalleşmek zor olana giden yolu küremek, iyileşme niyetiyle

İnsan kalmanın icabı helalleşmek, öyle bir meziyet başarmak bunu. Pirenin halterinden vahim yük yüreğe nefreti, kızgınlığı, düşmanlığı sığdırmak; inanın daha zor. Yırtıyor gömleğini, kanatıyor kaşlarını yüreğin. Taşıması zor, beslemesi zor. Yaban arısı larvası oymuş sanki içeriyi. İnleyen, durmadan kıpırdanan, büyümek için canlı canlı kemiren; obur bir de doymayan, doyamayan, kemirdikçe iştahlanan, doymayan larva. Onu sökmek, söktükten sonra oyukları iyileştirmek, duvarlarına bal sürmek zor. Helalleşmek zor olana giden yolu küremek, iyileşmenin niyetiyle küremek, iyileşmeyi ikram etmek niyetiyle küremek. Kolay değil biliyorum, biliyorsunuz. Sırrı orada uzanıyor, kolay olmayışına kıvrılıyor.

Kılıçdaroğlu’nun helalleşme yolculuğuna dair

Muhalefetin önderi Kemal Kılıçdaroğlu bu uzanımı yapmaya niyet etti, insan kalmak için. Bu toplum için, tüm Anadolu için büyük talih. Didişmeyi bitirmek için, barışmak için büyük talih. Oportünist bir seçim stratejisinin ötesinde, Türkiye’nin yarınlarını inşa etmek için hayati bir niyet. Bu toplum önce boynuna dolanan nefret dilinden gırtlağını kurtarmak, daha sonra giderek derinleşen sorunlarına çözüm bulmak zorunda. Bu ikisi insanca yaşamak için elzem ama insanca yaşamaya devam edebilmek için fazlası gerekiyor. Oturup konuşmak, gerekirse tartışmak fakat günün sonunda dikilen nefret duvarlarını aşmak için helalleşmek icap ediyor. Bu adımın atılması, muhalefetin önderi tarafından dillendirilmesi fevkalade kıymetli ve önemli. Bu çıkışı, bu adımı Türk siyaseti için ve geleceğimiz için altından değerli, dolardan yeşil buluyorum. Bu bir tür açılım, bir tür gelişim, bir tür erişim. Kollamayan duvar fuzulidir, ayak altından çekmek gerekir vakti geldiğinde. Öyleyse bu toplumu ayrıştıran, bu toplumun kavuşmasına set çeken tüm duvarlar, yaklaştırmak yerine uzaklaştıran tüm duvarlar ayak altından çekilmeli, çekilmeli. Bu toplumun fertleri herkesi dinledi, ahkam kesenlerin kükreyişinin peşinde sürüklendi, her fısıldayana kulak verdi, öfkeyi köpürtmek için bir yol muhakkak bulundu. Öfke gerekiyordu çünkü parçalamak gerekiyordu başka türlü yönetilemezdi bu süreç onlar için. Artık bu defteri kapatma vakti geldi. Bu toplumun fertleri artık kendilerini konuşmak, kendi konuştuklarını dinlemek, dinledikçe anlamak ve anladıkça yüzleşmek zorunda. Yüzleştikçe de helalleşmek zorunda. Didiklediğinizde kökleri buradan ta Osmanlı’nın modernleşme çabalarına kadar giden duvarların ayak altından çekilmesi tercih olmanın ötesine geçti hepimiz için, insan olmak için, insan kalmak için, insanca yaşayabilmek için. Geride bıraktığımız yirmi yılın bize öğrettikleri var, olmak zorunda. Didişmemek, yüzleşmek ve helalleşmek belki de en uhrevi ders bizim için.

Bu niyet, eğilim kıymetli ama gözden kaçırılmaması gereken hususlar var.

Helalleşmek, tüm faturayı masanın bir ucundakine kesmek değildir.

Bu helalleşmek değil anca hesabı ittirmek olabilir, yakışıksızdır.

Helalleşmek, yalnız uzanan bir elin vücudundan kopması değildir.

Bu helalleşmek değil anca özün inkarı olabilir, faydasızdır.

Helalleşmek, birileri yüzleşirken diğerlerinin göz kaçırması değildir.

Bu helalleşmek değil anca katırın amcam at demesi olabilir, saçmadır.

Helalleşmek, kırmızının hınçla maviyi yutmaya yeltenmesi değildir.

Bu helalleşmek değil anca diğerini aside gömmesi olabilir, ayıplıdır.

Helalleşmek, yaşanan dünü takvimlerden yırtma kavgası değildir.

Bu helalleşmek değil anca gerçeğin örtülmesi olabilir, işlevsizdir.

Geride bıraktığımız yirmi sene içinde gördük ki, mağdur olduklarını iddia edenler ve mağduriyetlerle karşı karşıya kalanlar erki kavradıklarında helalleşmeyi değil; dikenleri batırmayı yeğliyormuş.

Bunun bir döngü haline gelmesine asla müsaade edemeyiz, etmemeliyiz. Olgunluk ister insan olmak, insan kalmak. Öyleyse bu döngüyü kırmak için gereken özveriyi göstereceğiz. Yüzleşeceğiz, barışacağız ve helalleşeceğiz.

Lakin işteştir helalleşmek, ulamında birden fazla ediciyi gerektirir.

Tek tarafın niyetiyle, tek tarafın arzusuyla, tek tarafın özrüyle, tek tarafın gözden geçirişiyle helalleşme olmaz.

Dönüşümü, değişimi, olgunluğu, kabullenişi tek tarafın kucağına bırakıp kaçarak helalleşme olmaz.

Yalnızca muhafazakarlar mağdur değildir bu ülkede ve son yirmi senede mağdur olduğunu öne süren muhafazakarların mağdur ettikleri fazlaca.

Mağduriyeti en çok satanlar, son yirmi senede umutları en çok öldürenler; biliyorsunuz.

Sadece Atatürkçülerden, sekülerlerden, milliyetçilerden, liberallerden, sosyalistlerden dönüşüm geçirmesini bekleme lüksü kimsede yok.

Helalleşeceksek eğri oturacağız, doğru konuşacağız !

Herkes payına düşeni alacak, kabul edecek.

Üzerine düşeni alacak, gereğini yapacak.

Muhalif seçmenler ve ülkenin kurucu iradesini temsil eden CHP, bir kesimin kamçı vurarak terbiye etmeye kalkışacağı kimlikler değil; anlaşalım burada.

Hiçbir kimlik, hiçbir görüş, hiçbir camia kamçıyla terbiye edilemez; anlaşalım burada.

Son yirmi senede başımıza gelen fenalıkların sorumluların miyavlayarak, iş muhalefete geldiğinde kükreyerek helalleşme olmaz; anlaşalım burada.

Evet, helalleşeceğiz.

Toplumun fertleri olarak biz helalleşeceğiz, barışacağız.

Ve fakat bizi bu hale sokanlarla hesabı tam bağımsız yargı önünde göreceğiz.

Allaha ısmarladık diye voltalamak değil bu yıkımın harcı, tam bağımsız yargının önünde hesaplaşacağız, helalleşeceğiz bugünün sorumlularıyla.

Toplumun fertleri olarak biz helalleşeceğiz, barışacağız fakat bizi bu hallere düşürenlerle hesaplarını yüce yargıya verdikleri gün hesaplaşacağız, helalleşeceğiz.

Bir tarafın özünü dejenere ederek, kimliğine kast ederek helalleşme olmaz, olamaz.

Helalleşmek ahengi bulmak için renkleri kavuşturmaktır, ahenge dokunmak için her taraf biraz feragat eder pulundan.

Ancak böyle yapılırsa helalleşme iş görebilir, kalıcı durabilir.

Helalleşme niyeti büyük talih hepimiz için, Anadolu için.

Ama Kemal Kılıçdaroğlu ve CHP, hassas dengeyi gözetmeli; öz kimliğe halel getirecek hiçbir yalanın, yaftanın üzerimize yapışmasına izin vermemeli.

Asla, asla, asla izin vermemeli.

Çünkü işteştir helalleşmek, ulamında birden fazla ediciyi gerektirir.

İki kişiliktir, çok kişiliktir, işteştir, karşılıklıdır, çift taraflıdır…

İşteştir helalleşmek, işteştir...