Ahmet Rauf Akay


BAYRAM GELDİ HOŞ GELDİ Mİ?

BAYRAM GELDİ HOŞ GELDİ Mİ?


Bayram geldi, keşke hoş geldi, hoşluklar getirdi diyebilsek. Zamlarla, pahalılıkla, yokluklarla gelen bir bayram. İnsanlar Ramazan boyunca bazen asgari ihtiyaçlarını bile gideremedi.Çocuklarını sevindirecek bayramlıklar alamadı. Halbuki çocuklar bayramı nasıl da beklerler, değil mi?

Bunları yazmak konuşmak bazılarının ağırına gidiyor.

İstiyorlar ki susalım, bazılarımız çocuğuna süt alamazken bazılarının ballı 5-6 maaşına alkış tutalım. Bir yerde terazi yanlış tartıyorsa orada hiç bir şey doğru gitmez. İster hoşunuza gitsin ister gitmesin, bu terazi doğru tartmıyor. Bazılarını ağlatıyor, bazılarını güldürüyor, bazılarına göz yaşı, bazılarına saltanat sunuyor.

Bugün bayram kaç kişi aracının kontağını açıp eş-dost ziyaretine gidebilecek?

Kaç kişi gurbetten sılaya gidip anasının, babasının elini öpebilecek?

Kaç kişi misafirine sofra kurabilecek?

Vatandaşı o hale getirdiler ki, bayramını zehir ettiler. Arabanızın kontağını çevirip şöyle bir eş-dost ziyareti yapalım deseniz birkaç yüz TL'yi gözden çıkarmanız lazım. Memlekete gidip büyüklerimin hayır duasını alayım derseniz bedeli daha da yükselip bir kaç bini buluyor. Türkiye, Türk insanı bu hale gelmemeliydi.

Efendim dünya lideriymiş, hadi ordan!

Bize dünya lideri lazım değil, bu ülkenin sorunlarını çözecek, vatandaşı bu hayat pahalılığının pençesinden kurtaracak, adaleti sağlayacak, insanına tevazu ile yaklaşacak normal bir insan lazım. Kimi kendinizden büyük bir mevkie çıkarırsanız onun ayakları altında ezilirsiniz. Bu put yontuculuğudur ve İslam puta tapmayı yasaklamıştır. Böyledir ama inanın dünyayı gezdim, Müslümanlar kadar put yontan, ıvır zıvır adamlara uluhiyet isnat eden başka bir toplum görmedim. Kendi uydurdukları efsanelere, yalanlara herkesten önce kendileri inanıyorlar.

Büyük lider, milleti ile ağlayan milleti ile gülendir. Vatandaşı açken saltanat sürmeyendir. Onların hayat tarzını, yokluklarını paylaşandır. Toplumun kronikleşmiş sorunlarını çözendir. Allah aşkına bu ülkenin hangi sorunu çözüldü, 20 yıl önce hangi meselelerde boğuşuyor idiysek bugün aynı meselelerle boğuşuyoruz. Büyük liderler birkaç yılda toplumlarının, ülkelerinin çehrelerini değiştirirler. AKP iktidar olduğunda Dünya ekonomisindeki yerimiz 18. lik idi. Bugün 21. sıradayız. Enflasyonda dünya şampiyonuyuz. Parası en çok değer kaybeden ülkeyiz. Adalette yerlerde sürünüyoruz. Siyasi rekabet derseniz, iktidarın dümen suyuna gitmeyen ya Fetöcüdür, ya PKK'lı. Bir avuç yandaştan başka mutlu olan kimse yok. Ballı kaymaklı maaşlar onlara, ihaleler onlara, koltuklar, yataklar onlara, bayram onlara. Bayram gelmişmiş bunlardan gayri kime ne?

Halbuki ne güzel bayramlarımız vardı, yeni ayakkabıları ile uyuyan, yeni elbisesini yanından ayırmayan çocuklarımızın mutluluğu bize ne bayramlar yaptırırdı. Çocuklar bayram yapamıyorsa anne ve babaya da bayram yoktur. Şimdi merak ediyorum emeklimiz, asgari ücretlimiz kim bilir ne sıkıntılar çekmiştir. Keşke bu ülkenin her çocuğunu, her insanını mutlu edebilecek bir imkanımız olsaydı. Eskiden sabah kahvaltısını yaptıktan sonra evler dost ve akrabalarla doluşurdu. Bu bayram böyle olmadı, bugün birinci gün ama bayramın da nasıl geçeceği belli oldu. Sabahtan beri telefonum susmak bilmiyor, şehir içinde iki -üç mahalle ötede olanlar bile telefonla bayramı kutluyorlar. Çünkü kimsede arabasına atlayıp akraba akraba dolaşacak imkan yok. Herkes telefona asılarak bu eksikliği gidermeye çalışıyor. AKP sayesinde bu bayram telefon bayramı oldu. Artık yüz yüze bayramlaşma istisna, en maliyetsiz bayram kutlama şekli telefonla aramak. Bayramın bile adını tadını değiştirdiler,; ben ne diyeyim ki,müstahakız!

Not.Daha güzel bayramlara erişmek dileğiyle bütün okuyucularımın bayramını kutluyorum.