Mehmet Anıl Korkmaz


SüRTÜK

SüRTÜK


Geçen hafta yayıncılık tarihimizde ilklerden birine şahit olduk. Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Halk TV, Tele1, KRT ve Flash TV’ye ana muhalefet partisi liderinin açıklamalarını haber yapmasından ötürü ceza kesti. Hem şaşırdım hem üzüldüm. Şaşırdım çünkü penguen belgesellerini hemen her gün Halk TV, Tele1, KRT ve Flash TV harici kanallarda izliyoruz ya “bu dört kanalda da mı penguen belgeseli yayınlansın isteniyor” diye hayretler içinde düşüncelere daldım. Üzüldüm çünkü “bu dört kanal penguen belgeseli yayınlayacak olsa da her gün yayınlamayacağına göre daha çok ceza alacaktır önümüzdeki seçime kadar” diye dertler içinde düşüncelere daldım.

Aslında bütçe paraya sıkıştığı için objektif yayın yapan kanallara ceza veriliyor da olabilir. Ama yok yahu zaten zama bile zam yapılan bir dönemde sadece bütçe sıkışıklığından dolayı televizyon kanallarına ceza veriliyor olamaz. Muhtemelen her “parti devleti” anlayışında görülen “partiyi en çok ben savunuyorum bakın” diyen otoritelerin, partiye; hatta lidere kendini ispat çabasıyla bu tür cezaları verme yarışına girişiyor olmaları daha olasıdır.

Yalnız siyasi tarih göstermiştir ki; parti devleti anlayışlarında parti içi rekabetin yarardan çok zararı vardır. Parti içinde rekabet, partinin ileriye gitmesinden ziyade, parti içi yer sağlamlaştırma yahut yer kapmacaya dönünce işte o zaman parti çöküşünü gerçekleştirmiş olur. Parti seçimlere kadar çöktüğünün farkına varmaz. Seçim sonuçları açıklandığı an ise çöküş resmiyete kavuşmuş olur.

Zama zam demişken “aç ve sefil” olmasına rağmen hâlâ evinde elektrik kullananlar ile musluktan sıcak su gelmesi için doğalgazı açabilenlere de bir çift sözüm var:

  • Havalar ısındığı için güğümlere yahut o da pahalı ise leğenlere -hadi o da pahalı ise yağmurun yağacağı ana kadar bekleyin yıkanmak için- su koyup güneşte ısıtın öyle ihtiyacınızı giderin.
  • Ampulleri artık söndürün. Akşam olunca yatın; güneşle birlikte kalkın. “Kışın güneş çok geç saatte doğuyor; işe, okula geç kalırız” diyorsanız da endişeleriniz yersiz. Eğer tüm vatandaşlar ortak hareket ederse, ya kışın o güneş erken doğar ya da iş ve okul saati sizin kalkacağınız saate göre ayarlanır.

RTÜK diyordum. RTÜK acaba “SüRTÜK” kelimesini yayınlayan kanallara ceza verir mi?

Camide yapılan saygısızlığa dair görüntüler, Bebek sahilde çekilen görüntülerden daha feci olduğu için mi 49858694 haftadır yayınlanmıyor?

***

Gıda enflasyonu yazın biraz olsun düşerdi. 10 liraya satılan elma 8,5 liraya satılırdı. Şimdi 8,5 liraya düşecek olan elma, tarımda kullanılan elektriğe yapılan yüzde 15 zam ve motorine gün aşırı yapılan zamcıklardan dolayı 10 lirayı geçebilecek.

***

“Doğalgaz zammının ailemizin bütçesine yansımasını da yazsana” dediğinizi duyar gibiyim. Şöyle ki; Temmuz ayında evinize gelecek doğalgaz faturası, üç sene önceki Ocak ayı doğalgaz faturanızla hemen hemen aynı olacak.

***

Bir de espri yapayım. Aman ha klimalarınızı çalıştırayım demeyin. Bu yaz klimalar gerçekten öyle bir çarpar ki faturayı öderken, inme inmiş gibi olursunuz.