D. Mehmet Doğan


IYI PARTIYE ÇAGRI


CB Erdogan, IYI partiyi altili masadan ayrilip dörtlü masaya katilmaya çagirdi. Benzer bir çagri iki yil önce de hem sayin Bahçeli hem sayin Erdogan tarafindan yapilmisti. Üstelik her iki lider IYI Partinin yerli ve milli oldugunu söylemislerdi.
Gerçi IYI Partinin kimsenin referansina ihtiyaci yok. Sayin Aksener parti kurarken gidip ABD'den icazet almadi, icazet karsiligi sözler de vermedi. Millete güvendi, Türk milleti de onun güvenini karsiliksiz birakmadi. Önümüzdeki seçim IYI Partinin birinci parti çikmasi sürpriz olmaz!  Çünkü mevcut baski ortaminda sesini çikaramayan ama sandik önüne geldiginde samarini vuracak sessiz bir çogunluk var. O gün geldiginde -birinci partiyi- bu sesiz ama kararli kitle belirleyecek.
Erdogan'in çagrisina beklendigi gibi sayin Aksener," Kumar masasinda olmayiz, kimsenin referansina da ihtiyacimiz" yok diye cevap verdi. Daha bir hafta önce HDP'ye nasil yilistiklarini, Demirtas'in özel uçakla babasi ile  nasil görüsmeye götürüldügünü hatirlatti. Bu insani bir tesebbüse itiraz degil, arka planina dikkat çekmekti. Aksener aslinda biz size referans vermiyoruz diyordu. Çünkü açilim sürecinin hedefinin nereye varmak oldugunu biliyordu.
Erdogan'in bu çagrisi dörtlü masa ile seçim alamayacaginin itirafi gibiydi. Su son terör eyleminden sonra yapilan yorumlar, elestiriler bile vatandasin hükümete güvenmediginin göstergesiydi. Terörist belli, örgüt belli, ama vatandas bir türlü ikna olamiyordu.Bu komplo teorilerinin bir kismi da dikkatleri PKK'dan baska taraflara çekmek içindi. Yönetenlere güvenini kaybeden toplumlari komplo teorileri yönetir, bu defa da öyle oldu.
Terör eylemleri üzerinden -mühendislik - yapma girisimleri yeni degil. Vatandas en keskin tepkileri bu tür eylemlere gösterir. Siyasiler de ellerindeki yönlendirme araçlarini kullanarak bu tepkileri rakiplerine yöneltmeye çalisirlar. Nitekim Erdogan geçmiste bazi terör eylemlerini muhalefetle iliskilendirmeye çalisti. Soylu, Kandil ile anlasma imzalandigini bile söyledi.Tabi bu ahlakli bir siyasetçiye asla yakismayacak bir iftiraydi. Bu güne kadar ne Aksener'in, ne de Kiliçdaoglu'nun bir teröristle resmi çikti. Ama Soylu'nun birçok uyusturucu baronu ve kripto para dolandiricisi ile poz poz resimleri çikti. Hala o makamda oturmaya devam ediyor. Bu da iktidarin ahlak anlayisinin bir göstergesi.
Bu eylemde muhtemelen muhalefetle irtibatlandirilacakti. Ama bir hafta önce AKP'nin HDP'ye yaptigi ziyaret böyle bir propagandayi imkansiz hale getirdi. Bu eylemden altili masa sorumlu diyemediler, çünkü HDP altili masanin altinda degil, Cumhur ittifakinin dörtlü masasinin altindan çikmisti. E zaten HDP ziyaretinden sonra dörtlü masanin dördüncü ayagi Perinçek, örgüte çagri yaparak "kardeslerim  gelin teslim olun" demisti. Teslim ol çagrisi iyiydi de bunu kardeslige kadar götürmek  abarti ve en hafif tabirle skandaldi. Altili masadan herhangi biri PKK'lilara kardeslerim dese kiyamet kopardi. Böyle bir çifte standart var. Partizanligin kör ettigi vicdanlar ne yazik ki bu çeliskileri göremiyor.Yahut görmek istemiyor.
Erdogan hep birilerini koltuk degnegi gibi kullanarak iktidarini sürdürdü. Bir dönem Fethullahçilari kullandi, isi bitince onlari tasfiye etti. Simdi MHP ve Perinçek grubu ile isbirligi yapiyor. Bu isbirligi kendi açisindan gereksiz hale geldigi an onlardan da kurtulacaktir.Gücünün azaldigini gördügü için bu defa IYI partiye yöneldi. Ama karsisinda artik  onu ezberleyen bir muhalefet var. Aksener'in , hayir demesi  iste bundan!