Erdal Çil


BAYRAMIÇ INTIBALARI


Bosuna dememisler: Tebdili mekânda ferahlik vardir.
Iki egitimci hocamizin, iki hemserimizin davetleri ile istirak ettigimiz Bayramiç programi güzel intibalar birakmanin yani sira nice güzel insanlarla tanismamiza ve türlü güzelliklere de vesile oldu. 
Mugla Sosyal Bilimler Lisesi Edebiyat Ögretmeni Ismail Zorba Gül Yürekli Sevdalar isimli denemelerden olusan kitabi ile basladigi yayincilik hayatina geçen yil çikardigi Kirksekiz’ in Yediverenleri isimli sehir yazilari ile devam etmisti. Bu yil ise hikâyeleri okuyucuyla bulustu ve ilk hikâye kitabi, Yollarda Hüzün Bizi Bekler kitabi Çinaralti Yayinlari tarafindan sevenlerine takdim edildi. 
Ismail Zorba, Bayramiç’ de orta ögrenim ögrencilerine Okumaktan Yazmaya Tamamlanma Yolculugumuz baslikli söylesisini yaparken izleyen ögrencilere de kitaplarindan hediye etti. Gözlemledigim kadariyla Ismail Hoca’nin kitaplari kendisinden önce Bayramiç’ li ögrencilere ulasmis ve Ismail Hoca’yi karsilarinda gören ögrenciler, bu vesileyle kitaplarini imzalatabilmek için uzun kuyruklar olusturdular.  
Adalet Bakanligi bünyesinde görev yapan diger egitimci hemserimiz Idris Koç ise egitim camiasinin yani sira diger kurum ve kuruluslarin da yakindan takip ettigi bir isim. Yayinlanmis olan kitaplarinda kisisel gelisim, görgü ve protokol kurallari gibi konulari isleyen hoca, bu yüzden Bayramiç’ de tabiri caizse hiç bos birakilmadi. Yaptigi sunumlar sonrasi gerek kitaplarini imzalatmak isteyenlerin, gerekse protokol kurallariyla ilgili soru sormak isteyenlerin yogun ilgisine tanik olduk. 
Ülkemiz degisiyor degismesine de degismeyen pek çok sey de var tabii ki. Özellikle bazi aliskanliklarimiz pek de kolay degisebilecek türden degil. 
Devlet yönetimi elbette bir takim kurallar ve kaideler gerektirir ki protokol kurallari da kamu görevlilerinin oldugu kadar hepimizin bilmesi veya en azindan uymasi gereken kurallardir. Ancak özellikle uzun yillardir iktidar partisinde siyaset yapan siyasetçilerin, belediyelerin seçilmis temsilcilerinin ve yerel yöneticilerin çok sik bu kurallari ihlal ettiklerine, kendilerini uyaran görevlilerle de itilaflar yasadiklarina taniklik etmekteyiz. 
Unutulmamalidir ki devlet yönetiminin yasal hükümlere göre örgütlenmesi ve isleyisinin de yasal kurallara dayali olmasi, hukuk devleti olmanin olmazsa olmazidir.
Bayramiç, MERNIS Sistemi kayitlarina göre Istiklal Sairimiz Mehmet Akif’in dogdugu ilçe. Babasi Tahir Efendinin 1873 ile 1877 yillari arasinda Bayramiç Karsiyaka Caminde imam hatiplik yaptigi bilinmektedir. Sonraki yillarda ise devrin en itibarli medresesi olan Fatih Medreselerinden bas müderrislige kadar yükselip bu medresede üniversite hocaligi yaptigi, medreselerin tatile ayrildigi Ramazan aylarinda ise eski görev yeri olan Bayramiç’e gelip buradaki Karsiyaka Caminde halki irsat ettigi ve mukabele okudugu bilinir.  
Mehmet Akif’in de ilk mukabeleyi Kur’an’dan sahifeler ezberleyerek Karsiyaka caminde okudugu ve bu suretle hafizliga da Bayramiç’te basladigi yazili hatiratlarda anlatilir.  
Bayramiç Kaymakami Alper Tas, yasinin üzerinde gösterdigi olgunluk ve görev yaptigi ilçelerin sorunlariyla ilgili yürüttügü projelerle dikkat çekiyor. Egitimde 3 Adim Modeli, genç kaymakamin üzerinde en çok durdugu ve izledigim kadariyla da bütün ülkeye örnek olup ses getirebilecek bir çalisma. 
Kaymakamin özellikle egitime göstermis oldugu bu ilgiden en memnun olanlarin basinda ilçenin enerjik Milli Egitim Müdürü Mehmet Etik geliyor. Gününün büyük bölümünü okullarda geçiren Milli Egitim Müdürünü ilçede tanimayan bir ögrenci yok gibi.
Demek ki kurumlarimizin baslarinda bulunan yöneticilerimizin mazeretlere siginmalari disinda yapabilecekleri pek çok güzel isler de olabiliyormus ve iki günlük Bayramiç gezisinde gerek Kaymakam ile gerekse Ilçe Milli Egitim Müdürü ve diger okul idarecileri ile yaptigimiz görüsmelerde bunun örneklerini görerek mutlu olduk. Idealist egitimci arkadaslarimizi, merakli ve ögrenme azmindeki kamu görevlisi kardeslerimizi görerek hos intibalar edindik bu küçük ilçede. 
Ortasindan geçen Eski Menderes Çayi, ilçeyi sanki bizi Balkanlar’a, Üsküp’e, Saraybosna’ya götürüyor. Üzerindeki tarihi tas köprü Mostar’in bir küçük örnegi adeta. Ilçe içindeki çinarlar da altinda oturanlara huzur verdigi gibi bizleri de tarihimizin derinliklerine götürdü. 
1700 metre rakimlara varan yüksekligi ve koca gövdesine sakladigi birçok canli çesidiyle Kaz Daglari, Bayramiç gibi birçok yerlesim yerinin de arkasina sigindigi koca bir dag gibi nereye gittiysek bizi izlemekten bir an bile vazgeçmemisti. 
Ferahlik buldugumuz bir gezi olmustu ama döndügümüz günün aksami Bartin’dan gelen aci, kara haberler yüreklerimizi karartti. Bayramiç’ de buldugumuz huzur, Bartin’dan gelen haberlerle yerini hüzne birakmisti. 
Felakette sorumlulugu olanlarin bir an önce hak ettiklerini bulmalari ümidiyle, bir avuç kömür için bir ömür verenlere rahmet, yasli ailelerine ise büyük sabirlar diliyorum.
  Erdal ÇIL
  cerdal48@gmail.com