Mustafa Yavuz Elbirler


HANGISI DAHA IYI YIKAR


Yasa disi iktisadi faaliyetler ile elde edilen para aklanmak ve bu paranin sahipleri de bu kara paralari aklamak isterler.
NASIL MI?
.  Insaat sektörü. Kamu ihaleleri, alt ve üst yapi hizmetleri, konut insaatlari.
. Ulasim. Sehir içi ve sehir disi tasimacilik.
. Otelleri lokantalar, eglence mekanlari.
. Giyim. aksesuar, parfümeri magazalari.
Bu sayilanlarin hepsinin bir maliyeti vardir. Bu maliyetler kara para aklanir iken kazançlari da etkilemektedir. Gelir vergisi, Ü:T:V , K.D:V gibi vergiler, çalisanlarin yükselen ücretleri ve S.K.G primleri, girdileri yükseltmek için naylon fatura harcamalari ciddi miktarlarda para kaybina neden olmaktadir.
Insaat sektöründe ; konut ve is yerlerinin satislarinda ise tekrar aklanmasi gereken yüksek meblaglar olusmaktadir. Belediyelerce belirlenen emlak fiyatlarinin çok üzerinde satislar yapildigi ancak resmi evraklarda gerçek satis-alim fiyatlarinin yer almadigi, alanin da satanin da vermeleri gereken vergileri vermedikleri herkesin malumudur.
BORSA DAHA MI IYI YIKIYOR?
Borsa da her gün yüzlerce sirketin binlerce hissesi islem görmektedir. Milyonlarca liralik hisse alip satan, burada adeta oyun oynayan büyük para sahiplerini çok büyük miktarlar kazanir iken küçük yatirimcilarin paralarinin yok oldugu anlatimlar ile bilinmekte ve basina da yansimaktadir.
Birileri yurt içi fakat çogunlukla yurt disi ve özellikle kara paranin pek te takip edilmedigi ülkelerde tabela sirketleri kurmaktalar.
Spor kulüpleri, hayir dernekleri gibi kuruluslara üye olarak ve bagislar yaparak kendilerine is dünyasinda sosyal çevre edinmekteler.
Mahalli basin ve giderek ulusal basin da özel ve is hayatlarin da yer almakta ve karli yurt içi ve yurt disi yatirimlar yaptiklarindan bahisle taninmakta ve her vesile ile iktidar partilerinin yöneticilerine yakin durarak kendilerine siyasi güvence yaratmaktadirlar.
Bilinen o ki, organize suç örgütlerinin olmaz ise olmazi siyasi erk içine sizmaktir.
Borsa da, durumu iyi olmayan sirketlerin düsük fiyatli kagitlari belli bir plan dahilin de giderek yükselen miktarlar da alinmakta ve belli bir üst sinira gelindigin de satilarak kaynagi belli az masrafli aklanmis büyük miktarlar kazanmaktadirlar.
Peki bu kadarla kaliniyor mu? Elbette hayir.
YENI BIR ÇÖKME SEKLI MI?
Bir sirketin borsada ki hisselerinin yüzde besini alan gerçek veya tüzel kisileri o sirketin hesaplarini inceleme, genel kurulu toplama , yönetimin de yer alma haklari doguyor.
Ne güzel degil mi. Her sey yasal ve hak. Mal varligi milyarlarca lira degerinde bir sirketin hisselerinde sadece yüzde besi ile yönetime giriyorsunuz.
Girilsin canim ne olacak zaten yasal diyebiliriz, diyebilirsiniz.
Niyet iyi ise akibet iyidir. Niyet kötü ise ki, biz kötü adamlarin kötü niyetinden bahsediyoruz. Bakin ne oluyor?
Yönetime giriyorlar sermaye arttirimina gidiyorlar, sirket turizm de tasimacilik, otelcilik yapiyor ise ki temel de bu sirketler hedef aliniyor, kara paranin rahatlikla aklanabilecegi mülklere rahatlikla sahip olunuyor.
Peki bu sirketlerin esas sahipleri ; yillarca kusaklar boyu helal para ile kurup sahip olduklari mallarini koruyamiyorlar mi, bu adamlara bir sey diyemiyorlar mi?
SIZ NE DERSINIZ?