Mustafa Yavuz Elbirler


AFGANISTAN-PAKISTAN UYRUKLU KAÇAK GÖÇMENLER-TÜRKIYE AB MUTABAKATI


Suriyeli siginmacilar ile ikamet ve çalisma izinliler, diger ülkeler uyruklu siginma ve müracaatçilar, yakalanip da iade edilememis olanlar, kaçak giris yapipda ülkemizde kayitsiz olarak bulunan diger ülke uyruklu yabancilar hakkindaki düsündürücü rakamlardan sonra ülkemizde bulunan Afganistan ve Pakistan uyruklulara bir bakalim.
Resmi veriler göre Afganistan uyruklu 53bin 397 kisi ikamet izni ile 255bin 965 yasa disi giris yaparak yakalanan toplamda , 2 Eylül 2021 tarihi itibariyla 309bin 362 kisi ülkemizdedir.
Taliban'in 2021 Eylül ayinda Afganistan da yönetimi ele geçirmesinin ardindan, Iran üzerinden Türkiye'ye dalgalar halinde gelen ve yüzbinlerle ile ifade edilenlerin sayilari tam olarak bilinmemektedir.
Yine 2 Eylül 2021 tarihi itibariyla 146 bin 76 Pakistan uyruklu düzensiz göçmen yakalanmis, bunlarin 26 bin 734'ü iade edilebilmistir.
Özellikle Afgan ve Pakistanlilar arasin da çok sayida ISID ve El KAIDE mensuplarinin ayrica uyusturucu türevleri yapiminda uzmanlasmis kimyagerler ile kaçakçilarinin da bulunabilecekleri düsünülmektedir.
Dogudan Batiya göç sürecinde hafif düzeyde göç baskisina maruz kalan AB ülkeleri, sorumlulugu ve yükü büyük çapta Türkiye ve kismen de AB disi ülkelere yüklemislerdir.
Türkiye ile AB arasinda bu konuda iki esas düzenleme vardir. Bunlar; Aralik 2013 Türkiye-AB geri Kabul Anlasmasi ve 18 Mart 2016 tarihli Türkiye _AB Mutabakatidir.
2016 Türkiye-AB Mutabakati ile siginmacilar için 3+3, toplamda 6 milyar avro tutarinda bir mali destek karsiliginda Türkiye'ye, AB ülkelerine yönelecek göç dalgasini durdurma misyonu verilmistir.
IYI Parti Genel Baskani Sayin Meral Aksener'in deyisi ile Türkiye ''hendek ülke'' konumuna sokulmustur.
Cumhurbaskanimiz Sayin Tayyip Erdogan 23 Subat 2019 tarihinde Kahramanmaras da ''Bugün Avrupa halklari kendi topraklarinda huzur ve güven içinde yasiyorsa Türkiye'nin ve Türk Milletinin fedakarligi sayesindedir'' demistir.