Ahmet Külekçi


ÇOCUK ÖLÜMLERI VE SAVAS


Birlesmis Miletler "Çocuk Savasçilar" raporuna göre terör örgütü PKK/YPG 2021’de en az 247 çocugu esir alarak çalistirdi. Örgüt ayni yil 73 çocugu öldürdü. 3 Yildir Diyarbakir HDP il Binasi önünde evlat nöbeti tutan 300’e yakin ailelerin direnisi bu ise PKK’ya diz çökertecek noktaya geldi.
ISTE BU YÜZDEN ANNELER DIRENIYOR!
247 ÇOCUK ZORLA ÖRGÜTE KATILDI
BM Genel Sekreterligi, yillik olarak hazirladigi, savaslarda silah altina alinan, öldürülen, sakat birakilan ve tutuklanan çocuklara iliskin verileri içeren "2021 Çocuklar ve Silahli Çatismalar" raporunu yayinladi. Rapora göre terör örgütü PKK/YPG 2021’de en az 247 çocugu esir alarak çalistirdi. Örgüt ayni yil 73 çocugu öldürdü. Terör örgütü Suriye’de isgal ettigi topraklarda 2021 yilinda en az 49 çocugu da farkli bahanelerle  hapse atti. Rapora göre ülke de geçen yil yasanan 45 okul ve hastane saldirisindan 12’si de bölücü terör örgütü tarafindan düzenlendi.
ANNELER DIRENIYOR!
Çocuklarin terör örgütleri, tarafindan  bir daha daga çikmamasi ve kaçirilmamasi noktasinda yaptiklari direnisle   bütün dünyanin dikkatlerini üzerine çeken  annelerin eyleminin ne kadar önemli oldugu bir kez daha ortaya çikti. 3 Yildir Diyarbakir HDP il Binasi önünde evlat nöbeti tutan 303 ailenin  direnisi  PKK’ya diz çökertecek noktaya geldi. Su ana kadar 37 aile evlatlarina kavusma sevincini yasadi. Anneler “evlatlarina kavusana kadar”  eylemlerini sürdürme noktasinda kararlilar
HER TÜRLÜ ISTIMARMAR ARTDI
Raporda, "Çocuklara yönelik en fazla sayida agir ihlal Afganistan, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Israil ve Isgal Altindaki Filistin Topraklari, Somali, Suriye Arap Cumhuriyeti ve Yemen'de tespit edildi." ifadelerine yer verildi. Çatisma bölgelerinde çocuk kaçirma ve cinsel istismar olaylarinda 2021'de yüzde 20 üzerinde artis olduguna dikkat çekilen raporda, okullarin kapatilmasi, okullarin askeri amaçlarla kullanilmasi, okul ve hastanelere yönelik saldirilarin yüzde 5 arttigina deginildi.
MAYINLAR ONLARI ARAMIZDAN ALIYOR
Bu ihlallerin yüzde 55'inin devlet disi aktörler, yüzde 25'inin ise devlet güçlerince islendigi ifade edilen raporda, dünyadaki çatisma bölgelerinde 23 bin 982 çocugun istismar edildigi vurgulandi. Bunlardan 2 bin 515 çocugun öldürüldügü, 5 bin 555'inin sakat birakildigi ifade edilirken, 6 bin 310 çocugun çatismalarda silah altina alindigi, ve 3 bin 945 çocugun ise insani yardima erisiminin kisitlandigi veya hapsedildigi ortaya çikti. Raporda, çocuk kayiplarinin yüzde 25'inden fazlasinin, el yapimi patlayici cihazlar, patlayici savas kalintilari ve mayinlardan kaynaklandigi kaydedildi.
ISRAIL’DE UTANÇ LISTESINDE
BM'nin çocuk ihlalleri raporunda, Israil güçlerinin geçen yil isgal altindaki Filistin topraklarinda 78 Filistinli çocugu öldürmekten ve 982'sini de sakat birakmaktan sorumlu oldugu kaydedildi. Raporda, Genel Sekreter Guterres, "2022'de bu tür sayilar devam ederse, Israil bir sonraki raporda utanç listesine dahil edilecek." uyarisinda bulundu. Çocuklara yönelik en ciddi ihlallerin Afganistan, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, isgal altindaki Filistin topraklari, Somali, Suriye ve Yemen'de meydana geldigi ve toplam 8 bin 70 çocugun öldürüldügü veya sakat kaldigi bildirildi.Rapordaki "fiziksel ihlaller" ifadesi, "çocuklarin öldürülmesi ve sakat birakilmasi, cinsel siddet ve tecavüz, zorla askere alinma ve çocuklari insani yardimdan yoksun birakma" suçlarini ifade ediyor.