Bir kez daha belirtelim. Yükseköğretim Kurulu'nun;
1/ Rektör adayları için “aday mülakatları” ile zaman kaybetmesini;
2/ Dekan atamalarını İTA amiri olan Rektörlere devretmesini, rektörün ekibini kurmasına imkan vermesini bekliyor, bu uygulamaların enerjileri boşa akıttığını görüyoruz…
Madem ki, AYM, ilgili KHK’yı iptal etti, kanun yağın dedi. ( sürede 4 ay doldu, 2 ay kaldı) Aday başvuruları, mülakat yapılmadan doğrudan Cumhurbaşkanımıza sunulmalıdır. Ve, yine Dekan atamaları yönetmeliği değiştirilerek, atama Rektöre bırakılmalıdır. Yönetimden sorumlu olan rektördür. Davul rektörün boynunda, çomak YÖK’de olmamalıdır.
Gaziantep Üniversitesi yeni rektörü için büyük STK'lar ayağa kalktı. Nasıl bir rektör olmalı? ölçütlerini açıklıyorlar.
Rektör nasıl biri olmalı?
Yöreyi tanımalı mı?
Alanında çok iyi olması yeterli mi?
Elbette bunda Sn. Cumhurbaşkanımızın atama kriterlerinin bir türlü anlaşılamaması etken oluyor. Sütten ağzı yanan, yoğurdu üfleyerek yiyor.
Liyakatsiz ve ehliyetsiz yapılan atamalar toplumu ve STK’ları geriyor. 4 yıl az zaman değil. Bir şehir ve üniversite için kayıp yıllar demek.
Mesela:
1/ Prof. Dr. Melih Bulu’nun Haliç Üniversitesi Rektörü iken Boğaziçi Üniversitesine rektör olarak atanması ve 1,5 yıl içinde görevden alınması,
(Not: Melih Bulu hoca İstinye Üniversitesi’nde gözüküyor.) https://myisu.istinye.edu.tr/sites/default/files/cv/2018-08/melih-bulu.pdf
2/ Prof. Dr. Selma Öğüt’ün İstanbul Esenyurt Üniversitesi’ne rektör yapılması ve bir yıl geçmeden sessizce görevden alınması,
(Not: Öğüt, en son https://avesis.hacibayram.edu.tr/selman.ogut/yayinlar
Da gözüküyor, ama bilgiler boş durumda. En son 2018’de çıkan 7100 sy.yasa ile Doç. olmuştu. Bu durumda 2023’de Prof. olması gerek. O zaman rektör olmak için ilgili KHK’da gereken 3 yıl şartını da taşımadan atanmış oluyor.)
3/ Rektör ataması ilgili KHK’da 3 yıl şartı olmasına rağmen, bir gece bir yıl şartı konularak Hacıbayram Veli Üniversitesi Rektörü yapılan, ( KHK düzeltilerek, hemen eski 3 yıl şartına dönülen) ve Prof. Dr. Yusuf Tekin’in sonra MEB Bakanı olarak atanması,
5/ Yıllarca üniversiteden ayrı kalmış Ak Parti’li siyasetçilerin Rektör olarak atanması tercihlerde bir anlayışı, çizgiyi vb. göstermiyor.
Gaziantep Ticaret Borsası Mehmet Akıncı, GTO ve GSO başkanlarının ardından rektör ataması konusunda uyarıda bulundu:
https://www.gaziantep27.net/borsadan-rektor-uyarisi
“Şehrimiz, Türkiye'nin önde gelen illerinden biri olarak ekonomik ve sosyal açıdan büyük bir potansiyele sahip. Bu güçlü konumumuzu sürdürebilmek ve daha da ileriye taşıyabilmek için gerekiyor. Yeni atanacak rektörü önemsiyoruz.
Gaziantep'i bilen, bu şehrin değerlerini kanıksayan, bu şehri bir yuva gibi gören, şehre hizmet etmeyi kendine borç edinmiş bir bilim insanı, şehrimizin gelişimine olan katkıyı kişisel bir misyon olarak benimseyecektir. Bu vefa duygusu, üniversitemizin ve şehrimizin ortak hedeflere daha rahat ulaşmasına katkı sunacaktır.
Kısaca:
“1/ Şehrin değerlerini kanıksayan,
2/ Şehri bir yuva gibi gören,
3/ Şehre hizmet etmeyi kendine borç edinmiş bir bilim insanı,
4/ Şehrimizin gelişimine olan katkıyı kişisel bir misyon olarak benimseyen,
5/ Üniversitenin şehirle olan entegrasyonunu ve iş birliğini en üst seviyede tutan,
6/ Şehir ve iş dünyasıyla güçlü bir etkileşim içinde olan,
7/ Vizyonu olan,
8/ Tanınan ve bilimsel çalışmalarıyla bilinen” bir akademisyen Prof. olmalıdır.
Oda ve borsa başkanlarından sonra GAGİKAD’da devreye girdi:
https://www.gaziantep27.net/gagikad-rektor-sehre-vizyon-saglamali#google_vignette
Başkan Dr Beril Özlem Leylek: “Yeni atanacak Gaziantep üniversitesi rektörünün şehre yeni vizyon sağlayacak kişi olması gerek. Son yıllarda arşa çıkan kadına yönelik şiddet , taciz , tecavüz ve cinayetler için öncelikle eğitimin önemli olduğunu düşünüyoruz . Bu konularda paneller, eğitici toplantılar yapabilecek yöneticilerin başa gelmesi GAGİKAD olarak önceliğimizdir. Bu nedenle seçilecek rektörün tarihe damga vurarak, yüksek eğitimli ve insiyatif gösterecek cesaretli bir bilim kadını olması şehre örnek teşkil edecektir. Cinsiyet ayırımı olmaksızın önceliğimiz elbette liyakat olarak rektörlük makamını işgal etmeyecek ve üniversitemizi şehrimiz ile bütünleyecek vizyona sahip yöneticiler olmasıdır . Ayrıca yönetiminde mutlak eşit temsilde kadın yönetim kurulu üyeleri olmalıdır. Okuyan kadın avantajlarını halka lanse edebilen ve kızlarımızın üniversite eğitimi alması için cazibe yaratan çalışmalar ile halkımızı teşvik edecek adımlar bekliyoruz . İş hayatına girecek genç kadınlarımızı bizlerle iş birlikleri kurarak iş hayatına doğru adımlar atmasını sağlamak için biz her türlü desteğe hazırız. Özelikle Gaziantep’li kızlarımıza üniversite okuma faziletleri idrak ettirilmelidir. Kız yurtlarımızın şartlarının iyileştirilmesi ve ekonomik yemek temini yine önceliklerimiz arasındadır. Cinsiyet eşitsizliği konusunda eğitsel faaliyetler gösterecek bir rektör şüphesiz şehrimize büyük katkıları olacaktır. Sivil toplum kuruluşları ile işbirlikçi ve çalışmalar yürütecek yöneticiler şehir ve üniversitenin birlikte ortak akılda kalmasını sağlayacaktır. Şüphesiz ki Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ‘ün izinde yetiştirilecek gençler mutlak ülke ve şehir geleceği için kıymetlidir”
Kısaca;
1/ Tarihe damga vurarak, insiyatif gösterecek cesaretli,
2/ Şehre yeni vizyon sağlayan,
3/ Liyakatli ve ehliyetli,
4/ Üniversitemizi şehrimiz ile bütünleyecek vizyona sahip,
5/ Yönetiminde mutlak eşit temsilde kadın Y.K. üyeleri atayan,
6/ Okuyan kadın avantajlarını halka lanse edebilen,
7/ Kızlarımızın üniversite eğitimi alması için cazibe yaratan, halkımızı teşvik eden,
8/ Kız yurtlarımızın şartlarının iyileştirilmesine önem veren,
9/ Sivil toplum kuruluşları ile işbirlikçi çalışmalar yürüten,
10/ Şehir ve üniversitenin birlikte ortak akılda kalmasını sağlayan bir akademisyen Prof. olmalıdır.
İşte size Gaziantep STK’larından Rektör kriterleri…
Hangisine yanlış diyebilirsiniz?!