Göktan Ay


İmam Hatip Musıki Proje Okulu Ne Demek?

Bu proje okulunu; 14. Uluslararası Hisarlı Ahmet Sempozyumu’nda bir bildiri sunumunda öğrendim.


Bu proje okulunu; 14. Uluslararası Hisarlı Ahmet Sempozyumu’nda bir bildiri sunumunda öğrendim.

Onların yanlış deyimiyle ‘Musıki programı  uygulayan İHL’ler vardı. Fen ve sosyal bilimler programı uygulayan proje okulları, imam hatip lisesi olmanın gerektirdiği meslek dersleri yanında öğrencilere ilgi ve kabiliyetleri doğrultusunda ilerlemek istedikleri akademik alana göre fen lisesi veya sosyal bilimler lisesi müfredatıyla eğitim alabilme imkânı sağlar.

 

Haber: “Amasya’daki Türk Telekom Anadolu İmam Hatip Lisesi Fen ve Sosyal Bilimler Proje Okulu’nda öğrencilere musiki eğitimi veriliyor. Özel yetenek sınavıyla girdikleri Türk Telekom Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde aldıkları temel müzik eğitimleri sonrası enstrümanlara ses vermeye başlayan 12 genç müzisyen müzik topluluğu kurdu. Marşlar, şarkılar ve türküler seslendiren öğrencilere tüm imkanları sunan okul, konservatuvarı aratmıyor. Milli Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürlüğü tarafından 6 ay önce program çeşitliliği çerçevesinde musiki, klasik ve çağdaş sanatlar proje okul arması takılan okul, tarihte su ve müzik sesiyle hastaların tedavi edilmesinin yanı sıra ilk musiki cemiyetinin kurulduğu şehrin tarihi misyonunun gelecek kuşaklara aktarılmasını da sağlayacak. Keman, kanun, ney, ut, piyano gibi enstrümanları heyecanla çalan öğrenciler, çeşitli marşların yanı sıra Türk halk müziği ve sanat müziği eserlerini de seslendiriyor.”

Fen ve sosyal bilimler programının uygulandığı Anadolu İmam Hatip Liselerinde öğrenciler, yukarıda belirtilen bütün kazanımlara ilave olarak fen bilimleri veya sosyal bilimler alanında altı (6) saat daha fazla ders alabilmekte, fen liselerindeki derslerin müfredatını ve kitaplarını da okuyabilmektedirler.

Anadolu İmam Hatip Liselerinde öğrenciler 11. sınıflarda 16 saat, 12. sınıflarda 18 saat ders seçerek Fen Bilimleri, Sosyal Bilimler, Eşit Ağırlık, Yabancı Dil alanlarında bir üst öğrenime hazırlanmaktadırlar. Bu bakımdan, Anadolu İmam Hatip Liselerindeki dersler spor, sanat ve yabancı dil derslerindeki az bir farklılık dışında Anadolu Liseleri ile müfredat ve saat olarak aynıdır. İlave olarak öğrenciler analitik düşünme, sentezleme, yorumlama, mukayese etme, sorgulama, araştırma, inceleme, hafızayı kullanma, dil ve hitabet becerilerini geliştiren, özgüvenlerini pekiştiren ve imam hatip okullarına özgü olan Kur'an-ı Kerim, Tefsir, Hadis, Fıkıh, Kelam, Akaid, Siyer, Dinler Tarihi, Hitabet ve Meslekî Uygulama, İslam Kültür ve Medeniyeti dersleri almaktadır.

Dikkat edilirse MEB, Anadolu Güzel Sanatlar Liselerinde doğru olarak kullandığı “müzik” terimini, İHL Proje Musıki Okullarında “musıki” olarak kullanmaktadır ki yanlıştır. Sanatçı yetiştiren Konservatuvarlarda  “mezun durumu” ortadayken, Anadolu İHL’de 6 saat eklemeyle “geleceğin sanatçılarını yetiştireceğiz” gibi büyük iddialar doğru değildir.

Yine; “Öğrencimizin sadece enstrüman çalması önemli değil. Kulak, yetenek arıyoruz. Gençlerimiz, musikiyi tanıyıp tadını aldıkça musikiye yöneliyor. Musiki alanında kendini yetenekli görüp geliştirmek isteyen öğrencilerimizi okulumuza bekliyoruz” Doğru Müzik Terminolojisi olarak “enstrüman” değil “çalgı”, “musıki” değil “müzik” olması gerektiğini belirtelim.

“2014 yılında Türkiye’de ilk proje okulu olarak kurulan Hakkı Demir Anadolu İmam Hatip Lisesi, musiki alanında büyük başarılara imza atıyor. Öğrencilerin arasında kurulan ‘musiki topluluğu’ hem yurt içi hem de yurt dışında konserler vererek imam hatiplilerin neler yapabileceğin herkese gösteriyor. Yaptıkları müziğin insanlar tarafından hem olumlu hem de olumsuz karşılanabildiğini anlatan C.Y.M.; “Arkadaşlarımla Üsküdar’da bir camide abdest alırken enstrümanlarımızı haliyle görüyor insanlar. Şaşırıyorlar, ‘Vay hem imam hatiplisiniz hem de müzik yapıyorsunuz’ gibi bir tepki alıyoruz” 

 

https://www.yenisafak.com/hayat/turk-musikisi-imam-hatipli-genclere-emanet-abdest-alirken-enstrumanlarimizi-gorenler-sasiriyor-3521859

 

Yenişafak Gazetesi’nin bu abartılı yazısında ilginç tespitler var!

1/ İHL büyük başarılara imza atmış. Bir kaç konser vermekle mi?

2/ “Musıki topluluğu” değil, “Müzik Topluluğu, TSM Topluluğu vb.” olmalı.

3/ “…imam hatiplilerin neler yapabileceğin herkese gösteriyor.” Sanki İHL öğrencilerine yeteneksiz, müzik vb. yapamaz diyenler var? Yazık…

4/ İHL öğrencilerinin “Vay hem imam hatiplisiniz hem de ‘müzik yapıyorsunuz’ gibi bir tepki alıyoruz” demeleri de toplumun ve bazı dini vakıfların/cemaatlerin “müzik günahtır vb.” söylemler içinde bulunması ve bazı kesimlerin de buna inanmasıdır.

 

“MEB Din Öğretimi Genel Müdürlüğü, Anadolu İmam Hatip Liselerinin ve İmam Hatip Ortaokullarının ihtiyaç duyduğu alanlarda eğitimin iyileştirilmesine yönelik çalışmaları, okul gelişimine yönelik eylem ve faaliyetler ile öğrencilerin kişisel ve mesleki gelişimlerine katkı sağlanması, öğrencilerin kültürel-sanatsal faaliyetlere yönlendirilmesi, bilgi ve becerilerinin artırılması, sanatsal çalışmalar, eserler ve ürünler ortaya koyabilmelerini desteklemek amacıyla  "SADÂ Kültür Sanat ve Edebiyat Programı'nı uyguluyor.

Program ile imam hatip okullarında fırsat, koşullar ve mevcut kaynakların daha etkin ve verimli bir şekilde kullanılması, ihtiyaç duyulan alanlarda planlı ve sürekli iyileştirme anlayışıyla çalışmalar yapılması, okulların kendi ihtiyaç ve potansiyelleri doğrultusunda hazırladıkları projeler ile eğitim ve öğretimin iyileştirilmesi, kültür sanat ve edebiyat alanlarında okullarımızın fiziksel kapasitesinin geliştirilerek, eğitim ve sanatsal üretim kalitesinin arttırılması hedeflenmektedir.

"SADÂ Kültür Sanat ve Edebiyat Programı" 21. yüzyıl becerileriyle donanmış ve bu donanımı insanlık hayrına sarf edebilen, bilime sevdalı, kültür ve sanata meraklı, duyarlı, nitelikli, ahlaklı bireyler yetiştirilmesine, kültür ve sanat dünyamıza katkı sunmuş önemli isimleri ve eserlerini tanıtılması ve öğrencilerimizin kültür ve sanat alanında eser ve ürün ortaya koymalarına katkı sağlayacak.

Program kapsamında 5 (beş) başlıkta okullarımızın yapacağı proje ve programlara katkı sağlanacak.

1. Edebiyat ve Yazarlık

2. Tiyatro

3. Müzik

 4. Sinema ve Fotoğrafçılık

5. Resim Karikatür ve Animasyon”

Bu durular Mart 2023’de yapılmış. Çıktıları alındı mı?

İstenen başarı elde edildi mi?

Bu konuda bilgi rica ediyoruz…

Madem İHL öğrencilerinin yeteneklerini geliştirmek için bu tür projeler yapılıyor, o zaman Musıki Proje Okuluna gerek var mı?