Göktan Ay


İş İnsanı Mehmet Koç, 2023 Doğum İstatistikleri Raporu’nu değerlendirmiş…

Ülkesini seven bir kişi olarak görüşlerini sürekli paylaşan bir iş insanımızın değerlendirmesini sunuyoruz: “Yeni açıklanan TUİK’ “2023 Doğum İstatistikleri Raporu”na göre; Toplam doğurganlık hızımız;1.51 olarak açıklandı.


Ülkesini seven bir kişi olarak görüşlerini sürekli paylaşan bir iş insanımızın değerlendirmesini sunuyoruz:

 

“Yeni açıklanan TUİK’ “2023 Doğum İstatistikleri Raporu”na göre;
Toplam doğurganlık hızımız;1.51 olarak açıklandı.

Oysaki Nüfusun kendini yenileme sınırı; 2.1’dir

İstanbul, Ankara, İzmir’de doğurganlık hızı ortalama 1.2 olarak açıklandı.

Türkiye’de yalnız yaşayanların sayısı artarak;5.2 milyona ulaştı.
Dünya’da doğurganlık hızı; 2.4
Danimarka (1.8), Fransa (1.8), ABD (1,8), İngiltere (1.7), Almanya (1,6)
Geçici sığınmacı statüsündeki

Suriye’lilerin doğurganlık hızı; 5.3

Belli ki yabancı kökenliler bir süre sonra çoğunluğa geçecekler.

Başta ekonomik nedenlerden kaynaklanan doğurganlık oranımızın düşmesi aşağıda belirtirken başlıca başlıkların tartışılmasını gündeme getiriyor.

* Doğum hızımızın azalması ve nüfusumuzun yaşlanmasının getireceği sorunları neler olacak? Şimdiden ne gibi tedbirler alınmalıdır!

*Bu oranla gidilirse; çoğunluğu emek yoğun KOBİ plan sanayimiz için gerekli işgücünü nasıl karşılayacağız?

*Kırsal kesimde yapısal reformların gecikmesi, kalkınmanın sağlanamaması, kentlere göçün engellenememesi nedeniyle bitkisel ve hayvansal üretimin ihtiyaç duyduğu işgücü için Afgan, Özbek v.b. göçmenlerin çalışmaları yasallaştırılmalı mıdır?

*Başta Suriye’liler olmak üzere göçmenlere bakış açımızı değiştirip; onları eleyerek, eğitim seviyelerini yükseltip “kaynaşma politikası”na mı yönelmeliyiz?

*Çalışacak nüfusun azalmasıyla ekonomik büyüme olumsuz etkilenecek bunun da emekli kesimin gelirlerinde ve sağlık harcamalarında düşüşlere yol açmaması için şimdiden ne gibi tedbirler alınmalıdır?

* Nüfusumuzu ve ekonomimizi olumsuz etkileyen beyin göçünün engellenmesi için ülke ekonomik gerçeğimize uygun ne gibi tedbirler alınmalıdır?

* Geçmişte matbaayı icadından 300 sene sonra aldık, sanayi devrimini kaçırdık!
Şimdi Yapay Zeka devrimi başladı. İlk ve orta öğretimdeki 20, üniversitelerdeki 7, ne iş de ne okulda olan 3 olmak üzere 30 milyon gencimizi nasıl değerlendirelim ki elimizdeki bu son fırsatı ülke kalkınmasına yönlendirebilelim?

*Ulusal bir sorun olan bu konuya “dar parti çıkarları” açısından değil, ülkemizin geleceği açısından bakıp, politikalar üretmek, karar vericilere önerilerde bulunmak bu topraklarda yaşayan hepimizin sorumluluğu olduğu kanısındayım. Saygılarımla.”

Mehmet KOÇ / Sanayici / Organik Gübre Üreticisi