Göktan Ay


İstanbul ‘Güzel Sanatlar Müzik Ortaokulu’ yanlışlarla kuruldu?

Konumuza girmeden, daha önce MEB tarafından Ankara Müzik Ve Güzel Sanatlar Üniversitesi bünyesinde açılan Türkiye'nin ilk Müzik İlkokulu ve Ortaokuluyla ilgili görüşlerimizi anlatan yazımızın linkini bırakalım.


Konumuza girmeden, daha önce MEB tarafından Ankara Müzik Ve Güzel Sanatlar Üniversitesi bünyesinde açılan Türkiye'nin ilk Müzik İlkokulu ve Ortaokuluyla ilgili görüşlerimizi anlatan yazımızın linkini bırakalım.

https://www.enpolitik.com/kose-yazilari/meb_bakani_sn_yusuf_tekin_muzikte_devrim_yapabilir_mi-6985.html

Bu yazıda: 

1/Bu okulun ilk olmadığını,

2/ Sn. Yusuf Tekin’in “devrim yapıyoruz” cümlesine de katılmadığımızı,

3/ Bir üniversite kampüsü içinde pedagojik olarak lisans, lisansüstü, ilkokul-ortaokul-lise öğrencilerinin bir arada olmasının pedagojik olarak yanlış olduğunu, 

4/ Ana kampüsün içinde bu okula alınacak çocukların konaklayabileceği bir yurdun, bir pansiyonun da olmasının problem yaratacağını,

5/ Bakanın söylemlerinin, MEB’e bağlı diğer Müzik Kurumlarını değersizleştireceğini vb. belirtmiştik. 

Değişen bir şey olmadı ve sınavla ilk öğrenciler alındı. Hayırlısı olsun…

Derken, bir sürpriz de İstanbul’dan geldi. 12.09.2024’de bir haber düştü medyaya ve İstanbul Medeniyet Üniversitesi bünyesinde Palet Okulları’nın katkısı ile İstanbul Güzel Sanatlar Müzik Ortaokulu'nun kurulduğunu okuduk.

https://www.gazeteduvar.com.tr/bilal-erdogan-muzik-dunyasina-dahiler-kesfedip-yetistirmeyi-amacliyoruz-haber-1719962#google_vignette

Haber şöyle:

İstanbul Güzel Sanatlar Müzik Ortaokulu'nun kuruluş töreninde konuşan Bilal Erdoğan, "Türk müziği dünyasına ve Türk müziği ekosistemine dahileri keşfedip yetiştirmeyi amaçlıyoruz" dedi. Yeni Türkiye Eğitim Vakfı'na (YETEV) bağlı Palet Türk Müziği İlkokulu iş birliğiyle İstanbul Medeniyet Üniversitesi bünyesinde "İstanbul Güzel Sanatlar Müzik Ortaokulu" açıldı.

Palet Okulları Türk Müziği Okulu için de görüşlerimizi yazmış, yanlış bilgilerin düzeltilmesini istemiştik. 

 

Palet Türk Müziği İlkokulu, Türkiye’nin İlk Türk Müziği Okulu Mu?..(1)

 

https://www.ittifakgazetesi.com/palet-turk-muzigi-ilkokulu-turkiyenin-ilk-turk-muzigi-okulu-mu1-makale

 

 

O da olmadı. Kurucu temsilcisi Yüce Gümüş, her şeyi doğru yaptığını sanarak, eleştirilere ve görüşlere değer vermiyor. Oysa, en başta  Müzik Terminolojisi doğu olmalıdır. 

DHA'nın haberine göre, Üsküdar'daki Hezarfen Ahmet Çelebi Okulu’nun içerisinde kurulan okul için imza töreni düzenlendi.

İstanbul Medeniyet Üniversitesi Rektörlük Binası’nda düzenlenen törene Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın oğlu ve YETEV Mütevelli Heyet Başkanı Necmeddin Bilal Erdoğan, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Murat Mücahit Yentür, İstanbul Medeniyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gülfettin Çelik, YETEV Okulları Genel Müdürü Hayati Oktay ve Palet Türk Müziği İlkokulu Kurucu Temsilcisi Yüce Gümüş katıldı.

Törende konuşma yapan Bilal Erdoğan, "Palet Türk Müziği İlkokulu'nu açalı beş yıl oldu. Bu sene altıncı yılımız. İki mezun verdik. Yılda 24 öğrenci alıyoruz. Üsküdar'da yaptığımız anaokulu taramalarına dayalı olarak yılda bin ile 2 bin öğrenci arasından 24 çocuğumuzu okulumuza alıyoruz. Bu çocuklarımızın hepsinin yeteneği çok üst düzeyde oluyor" dedi.

"Ailenin gelir durumuna göre tam burslu ve kısmi burslu olmak üzere burs komisyonumuz çeşitli değerlendirmelerle karar veriyor" diyen Erdoğan, şunları söyledi:

"İlkokul öğrencilerimiz konservatuara devam etmek isterlerse Üsküdar'da devam edebilecekleri ortaokulu olan bir konservatuar yok. Bu nedenle bir zamandır İstanbul Medeniyet Üniversitemiz ile bu konuyu konuşuyorduk. Milli Eğitim Bakanlığı konuya çok sıcak baktı. Hezarfen Ahmet Çelebi Okulu’nun içerisinde İstanbul Güzel Sanatlar Ortaokulu kurulmuş oldu. Hem bizim okulumuzdan mezun olan öğrenciler için ortaokulda konservatuvara başlama imkanı oluşmuş oldu hem de bütün Anadolu Yakası'ndaki öğrenciler için çok güzel bir imkan oldu. Türk müziğine, Türk müziği dünyasına ve Türk müziği ekosistemine dahileri keşfedip yetiştirmeyi amaçlıyoruz. Bu zincir halkasının böylelikle tamamlanmış olduğunu söyleyebiliriz."

Anladığımız şu;

1/ Bu okul MEB’e bağlı olacak.

2/ Hezarfen Ahmet Çelebi Okulu’nun içerisinde yer alacak. (Donanım, araç-gereç, salon, çalgı derslikleri vb. var mı?, bilinmiyor, ama zannetmiyoruz.)  

3/ İstanbul Güzel Sanatlar Müzik Ortaokulu eğitim programını kim hazırladı?.. Deneyimli olan İTÜ TMDK’dan destek alındı mı?

3/ “Türk müziği dâhileri keşfedip, yetiştirmek” yine çok iddialıdır. Zaten İTÜ TMDK dahil, 53 Konservatuvar, 105 Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi vb. bunun için açıldılar. Yine onları görmezden gelen, kırıcı bir söylem olmuş.

4/ İstanbul Medeniyet Üniversitesi’nin rolü anlaşılamadı. Çünkü, Sn. Rektörün bir açıklaması yok, sadece haber için yer temin etmiş gözüküyor. Bu da yanlış olmuş. Bilal Erdoğan’ın ud dersleri aldığını, Sn. Erdoğan’ın torunlarının da keman vb. dersler aldığını biliyoruz. Ama, 23 yıldır hala sahnede yer alamadılar. Şimdi, alanı olmayan bir konuda Bilal Erdoğan’ı ön plana çıkarmak, rektöre bile (hatta Bakan adına İstanbul MEB İl Başk.’na) söz hakkı vermemek etik olmamış.

5 / B. Erdoğan’ın: “Türk müziği ekosistemine dahileri keşfedip yetiştirmeyi amaçlıyoruz.” Cümlesinde kullandığı ‘ekosistemin” Müzik Terminolojisinde yeri yok! 

Ekosistem: Bitkiler, hayvanlar, mikroorganizmalar, atmosfer, toprak ve su gibi çeşitli unsurların karmaşık bir şekilde bir araya gelmesi ve doğal yaşam alanlarının oluşması; ekosistem olarak tanımlanır.

7/ Gelelim okul ismine. Terminolojik olarak yanlış…

Söylemlerde hep “müzik” den bahsediliyor, demek ki müzik ağırıklı olacak. Ama, İstanbul Güzel Sanatlar Müzik Ortaokulu dediğinizde iş karmaşıklaşır. Çünkü 21. Yy da Müzik,  Güzel Sanatlar alanından çıkmış, bağımsız olmuştur. Örnekler: Müzik ve Güzel Sanatlar Fakültesi, Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi (Ben bu üniversitenin isminin “Müzik ve Sahne Sanatları Üniversitesi” olmasının doğru olduğuna, “Güzel Sanatların” yük olduğuna inanmaktayım. Ankara Güzel Sanatlar Üniversitesi ayrıca yapılanmalıdır.) 

 

“Sanatlar şöyle sıralanır:

1- Görsel (Plastik) Sanatlar (resim, heykel, seramik, grafik, fotoğraf...)

2- Sesle ilgili (Fonetik) Sanatlar (müzik...)

3- Hareketle ilgili (Ritmik) Sanatlar (dans, bale...)

4- Gösteri (Sahne) Sanatları (tiyatro, opera...)

5- Yazınsal (Edebi) Sanatlar (roman, şiir, öykü...)

6- Yapı Sanatı (mimarlık...)

7- Sinema Sanatı...” 

(Turgay Fişekçi / Gençlerle Başbaşa -  Sanat Nedir) 

 

Kısaca, isimde  “Güzel Sanatlar” olacaksa müzik ile beraber; 

Fotoğraf

Geleneksel Türk Sanatları

Heykel

Resim

Sahne Dekoru ve Kostümü

Sanat Eserleri Konservasyonu ve Restorasyonu

Seramik ve Cam

Sinema ve Televizyon

Tekstil ve Moda Tasarımı vb. eğitimi de olacaktır. Bu mu istenmektedir ki, söylemlerden böyle anlaşılmıyor.

Doğru örnek: MSGSÜ Güzel Sanatlar Fakültesi yapılanmasıdır.

Doğru isim: İstanbul Müzik ve Sahne Sanatları Ortaokulu’dur.

Düşünce olarak doğru, ama Müzik Terminolojisi açısından hatalı olan bu konuların düzeltilmesini ve önerilerimizin yararlı olmasını diliyoruz.