Göktan Ay


Manas Üniversitesi’nde Bir Akademik İlan ve Yanlış Atama!

Gün geçmiyor ki, üniversitelerimiz medyada olumsuz haberlerle yer almasın. ..


Gün geçmiyor ki, üniversitelerimiz medyada olumsuz haberlerle yer almasın. Mobbingler, baskı, usulsüzlükler, taciz, usulsüz atamalar, alan dışı jüri kullanmalar, birilerini öne çıkarmalar vb. akademiye zarar veriyor ve güven yitirtiyor. 

Kırgızistan-Türkiye MANAS Üniversitesi’nde uygulanan aşağıda bahsedeceğimiz atama süreci olayı da böyle.

1- Manas üniversitesi 2023 yılı temmuz ayında Spor Bilimleri Fakültesine Antrenörlük Bölümü ve Spor Sağlık Alanında çalışmaları olmak şartı ile ilana çıktı. 2023-2024 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI AKADEMİK PERSONEL İLANI

https://manas.edu.kg/tr/news/4254

 

 

Spor Bilimleri FakültesiAntrenörlükProf. Dr.İlgili mevzuatta belirtilen şartları taşımak,
Spor bilimleri alanında doçentlik unvanı almış olmak; spor sağlık bilimleri üzerine çalışmaları bulunmak.

 

(Not: Başvurular, ilgili Komisyonlar tarafından, "KTMÜ Öğretim Üyeliğine Yükseltilme ve Atanma Yönetmeliği" ve "Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesine Alınacak Öğretim Görevlisi, Okutman ve Uzmanların Seçimi ve Ataması Yönergesi" (https://manas.edu.kg/docs/ktmu-emevzuat.pdf) uyarınca değerlendirilecektir. İlgili kadrolara müracaat eden adayların vatandaşı olduğu ülkenin devlet ve/veya resmi dili yabancı dil olarak kabul edilmez.)

 

2- Manas Üniversitesi’nin bu ilanına Başvuran F.S in “Yüksek Lisans Eğitimi Doktora Eğitimi Spor Yönetimi, Doçentliği Spor Yönetimi” olan aday da  başvurusunu yapmış. (Prof.  Dr. F.S doktora eğitimini Gazi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalında “Türkiye’de özel sektör kuruluşlarının spor sponsorluğu uygulamalarına yaklaşımları” başlıklı tezle bitirmiştir.) Bütün çalışmaları bu bilimsel alandandır.

Kısaca Prof. FS Spor yöneticiliği Böl. Spor Yönetim Bilimleri ABD akademisyenidir. (İlanda belirtilen aladan değil)

Soru: YÖK’ e bağlı Üniversitelerde öğretim üyeliğine atama sürecinde Yönetmenlikte belirtildiği gibi Bilimsel Yayınları içeren dosyalar idareye sunulmadan bir değerlendirme yapılması mümkün müdür?

Jüri üyeleri de kendilerine adaya ait dosyalar gönderilmeden bir hüküm verebilir mi?


 

Elbette bu sorunun cevabı hayırdır. Gelin Kırgızistan Türkiye Manas Üniversitesi Rektörü nasıl bir işlem yapmış bakalım. 

ilan metini incelendiğinde adaylardan internet üzerinden başvuru alınmış adayların sunmuş oldukları belgeler ve bilimsel özgeçmişlerin fiziki olarak kanıtlarını istenilmemiş (yani adaylardan alınması gereken 6 adet dosya alınmamış). Manas Üniversitesi YÖK’ün atama yönetmeliği ve Manas Üniversitesinin Mevzuatını yok sayarak F.S’yi alabilmek için elinden geleni yapmıştır.

İlan edilen Bilim Dalı dışından kurulan jüriler ise; adayın beyanını fiziki kanıtlar ile doğrulama gereği duymadan rapor yazarak onlarda etik dışı davranış sergilemişlerdir.

Böyle bir uygulamaya YÖK, Mütevelli Heyeti ve Manas Üniversitesi Denetleme Kurulunun ne diyeceği gerçekten merak konusudur.

 

Soru: Türkiye’de böyle alan dışı başvuru olabilir de, kabul edilebilir mi? Elbette HAYIR!

 

3-Normal şartlarda Manas Üniversite Mevzuatı ve YÖK öğretim Üyeliğine atama ve yükseltme kriterlerine göre Prof.F.S’nin başvurusunun reddedilmesi gerekirken başvurusu kabul edilmiş.

Soru: Neden? Başka aday mı yok? Diye düşünülebilir, ama var; Prof.K.K/ Aydın Adnan Menderes Üniversitesi ‘nden “alan akademisyeni” olarak zaten başvurmuş.

Prof.K.K, Spor Bil. Fak. Hareket Antrenman, Spor Fizyolojisi ve Sporcu Beslenmesi uzmanlık alanı olan ve bu alanda yapmış olduğu 150’nin üzerinde bilimsel çalışması ve binlerce atıfı olan bir akademisyen



 

4/  Bu defada MEVZUATA aykırı bir şekilde ilan edilen “alan dışından jüri üyeleri” ile komisyon kurulmuş. 

Prof. Dr. M.S / 9 Eylül Üniv. Necap Hepkon Spor Bil. Fak. Spor yöneticiliği Böl.Spor Yönetim Bilimleri ABD (İlanda belirtilen alandan değil)

Prof. Dr. T. T/ Mersin Üniv. Spor Bil. Fak. Kadrosu her ne kadar Antrenörlük Eğit. Böl. Antrenörlük Eğit.ABD’da olsa da uzmanlık alanın Sporda Psiko Sosyal Alanlar olduğunu görüyoruz.

Prof. Dr. A.Ç/ Trabzon Üniv. Spor yöneticiliği Böl. Spor Yönetim Bilimleri ABD (İlanda belirtilen aladan değil)

Prof Dr. Ü.T Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Eğitimi Bölümü uzmanlık alanı Sporda Psiko Sosyal Alanlardır.

Soru: İlan edilen alanda çok fazla Prof. varken neden alan dışından ve özellikle Prof.FS alanından isimler tercih edilmiş?

 

5-Kurulan jüri ile adayın ortak yazarlıkları da görmemezlikten gelinmiş tarafsızlık ilkesi yok sayılmış ve Prof. F.S  ataması yapılmış.

 

“Prof. Dr. F.S Türkiye’de atıf sayısını artırmak ve impact faktörünü yüksek göstermek için birbirine atıf yapan farklı iki dergi gibi görünen ancak tek bir yayıncıya ait olan ve Türkiye’de ve dünyada tüm akademik çevrelerce etik dışı kabul edilen ve 15 Temmuz sonrası Fetö terör örgütü bağlantılı olduğu için kapatılan Energy Education Science and Technology” dergisinde yayınları da bulunmaktadır. Bu dergide yayınlarından dolayı bir çok akademisyenin Doç.likleri iptal edilmiştir. 

Buna rağmen bu dergide yayını olan akademisyenlerin çalışmalarını değerlendirmek etik ihlal ve bilimsel olarak kabul edilebilir değildir.

“Şu manzaraya dikkatli bakılır ve incelenir ise: Trabzon’da yayımlanan (Energy Education Science and Technology Part A ve Energy Education Science and Technology Part B) isimli iki dergi, akademik atıf çetesince bir yılda 129 atıf alarak dünyanın en güçlü iki bilim dergisi Nature (122) ve Science’den (90) daha fazla atıf almış. “

https://www.akasyam.com/universitelerimiz-ve-yok-fetonun-vazgecemeyecegi-iki-kurumdur-156458/


 

İşte jüri üyesi ile ortak yayın belgesi;

1- B, M., T, T., & S, F. (2012). A Study about media coverage of sports news in Turkey and sporting editors' approach to match results in terms of attribution theory. ENERGY EDUCATION SCIENCE AND TECHNOLOGY PART B-SOCIAL AND EDUCATIONAL STUDIES, 4(4), 1979-1986.

2. S F., B, M., & T, T. (2012). Satisfaction of psychological needs and intrinsic motivation for sport in university students. Energy Education Science and Technology Part B-Social and Educational Studies, 4(4), 2517-2522.


 

3.S, F., T, T.,  M, B (2012). Relationship between goal tendency, self-respect and gender: A study on swimmers. ENERGY EDUCATION SCIENCE AND TECHNOLOGY PART B-SOCIAL AND EDUCATIONAL STUDIES, 4(3), 1721-1726.

 

Konudan Üniversite Mütevelli Heyet Başkanı Prof. Dr.  Sn. Fahrettin Altun’un haberi olduğunu sanmıyoruz. Son zamanlarda Rektörlerin kanun ve yönetmenlikleri bilerek yanlış uygulamaları, kul hakkı yemeleri, ben istediğimi alırım vb. nedeni ile boşuna YÖK ve Mahkemeler uğraşıyor.

Kendilerini atayan Cumhurbaşkanımızı da zor durumda bırakmaktadır. Herkes işini doğru, kurallara/yönetmeliklere uygun yapsa daha iyi olmaz mı?

Konu şimdi YÖK’e intikal etmiş durumda. Kararı ne olacak, merakla bekliyoruz…