Göktan Ay


MEB’in Müfredat Değişikliği Çalışması Çok Hızlı Değil mi?..

MEB Eski Müsteşarı Sn. Yusuf Tekin, Millî Eğitim Bakanı oldu ve MEB tekrar sistemde ve müfredatta değişime gitmeye başladı. MEB 9. Bakan olarak 22 yılda 9 sistem görmüş oldu, ama hiçbiri çıktıları alınmadan iptal edildi. Gerekçe açıklanmadan yeni sistemler kondu/kaldırıldı. Başarı ölçütleri hiçbir zaman dikkate alınmadı.


MEB Eski Müsteşarı Sn. Yusuf Tekin, Millî Eğitim Bakanı oldu ve MEB tekrar sistemde ve müfredatta değişime gitmeye başladı. MEB 9. Bakan olarak 22 yılda 9 sistem görmüş oldu, ama hiçbiri çıktıları alınmadan iptal edildi. Gerekçe açıklanmadan yeni sistemler kondu/kaldırıldı. Başarı ölçütleri hiçbir zaman dikkate alınmadı.

Ayrıca bu değişiklikleri kimler yapıyor, liyakatli isimler mi? 

Eski görevlendirilenlerden, kurulda yer alanlardan farkları ne? 

Mesela Müzik, Güzel Sanatlar ve THO alanında kimler görevlendirildi? 

Bir sır gibi saklanıyor…

Şeffaflık yok…

Yine “ben yaptım oldu” olmasın diye uğraşıyoruz.

Şimdi MEB’deki gelişmelere bir bakalım;

“Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, “müfredat değişikliğini” tüm sınıfları kapsayacak şekilde çalıştıklarını belirterek, "Söz konusu değişiklikle çocuklarımıza gereksiz, düzeylerinin üstünde bir bilgi yüklemesi yapmayacağız, derslerin tamamında sadeleşme olacak." bilgisini vermişti.” (02 Kasım 2023)

 AY: Demek ki, 8 Bakan, bu güne kadar çocuklarımıza gereksiz, düzeylerinin üstünde bir bilgi yüklemesi yapmışlardı.

“İlkokul, ortaokul, lisede tekrar eden konular bulunduğunu vurgulayan Tekin, bu konuları sadeleştirmek veya çıkarmak üzerine çalışmaları yoğunlaştırdıklarını, bazı konuların da pedagojik usullerle anlatılmadığını, lisede anlatılan konu ya da ilkokulda anlatılan konunun birbirini tamamlamadığını ifade etmişti.” (02 Kasım 2023)

AY: Sn. Bakan  4 Haziran 2023 ‘de atanmıştı. Önce Bakan Yard., sonra Genel Müdürler, sonra İl Müdürleri değiştirilmişti. 4 Haziran-2 Kasım arası 4 ay. 4 ayda “ilkokul, ortaokul, lisede tekrar edilen konuları sadeleştirmek veya çıkarmak” yoğun atama döneminde nasıl başarıldı, bilemiyoruz. Sn. Bakan eski meslektaşlarını da ağır eleştiriye tutmuş ve “bazı konular pedagojik usullerle anlatılmıyor” (Hangi konular?). Lisede ya da ilkokulda anlatılan konunun birbirini tamamlamıyor” Demek ki, eski TTB Başkanları, kurullarda görev alan öğretmenler-akademisyenler göz göre göre çocuklarımıza gereken bilgiyi verememişler.

“Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, yeni müfredatın şubat ayı sonunda açıklanacağını söyledi. Tekin,  “Ders saati aynı kalacak, içerik sadeleşecek. Devamsızlık konusunda af olmayacak.”(29 Ocak 2024)

AY: Bugün Şubatın 23’ü bekliyoruz. Yine koşturuluyor. Ne acelemiz var?.. Zaten açıklanacak müfredat 2024/2025 eğitim döneminde uygulanmayacak mı?

“Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, yeni müfredatın hazır olduğunu ifade ederek tarih paylaşımında bulundu. Bakan Tekin müfredat değişikliği hakkında, “Yeni müfredat hazır, yakında duyuracağız. İçerik sadeleşecek ama ders saatlerinde değişiklik yok.'' sözlerine yer verdi. Yeni müfredat 2024-2025 eğitim öğretim yılından itibaren hayata geçiyor olacak.

Bakan Tekin, ''Yani okul öncesi, 1, 5 ve 9’uncu sınıflarda başlayacağız. Öğretmenlerle görüşmelerimizde mevcut müfredatın yetişmesinin mümkün olmadığı dile getiriliyor. Bu nedenle ders içeriklerinin azaltılması, sadeleştirilmesi söz konusu olacak, ders ve ders saati değil. Herhangi bir dersin haftalık saatinde yapacağımız bir saatlik değişiklik belki on binlerce öğretmenimizi etkileyecek. Buna ihtiyaç da yok zaten. Norm kadro fazlası olmayacak, çalışmalarımız bu yönde." sözlerine yer vermişti. (21 Şubat 2024)

AY: Yine tüm hızıyla…Allah kazadan korusun! Kesinleşenler;

1/2024/2025 eğitim yılında uygulama olacak. 

2/ Mart 2024‘de açıklanırsa 8 ay çalışılmış olacak. 

3/ İçerik sadeleşti, ama ders saatleri aynı kalacak.

4/ Yeni müfredata okul öncesi, 1, 5 ve 9’uncu sınıflarda başlanacak.

Büyük bir ihtimalle yeni müfredat açıklanınca tartışmaların odağına girecek, yeni müfredat uygulansa bile çıktılar alınamayacak, yani öğrenciler ilk dilimleri bu müfredatla bitiremeyecek.

Yanılmayı çok isteriz, ama görünen köy kılavuz istemiyor…