Mustafa Toygar


NEVZAT KÖSOĞLU - II -

TÛRAN DÜŞÜNCELİ BİR CUMHURİYET OSMANLISI, KARAKTER ÂBİDESİ VE FİKİR EVLİYÂSI BİR MÜTEFEKKİR: NEVZAT KÖSOĞLU


Nevzat Kösoğlu; Türk milletine istikamet verecek ve nesiller boyu istifâde edilecek çok kıymetli eserlere imzâ atan velut bir erbâb-ı kalem olmanın yanında;  millî kültür hayatımızın temel eserlerini yayımlayan “Ötüken Neşriyat”ın kurucularından olup, bu kültür ve edebiyat pınarının bugünlere gelmesinde çok büyük emekleri olan bir gazeteci ve  yayıncıydı.

Nevzat Kösoğlu; Ötüken Kitâbeleri’nden günümüze kadar Türk Edebiyatı’nın en güzel örneklerinin derlendiği Türkçe’nin en kapsamlı edebiyat ansiklopedisi olan XIV ciltlik “Büyük Türk Klasikleri”nin ve XXXII ciltlik “Başlangıcından Günümüze Kadar Türkiye Dışındaki Türk Edebiyatları Antolojisi”nin redaktörlüğünü yapan çok önemli bir kültür adamı ve dünden yarına atılmış turkuaz bir imzâdır.

Nevzat Kösoğlu; tarih ve siyâset felsefesi, sosyal meseleler, milliyetçilik, kültür, biyoğrafi, edebiyat ve medeniyet konularında kaleme aldığı;  “Kitap Şuuru”, “Milli Kültür ve Kimlik”, “Türk Kimliği ve Türk Dünyası”,  “Küreselleşme ve Milli Hayat”, “Türk Olmak ya da Olmamak”  / Millî Kültür, Mozaik Kültür ve Etnisite”, “Türk Milliyetçiliği ve Osmanlı”, “Türk Dünyasında Yeni Bir Medeniyet Tasarımı”, “Türk Dünyası Tarihi ve Türk Medeniyeti Üzerine Düşünceler”, “Hukuka Bağlılık Açısından Eski Türkler’de, İslâm’da ve Osmanlı’da Devlet”, “Türk Milliyetçiliğinin Doğuşu ve Ziyâ Gökalp”, “Peyâmi Bey”,  “Ârif Nihat Asya”, “Dündar Taşer”, “Gâlip Erdem”, “Sabri Fehmi Ülgener”, “Milliyetçilikte Yeni Arayışlar & Yahya Kemâl’ın Hayâtı ve Düşünce Dünyası”, “Bediüzzaman Said Nursî”, “Şehit Enver Paşa”, “Milliyetçilikte Yeni Yönelişler”, “Millet Meclisinde ve Askerî Mahkemede Tarihe Konuşmalar”, “Geçmiş Zamanın Peşinde Yahut Vaizin Söyledikleri”, “Hâtıralar yâhut Bir Vatan Kurtarma Hikâyesi” isimli kitapların müellifidir. Bu kıymetli kitaplar; keskin bir zekânın, büyük bir birikimin, analitik bir değerlendirmenin, yorucu bir çalışmanın, titiz bir gayretin ve ilmî bir disiplinin eseridir. Bu kitapların her birisi Türk milliyetçilerine yeni ufuklar açmıştır.

Nevzat Kösoğlu; Türk milliyetçiliğini Gökalp, Arvâsî ve Güngör çizgisinde, İslâm parantezinde ve sosyoloji ilmi çerçevesinde mükemmel bir biçimde yorumlamıştır. Türk milliyetçiliğinin fikrî plândaki zirve isimlerinden birisi olmuş, her değerlendirmesi, düşünen beyinler için bir ölçü,  bir mihenk oluşturmuş, her kitabı yepyeni bir bakış açısı ortaya koymuştur.

O; nesiller boyu “Nevzat Kösoğlu Okumaları” yapılması ve müstefit olunarak büyük bir zevkle okunması için sadaka-i câriye hükmündeki çok kıymetli telif eserler vermiştir.  

O; medeniyet seyyahı durumuna düş/ürül/en ve temel değerlerinden uzaklaş/tırıl/an Türk milletine ve küresel kültür emperyalizmiyle karşı karşıya kalan Türk gençliğine; bu kimlik ve kişilik kaybından çıkış yolunun; Türk milliyetçiliğine sarılmaktan ve yeni nesilleri “millî kültür rûhu”yla buluşturmaktan geçtiğini bir ömür bıkıp usanmadan yazıp anlatan, ama ne yazık ki, yaşıyorken kadr ü kıymeti -hak ettiği ölçüde- “bizim mahalledekiler” tarafından bile yeterince anlaşıl/a/mayan dört başı mamur bir mütefekkir,  mefkûre ve ideâlist bir aksiyon adamıydı.    

O, bir bilge insan olarak; devleti idâre edenlerin ya da etmek için siyâset yapmak isteyenlerin kulaklarına küpe olması için şu çok önemli îkaz ve temel ilkeleri de ifâde etmiştir:“İnancı kavî olanların ölçüsü amelleridir. İkiyüzlülüğün çirkin patikalarından hiçbir büyüklüğe ulaşılamaz. Milletine Cennet’i vaat etse bile, gâyesi için her vâsıtayı meşrû sayan bir anlayış ancak tarihimizi kirletir. Bu îmanla bu ülküyü omuzlayacak olanlar, dürüstlüğü siyâsetin metodu ve siyâset adamının gücü hâline getirmelidirler. Îman ve ölçülerini kaybedenlere gelince, onlar Kitabımız’ın dışına çıkmışlardır.”
İşte böyle velut bir mütefekkir, çok önemli bir âlim, kâmil bir ülkücü, yiğit bir dâvâ adamı, gerçek bir münevver, samîmi bir Müslüman ve hâlis bir Türk'ü 2013 yılında “gayb” ettik. Türk ve İslâm âlemi, son yarım asrın en büyük ve en değerli adamını kaybetti. O; “Yalnız büyük bir fikir adamı değildi, bir millet adamıydı, mâneviyat büyüğü idi; millî ve mânevî bir mürşitti; mürşitlik iddiası olmayan bir mürşit”ti. O; “Milliyetçilik iddiasındaki herkesten daha millî, İslâmcılık iddiasındaki herkesten daha Müslüman”dı.  

"Türk-İslâm Ülküsü"ne inanan Türk milliyetçileri tarafından hep hayırla yâd edilecek olan Nevzat Kösoğlu gibi “mektep adamlar” hakkında, şunu da özellikle ifâde etmemiz gerekir ki; bizim asıl içimizi yakan ve bir gönül burkuntusu gibi yüreğimizi sızlatan şey; ‘Gittikçe Artan Yalnızlığımız’ ve gidenlerin yerine yenilerini koyma noktasında tâkatsiz kalışımızdır. Duâmız odur ki, Cenâb-ı Hak bu güzel insanın da yerini boş bırakmasın. Âmîn!..  Bilvesîle “yetîm-i akran” olan ve sayıları her geçen gün azalan, ülkücülüğe Kur’ânî ve Tûrânî bir aşk mayalayan,  milliyetçiliğimize ilim, irfan ve irtifâ kazandıran çok kıymetli ağabeylerimize de Yüce Allah’tan hayırlı, sağlıklı ve uzun ömürler diliyorum.
Türk-İslâm Ülküsü yolunda alın, zihin ve gönül teri döken, bizlere “Ağabeylik yapan neslin” çok önemli halkalarından birisi olan ve 10 Ekim 2013’te “Kalanlara selam olsun” diyerek fânî dünyaya vedâ edip Hakk’a yürüyen Nevzat Kösoğlu’ndan biz her bakımdan razıydık…  Duâ ve niyâzımız Yüce Rabbimizin de ondan râzı olmasıdır.  

Nevzat Ağabeyimizin ruhu şâd, kabri nur, mekânı Cennet, makâmı âlî olsun. Cenâb-ı Allah; onu sonsuz rahmet ve mağfiretiyle, Efendimiz Aleyhisselâtü Vesselâm da şefkat ve şefâatiyle perde-pûş eylesin…  

Yazımızın hitâmını Yahyâ Kemâl’in “Vedâ Gazeli”nden bir beyitle yapalım:
“Tekrar mülâkî oluruz bezm-i ezelde
Evvel giden ahbâba selâm olsun erenler…” 

Ve bütün sözlerin nihâyeti, Kur’ân-ı Kerîm’in bidâyeti olduğu için, sözün bittiği yerde İlâhî Kelâm başlar: Nevzat Kösoğlu Ağabeyimizin, şehitlerimizin, âhirete yolcu ettiğimiz Türk-İslâm Ülküsü’ne hizmet etmiş büyüklerimizin ve cümle geçmişlerimizin rûhu için; 
“El Fâtihâ…”