Bakan Sn. Yusuf Tekin’in ısrarı ile daha önce Sn. Mahmut Özer zamanında çıkarılan ÖMK yenden düzenlendi ve ‘Öğretmenlik Meslek Kanunu Teklifi TBMM’ye sunuldu.
Yıllarca yazdık eğitim siyaset üstüdür, ama olmadı…
Kanun teklifi çok tartışmalara sebep oldu, eğitimciler –Eğitim Fakülteleri Dekan/Dekan Yard. Ve Akademisyenleri hariç- ayağa kalktı, görüşlerini sundular ama MEB geri adım atmadı, Sn. Cumhurbaşkanımız da konu üzerinden bir söylemde bulunmadı ve geldik Ekim 2024’e…
Milliyet Gazetesi Eğitim Yazarı Abbas Güçlü de yazmış;
“Eğitim de Anayasa gibi partiler üstü konu. Sadece bakanların ya da iktidarların görev yaptığı dönemi değil, geleceği de ilgilendirdiği için uzlaşı gerektirir.
Peki Öğretmen Akademisi’ne yönelik bir uzlaşı söz konusu mu?
Bakan Tekin’in dışında savunanı yok gibi.
İktidar projesi olsaydı son 20 yılda, 20 defa gerçekleşirdi.
Zaman zaman gündeme gelse de yaratacağı sıkıntılar göz önünde bulundurularak hep ötelendi.”
https://www.milliyet.com.tr/yazarlar/abbas-guclu/ogretmen-akademisi-yasam-boyu-ogrenme-7208734
Meclis de kabul edilen Kanunda öne çıkan maddeler şöyle;
Öğretmenlik Meslek Kanunu Taslağı'nda yer alan “Hizmet sınıfının değiştirilmesi” başlıklı 34. maddesi, öğretmenlere karşı mobbingi arttıracağı gerekçesiyle eğitim sendikaları tarafından eleştirilmişti. Söz konusu madde metinden çıkartıldı.
Madde, "Bakanlık müfettişi veya eğitim müfettişi tarafından haklarında yapılan denetim ve inceleme sonucunda öğretmenlik mesleği yeterlikleri çerçevesinde görevini yerine getirmede yetersizliği tespit edilen kadrolu öğretmenler, Akademi tarafından eğitime alınır. Bunlar, düzenlenen eğitimin tamamlanmasını takip eden eğitim öğretim dönemi içerisinde ilk denetimde görev almayan Bakanlık veya eğitim müfettişlerince yeniden değerlendirmeye alınır. İkinci değerlendirme sonucunda da yetersizliği tespit edilenler, genel idare hizmetleri sınıfında durumlarına uygun kadrolara atanır" düzenlemesini içeriyordu.
Saadet- Gelecek Grubu tarafından verilen önergenin gerekçesinde, "Teklif ile, bu kanunun yürürlüğe girmesinden önce göreve başlamış öğretmenlerin kazanılmış haklarının ellerinden alınmasını önlemek, yapılacak olan müfettiş incelemelerinin siyasi ve ideolojik farklarından dolayı yanlı olması durumunda öğretmenlerin uğrayacağı haksızlıkların önlenmesi amaçlanmıştır" denildi.
Aynı mahiyette AKP Grubu tarafından verilen önergenin ardından madde oylanarak madde teklif metninden çıkartıldı.
“Çok tartıştık, çok görüş aldık” diyen MEB’in 34. Maddeyi Meclis’e gelinceye kadar neden metinden çıkartmadığı anlaşılamadı.
ÖMK’yı eleştiren muhalefet de kanunun kabul edilmemesinde aktif görev almadı. Ak Parti ve MHP gurubu gibi muhalefet de oylamaya çok fazla katılmadı. AYM’ye götüreceğim diyen muhalefet, Meclis’de kanunun eksiklerini söylemeliydi.
Ve, tüm eleştirilere rağmen Öğretmenlik Mesleği Kanunu Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı. Kanunla ilgili maddeleri aşağıdaki linkten okuyabilirsiniz…
Öğretmenler ve öğretmen adayları Öğretmenlik Meslek Kanunu (ÖMK), TBMM'de kabul edilmesinden hemen sonra Resmi Gazete'de yayımlanacak ve yürürlük tariki Ocak 2025 olacak.
Ancak;
AYM’ye gittiğinde uygulama olamayacak?
Sn. Yusuf Tekin Bakan olarak devam edecek mi?
AYM kabul ederse -ki eğitimcilerin %95’i karşı görüş bildiriyor, hepsi de siyaseten olamaz- uygulamada ki sorunlar nasıl giderilecek?
Anlaşılan eğitimde 9.Bakan ve 9. Sistem değişikliği ile karmaşaya devam edilecek…