Göktan Ay


Sn. Erdoğan; Gençlerdeki cevheri ve enerjiyi hissediyoruz!..(2)

YSK 2024 başvuru verilerini açıkladı (12.03.2024): “YKS'nin 8 Haziran Cumartesi saat 10.15'te yapılacak birinci oturumu TYT'ye 3 milyon 36 bin 945 aday başvurdu.


YSK 2024 başvuru verilerini açıkladı (12.03.2024): “YKS'nin 8 Haziran Cumartesi saat 10.15'te yapılacak birinci oturumu TYT'ye 3 milyon 36 bin 945 aday başvurdu. 9 Haziran Pazar saat 10.15'te yapılacak ikinci oturum olan AYT'ye 1 milyon 983 bin 766 aday, aynı gün saat 15.45'te gerçekleşecek üçüncü ve son oturum olan YDT'ye ise İngilizceden 218 bin 316, Arapçadan 5 bin 717, Almancadan 2 bin 849, Fransızcadan 1172, Rusçadan 760 kişi olmak üzere toplam 228 bin 814 aday katılacak."

Rehberlik Ekipler Amiri Salih Ünsal’a göre;4 milyon aday başvuracak diye beklenti oluşturulan bir yılda tam aksine geçen yıldan 500 bin daha az adayın başvuruda bulunduğu görüldü. Sınav ücretlerindeki yüzde 156’lık artış etkili oldu.”

Eğitim Analisti Turgay Polat’a göre; “Gençlerin üniversite eğitimine küstüğü döneme girdik. Üniversite diplomalarının karşılık bulmakta zorlandığı dönemde bu ilginin düşmesini bekliyorduk. Ama bu kadar hızlı beklemiyordum. Bundan sonra liseden çıkışlı herhangi bir yetkinliği olmayan ve üniversite eğitimine ilgisiz bir grup oluşacak. En tehlikeli döneme başlıyoruz. Yapılması gereken iki şey var; 1- Alternatif eğitim kurumları ile gençlere diplomadan bağımsız beceriler kazandırmak. 2- “Üniversite çok geç” diyerek sistemden çıkış seçenekleri yaratmak yani “applied sience” okulları kurmak…”

Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Halbuki, gençlerin her birinin gözünde, yüreğinde özellikle saklı o cevherin ateşini gördüklerini, damarlarında dolaşan enerjisini hissedebildik. Yeter ki siz azminizle, gayretinizle, çabanızla bu potansiyeli harekete geçirme iradesini ortaya koyun. İşte o zaman bu kutlu yolculukta ailenizi yanınızda göreceksiniz, arkadaşlarınızı yanınızda göreceksiniz, devletinizi yanınızda göreceksiniz. Bizi daima yanınızda göreceksiniz."

AY: Sn. Cumhurbaşkanımız, gençleri farklı görmekten vazgeçmiyor, kendisini ve Ak Parti’yi desteklemeyenleri hemen dışlıyor. Özellikle TÜRGEV’li gençlere ayrı değer veriyor. Ama, bu gençlerin samimi olup/olmadığını anlamak zor. Neden mi?. Cuma namazında hoca dedi ki; “Kim ki, samimi bir şekilde orucunu tutar, teravih namazlarını kılarsa yeni doğmuş çocuk gibi tertemiz olur” Elbette, “İslam dinimiz çok bağışlayıcı” ama bu “samimiyet testi” nasıl olacak ve nasıl anlaşılacak? Bunun cevabı yok!

Metin yazarları dikkat etmeli; “Azim (engelleri yenmede kesin karar), gayret (olağanüstü bir biçimde uğraşma, uğraşıp didinme, çabalama, çalışma isteği), çaba (bir işi yapmak, başarmak için sürekli olarak harcanan güç) “ aynı/benzer anlamlardadır. 

Ayrıca gençlerin çoğu iradesini ortaya koymuşlar, kendilerini alanlarında en iyi şekilde yetiştirmişlerdir, ama 2022 Aralık ayında bozulan ekonomik şartlar nedeniyle ev-araba-kira-giyecek-yiyecek vb. artması ile yurt dışı göçü yaşanmıştır. Yoksa bu gençler ülkesine hizmet etmek, ailesinin yanında olmak ister işte o zaman “bu kutlu yolculuk” daha da önem kazanır. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan; "Ahitleşmeye var mıyız?", 

"Gençler, Türkiye Yüzyılı'nı birlikte inşa etmeye var mıyız?",

"Büyük ve güçlü Türkiye mirasına sahip çıkmaya var mıyız?", "Kendimizi her alanda en iyi şekilde geliştirmeye var mıyız?", "Bedenimizi sporla, ruhumuzu sanatla, kalbimizi inanç ve ibadetle diri tutmaya var mıyız?", 

"Dünyayı ve ülkemizi kanser hücreleri gibi saran kötü alışkanlıklardan uzak kalmaya var mıyız?", 

"İstiklalimizin ve istikbalimizin sembolü olan ezanımıza, bayrağımıza, vatanımıza, devletimize canımız pahasına sahip çıkmaya var mıyız gençler?"

"Ülkemizin bütünlüğüne, milletimizin birliğine, insanımızın kardeşliğine gözünü dikenlerin başına gök kubbeyi yıkmaya var mıyız?" sorularını yöneltti.

Gençlerin "Evet" diyerek cevaplaması üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Rabbim hepinizden razı olsun. İşte, Asım'ın nesli budur. İşte, Türkiye Yüzyılı gençliği budur." dedi.

AY: Keşke her şey bu kadar kolay olsa. Evet demekle uygulamaya geçilse. Ama olmuyor, olamıyor… 

Gençler;

1/Türkiye mirasına sahip çıkamıyor: Oysa Kültür ve Turizm Bakanlığı açıklamasından; “UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listelerine kaydettirdiğimiz 25 unsurumuzla en çok kültürel değer kaydettiren 4'üncü ülkeyiz. Ayrıca 2008 yılından itibaren geçmişle bugün arasındaki kültürel bağı güçlendiren değerli isimler Yaşayan İnsan Hazinesi olarak ilan edildi. Bugün de Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızla birlikte geleneksel, kültürel, sanatsal değeri olan ve kaybolmaya yüz tutmuş mesleklerde faaliyet gösteren işletmeleri güçlendirip bu birikimin gelecek nesillere aktarılmasını sağlamak için Yaşayan Kültür Mirası İşletmeler Destek Programı'nı hayata geçirildi. Gençlerin kendi kültür ve medeniyet değerleriyle yetişen, şahsiyet sahibi, üreten, güçlü bireyler olmasını arzu ettiklerini vurgulayarak bu toprakların ustalarının ve sanatkarlarının tarihi birikimlerinin ürünü olan yeteneklerinin yaşatılması, kültürel mirasın korunması adına gayret göstermeye devam edeceğiz.”

2/Kendisini her alanda en iyi şekilde geliştirmeye çalışıyor…

3/Bedenlerini sporla, ruhlarını sanatla dolduramıyor: “Gençlerin serbest zamanlarını verimli geçirebilecekleri, hayata aktif katılım sağlayabilecekleri, milli ve manevi değerlerine sahip çıkacakları, inovasyon ve inovatif düşünce etrafında buluşabilecekleri proje ve faaliyetler yürütmektedir.” Bunlardan yararlanmak gerekir… 

https://ghgm.gsb.gov.tr/Sayfalar/3279/3187/sosyal-ve-kulturel-faaliyetler.aspx

4/Kötü alışkanlıklardan uzaklaşamıyor: “Günümüz gençliğini tehdit eden en önemli zararlı alışkanlıklar; sigara, alkol ve uyuşturucudur. Modern ilim bu alışkanlıkların insan sağlığına zararlarını çok açık ve net olarak ortaya koymuştur. Buna rağmen insanları özellikle de gençleri bu zararlı maddeleri kullanmaktan sakındıramamaktayız.”

“İskoçya'da araştırmacılar, çocuk ve gençlerde sigara, alkol, madde kullanımı ile kumar gibi zararlı alışkanlıkların, sosyal medya kullanımıyla bağlantılı olabileceğini ortaya koydu.” 

https://www.aa.com.tr/tr/yasam/arastirma-cocuk-ve-genclerde-zararli-aliskanliklar-sosyal-medya-kullanimiyla-baglantili-olabilir/3069031 

5/ Milletimizin birliğine, insanımızın kardeşliğine sahip çıkamıyor siyasilerin oyununa gelip ayrışmaya çalışıyor: Oysa İstiklal Savaşımız, Çanakkale 18 Mart zaferimiz vb. özel günlerimiz, bayramlarımız bizleri bir araya getiren unsurlardır. “Bir olan iri olan diri olan” toplumlar başarılı olurlar. Türk toplumunu asırlardır bir arada tutan da “tarih, kültür, sanat, folklor vb.” çalışmalardır.

"Sevgili gençler, bir ülkenin, bir milletin en büyük gücü gençleridir. Gençlerinden ümidi kesen bir millet, geleceğini kaybetmiş demektir. Biz, öğrenciliğimizden gençlik liderliği yıllarımıza, oradan siyasi hayatımızın her safhasına kadar ömrümüzün tüm dönemlerinde gençlerimize güvendik, inandık, onlarla birlikte yol yürüdük." 

Devam edecek…