Göktan Ay


Sn. Erdoğan; Ruhu Esir Bir İnsanın Bedeni Özgür Olmaz…

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın CB Kültür ve Sanat Ödülleri töreninde yaptığı konuşmada katıldığımız bölümler;


Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın CB Kültür ve Sanat Ödülleri töreninde yaptığı konuşmada katıldığımız bölümler;

1/ “Bir bilgisayara gerekli yazılım yüklendiğinde, roman yazdırılabilecek, resim yaptırılabilecek, müzik besteletilebilecek ama bun asla bir insanın ürettiği kültür-sanat eseri olamayacaktır.”

2/ “Bilgisayar, bir insanın hayatında edinemeyeceği kadar geniş bir teknikle çalışabilecek, ancak ortaya çıkan ürün, yazılımı kodlayan kişinin ve o koda göre çalışan sistemin ufku kadar olacak, insan zihninin ve kalbinin üretebileceklerinin sınırı, bilinen ölçülerle ifade edilemeyecek kadar geniş, derin ve büyüktür.”

3/  “Teknoloji ne kadar ilerlerse ilerlesin, insanın kültür ve sanat eserleri üzerinden ortaya koyduğu; derinliği, mahareti, nezaketi, nefaseti, letafeti, rikkati aşamayacaktır.”

4/ “Ruhu esir bir insanın bedeni özgür olamaz. Kültür ve sanatta yapacağımız atılımla, ruhumuzu esaretten kurtaracağız ki bedenimizi de özgür kılabilelim. İşte bunun için medeniyetimizi yeniden yükseltmek istiyorsak, öncelikle bakacağımız, vaktimizi, enerjimizi, kabiliyetimizi teksif edeceğimiz alan, kültür ve sanattır.”

5/ “Bundan sonra artık kültür-sanat ve onun nesillerden nesillere aktarıcısı olan eğitim alanlarına yoğunlaşmamız gerekiyor ve yoğunlaşıyoruz. Bunun fiziki mekânlarını, şu anda inşa, imar ve ihya ettiğimiz gibi, bu fiziki mekânların içini de her yönüyle doldurmamız gerekiyor. Bu, yetiştireceğimiz insanlarla da bağımlı.”

6/ “Kültür-sanat insanlarının her birinden 2053 vizyonunu şekillendirecek somut teklifler, projeler bekliyoruz. Bu, herkesin ve sonraki nesillerin ortak geleceğinin meselesidir.”

7/ "Türkiye'nin 81 vilayetinde faaliyete geçirdiğimiz kültür merkezlerini, kütüphaneleri, müzeleri ve daha nice eserleri, medeniyetimizin üzerinde yükseleceği sütunlar olarak tasarladık. İnşallah çok kısa bir zaman içerisinde, tarihi Rami Kışlası'nı da bu tür eserlerden bir tanesi olarak bitiriyoruz.”

8/ “Farklı kültür-sanat dallarında pek çok başarılı vatandaşımız, dünyanın dört bir yanında Türkiye'yi temsil ediyor.”

SONUÇ: Söylemler güzel ama… Yıllardır Kültür, Turizmin gölgesi altında…Kültür ve Sanat gelişemiyor. Sadece Kültür Merkezleri yapmakla hizmet edilmiş olmuyor. 

2023’de ülkemizin, liyakatlı ve ehliyetli isimlerle kurulmuş bağımsız bir Kültür Bakanlığı’na kavuşması şart..

Elbette, seçim 2023’de giderken, altılı masa bu konuda ne düşünüyor?

Açıklasalar da, seçmen net bir şeyler duyabilse!...