İrfan Sönmez


SON SÖZÜ HUKUK SÖYLEMELİ

Tarihçiler Osmanlı ordusunda bozancı bölüğü diye bir bölükten söz ederler.


Tarihçiler Osmanlı ordusunda bozancı bölüğü diye bir bölükten söz ederler.
Görevleri ,savaşta ‘ düşman kaçtı, kaçıyor, dağıldı, bozguna uğradı’ gibi sözlerle bağırarak askerin maneviyat ve cesaretini artırmak. Aslında kaçan göçen kimse yok, maksat, askerin düşman kaçıyor diye düşünmesini sağlayıp direncini artırmak.Düşmanın kaçtığına inandırıp savaş performansını artırmak.
Şimdi benzerini Mehmet Şimşek yapıyor, hemen her programda enflasyon düşüyor, bütçe açığı kapanıyor, her şey yolunda  gidiyor gibi laflar ediyor. Şimşek enflasyon kaçıyor, bitiyor demesine rağmen hiç bir şey değişmiyor. Çünkü ekonomi nutukla düzelmez, doğru adımlar atılmadığı müddetçe düzelme hayal olur.
Önce ekonomi niye bozuldu sorusunun cevabını bulmak gerekir, sorunu doğru teşhis etmezseniz cevabını da bulamazsınız. Çöküş,başkanlık sistemine geçtikten sonra başladı. Her şey bir kişiye bağlandı. Uzmanlığın, bilginin yerini her şey bana bağlanmalı, benden başlamalı kibri aldı.Buna bağlı olarak Merkez Bankasının özerkliği kaldırıldı. Bürokrasiye emir/ komuta ile kışla düzeni getirildi. Yargı iktidarın emrine sokuldu. Mahkeme kararlarının uygulanması tek adamın keyfine bırakıldı.Sonunda beklenen oldu ve her alanda korkunç bir yozlaşma ve çürüme başladı.
Kısa vadede bu sarmaldan kurtulabilir miyiz? Ufukta krizin aşıldığına dair bir emare yok. Bozancı bölüğü gibi bağırmakla ekonomi düzelmiyor. Kaldı ki ekonomik kalkınmanın teminatı hukuktur, adalettir. Krize karşı tedbirlerin tamamını birlikte almak lazımdır.Hukuk ihmal edilirse alınan tedbirler beklenen neticeyi vermez, nitekim vermiyor da.Bu sarmaldan kurtulmak için devlet işlerinde   her zaman son sözü   hukukun söylemesi gerekir. Ufukta bu yönde bir değişim gözlemlenmediğine göre krizden kurtuluyoruz demek için çok erken!