Sami Öztürk


SUÇLU LASTİKÇİ

Kalite dostları merhaba,


Bugün aracımın lastiklerini değiştirmek için lastikciye gittim. Araba sayısı fazla eleman azdı. Sahibi ustaya sorduğumda eleman bulmakta zorluk çektiğini, 7000 TL maaşla +sigorta +Yemek çalışacak kişi olmadığını söyledi. Üstelik ustalık gerektirmeyen lastik söküp takarken yardımcı eleman arıyordu. Ustası da evli bir çocuk sahibi kişi çalışmak zorunda olduğunu zar zor geçinmeye çalıştığını ve durumun her geçen gün kötüye gittiğini söyledi.  Laf arasında evli ve iki çocuklu polis kuzeni de 17.000 TL maaş aldığı halde geçinemediğinden yakınıyormuş. Allah kolaylık versin herkes devlette garanti iş ve yatarak para kazanmak istiyor cümlesiyle vedalaştık. 
Dün ise Elektrik Elektronik mühendisi bir çalışan benimle görüşmek istedi. Oturup derdini dinledim. Okul birincisi olarak mezun olduğunu, bekar olduğunu, bir yakınının yanında kira ödeyerek kaldığını, 6.000 TL maaş aldığını söyleyince dondum kaldım. Gelecek görmediği için işten ayrılacağını söyledi. Üzüldüm. Kariyeri ile ilgili tavsiyede bulundum. Ancak gençlerin içinde bulunduğu bu durum gerçekten içimi sızlatıyor. 
Anne babalar çaresiz. Zamanında nikah masasında şahitlik yaparken evlilik cüzdanıni vermeden üç çocuk isteyenler ne hissediyor merak ediyorum. Evlatlarımızın üniversiteli geleceğini her şehire bir üniversite açıp salgın döneminde uzaktan eğitimle geçiştirdik.  Eksi netle dört yıllık lisans okuluna girenleri görüyoruz. Başkasının makale ve tezleriyle Doç Prof. Unvanı alanların nasıl torpillerle Rektör ve Dekan olarak atandığını gördük. Hatta başkaları dururken kendi kendini Üniversitelerin bölüm yöneticiliklerine atayanları basından okuyoruz.
Liyakat,  adaletli yarışma ve hakkaniyetli paylaşımın olmadığı toplumlar sadece ekonomik değil, sosyolojik ve psikolojik bir travmanın içindedirler. 
Israrla Önce sistem kalitesi sonra insan dememin sebebi budur. 
En kaliteli insanların kurumların başına yönetici olarak atanması maalesef bu sistemde mümkün görünmüyor. 
Peki kaliteli insanı bu çarpık ve kalitesiz sistemle yetiştirmek sizce mümkün mü?
Elektrik Elektronik mühendisi  6000 TL maaşla çalışırken, lastik tamircisinin 7.000 TL maaş ve sosyal haklarla eleman bulamaması sizce normal mi?
Suçlu kim?
Mezun olan mühendis mi?
Maaşı yetmeyen çalışan mı?
İşsizler mi?
Girişimci ve sanayiciler mi?
Kimi dinlersem herkes bulunduğu durumdan şikayetçi. 
Mutluluk endeksi ülkeler arasında sonlarda yer alıyoruz. 
Kuran'ı Kerime göre yaşayan ülkeler arasında Hristiyan ülkeler ilk sırayı alırken en yoksul ülkeler ise halkı fakir lakin yöneticileri zengin İslam ülkeleri.
Demokrasi ve özgürlükler konusunda geriye gidiyoruz. 
Kış lastiklerini değiştirmek için gittiğim lastikçi benim de içimi kararttı.
Hepinizden özür diliyorum 
Galiba suçluyu buldum.
Suç lastikçide!!

Aydınlık, huzur ve mutluluk dolu kaliteli günler dilerim.

Sami Öztürk 
İnsan ve Kalite Derneği Başkanı 
30.11.2022