Göktan Ay


TBMM, Sanatçılar'ın atanacağı, kadronun "özlük haklarını" nasıl düzenleyecek?

Sözleşmelilerin kadroya geçirilmesi ile ilgili tasarı TBMM Bütçe Komisyonunda kabul edildi. Sıra Genel Kurul’da..


Sözleşmelilerin kadroya geçirilmesi ile ilgili tasarı TBMM Bütçe Komisyonunda kabul edildi. Sıra Genel Kurul’da..

Ama, ilginç bir şey oldu. Kabul edilen tasarı her medyada farklı yer aldı ve kafalar karıştı. Oysa, kabul edilen tasarı teklifi tekti…

Şimdi, kabul edilen teklifin, sadece alanımız olan  “Sözleşmeli Sanatçılar” maddesini alarak yorumlamak istiyorum;

AK Parti Konya Milletvekili Halil Etyemez (Habertürk); 

“Kültür ve Turizm Bakanlığı ve bağlı kuruluşlarda 4/B maddesine göre 1 yıldan az süreli görev yapan solist sanatçılar, sahne üstü ve gerisindeki personelin, güvenceli statüde istihdam edilmeleri sağlanacak, bu kapsamda da 2 bin 495 sanatçı bulunuyor.”

Sonuç: Kadro ile ilgili bir cümle yok, sadece “4/B maddesine göre 1 yıldan az süreli görev yapan solist sanatçılar, sahne üstü ve gerisindeki personelin, güvenceli statüde istihdam edilmeleri” dile getirilmiş.

Dünya Gazetesi / Anadolu Ajansı / Sputniknews/ Diken / Sabah Gazetesi / Cumhuriyet Gazetesi:

 Teklifle Kültür ve Turizm Bakanlığı, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü ile Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğünde sürekli görev yapan sözleşmeli sanatçılar ile bunlarla aynı veya benzer görevleri yerine getiren 4B kapsamında farklı mali ve sosyal haklara sahip olarak  1 yıldan az süreli ve mevsimlik hizmetler kapsamında istihdam edilen sözleşmeli personel de sürekli görev yapan sanatçılarla aynı statüye getiriliyor.”

Sonuç: Yukarda isimlerin dışında, medyanın büyük bir bölümünde bu paragraf yer almış. Karo kelimesi yine yok. Yani, “1 yıldan az süreli ve mevsimlik hizmetler kapsamında istihdam edilen sözleşmeli personel de sürekli görev yapan sanatçılarla aynı statüye getiriliyor”dan başka bir şey anlaşılmıyor.

GazeteDuvar:

“Kültür ve Turizm Bakanlığı, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü ve Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü'nde solist sanatçı ve sanatçı ile sahne üstünde ve sahne gerisinde ihtiyaç duyulan hizmetlerde görevlendirilen 2 bin 495 personel de kadroya geçiriliyor. Analize göre, bu personelin kadroya alınmasının kamuya yıllık maliyeti net 243 milyon 331 bin 302 lira olacak.”

Sonuç: “Kadro” kelimesi var ama “nasıl olacağına” dair bir açıklama yine yok. Bir de sadece konuya maliyet açısından bakılmış. Oysa, zaten bu sanatçılara aynı ücret/maaş ödeniyor. Yeniden alınma değil, yük değil

Karar Gazetesi:

“4B'li personel, mahalli idareler personeli, teşkilat kanunlarına dayanılarak çalışan sözleşmeli personel, Kültür ve Turizm Bakanlığı sanatçıları, kamu dışı aile sağlığı çalışanları, vekil imam hatip ve müezzin kayyımlar ile vekil, ebe ve hemşireler memur kadrosuna geçebilecek.”

Sonuç: Sözleşmeli Sanatçılar” diğer mesleklerle birlikte anılmış ve memur karosuna geçirileceği yazılmış.

Hürriyet Gazetesi;

“Sözleşmeli sanatçılar net 12 bin 610 TL, sahne üstü ve gerisinde görev yapanlar ise net 11 bin 220 TL maaş alıyor. Sürekli sözleşmeli olarak görev yapanlarda ise sanatçılar net 22 bin 921 TL, sahne üstü ve gerisinde görev yapanlar ise net 16 bin 215 TL maaş alıyor. Kadroya Geçiş olunca bu fark ortadan kalkacak. Bu maddenin yıllık ilave maliyeti 243 milyon 331 bin 302 TL olarak hesaplanıyor.”

Sonuç: Sanatçıların kadroya geçirileceği, aldıkları maaşlar yazılarak her iki grubun eşitleneceği yazılmış….Tabii, yine maliyet hesabı ile birlikte…

1/ Tasarı TBMM’den geçtiği tarihten sonraki, 30 gün içinde Sanatçıların, Sözleşmelilerin kadro için dilekçe vermesi gerekiyor.

2/ 60 günde de bu işlemlerin tamamlanması belirtiliyor.

3/ Hiç kimse, atanacağı kadronun özlük haklarını, getirdiklerini, ne olduğunu bilmeden seçim yapmaz, yapamaz..

4/ Sözleşmeli sanatçıların, “ikramiyeleri maaşa katılarak bir sanatçı kadrosu mu oluşturulacak” teklif de belli değil.

5/ TRT, sanatçılar için bir kadro hazırlamış ve isteğe bıkarmış, ayrılanlar da emekli olmuştu. Burada bir geçiş dönemi var mı? belli değil!

6/ Yedi Devlet Konservatuvarında görevli, yaklaşık 400 Sözleşmeli Sanatçı Öğretim Elemanları/Sanatçı Öğretim Üyeleri ne olacak? Açık değil…

7/ Devlet Konservatuvarında görevli ve zorunlu emeklilikleri gelmeye başlayan;

a)  Sözleşmeli Sanatçı Öğretim Elemanları; Doktorlarını yapmış olmak şartı ile bir defaya mahsus yabancı dilden muaf edilerek Dr.Öğr.Üy. kadrolarına, 

b) Sanatçı Öğretim Üyeleri olan Dr.Öğr.Üy. de, Doktorlarını yapmış olmak şartı ile bir defaya mahsus yabancı dilden muaf tutularak, Dr.dan sonra 10 yıl görev yapanlar Doç. kadrosuna, 15 yıl görev yapanlar Prof. kadrosuna atanabilir.

c) Dr.yapmayanlar istedikleri takdirde Öğr.Gör. kadrosuna atanabilir veya sözleşmeli olarak emekli olana kadar çalışabilirler.

Böylece, Sanatçı Öğretim Elemanlarının, emeklilik haklarında iyileştirme yapılmış ve özlük hakları verilmiş olur.