Göktan Ay


Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli Toplantısında Sn. Yusuf Tekin Ne Dedi?...(2)

Taslak hazırlandı, bir haftalık görüşe açıldı, görüşler alındı, söylendiğine göre bir haftada 67 bin 284 görüş okundu değerlendirildi ve son şekil verildi.


Taslak hazırlandı, bir haftalık görüşe açıldı, görüşler alındı, söylendiğine göre bir haftada 67 bin 284 görüş okundu değerlendirildi ve son şekil verildi.

 

MEB Bakanı Tekin, programda Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan önce söz aldı. Görüşlerimizle vermek istiyoruz.

TEKİN: Uygulamaya konan yeni eğitim modeline yönelik eleştirilere cevap vererek, "Milli ve manevi değerlerimizi özümseyen bireyler olarak yetişmesini herhalde eleştiriyorlar" dedi.

AY: Henüz uygulamaya konulmadı. Bir Bakan olarak eleştirilere açık olmalı…Hiç kimse çocuklarının milli ve manevi değerlerle yetişmesinden gocunmaz, ama cemaatlerin değerlerini öğretmeye zorlarsanız sorun çıkıyor.

TEKİN: Programlara itiraz edenler, eleştirileri yönetenler şu mantıklarla hareket ediyorlar. 

1/ Akademik başarının da içinde yer aldığı beceri odaklı bir eğitime geçmemizi eleştiriyorlar anladığım kadarıyla.

AY: Sn. Tekin, eleştirileri mantıksız bulmuş. “Beceri odaklı bir eğitime geçmemizi eleştiriyorlar” Daha başlanmadı ki! Çıktıları alınabilirse, yani bir dönem uygulama şansı bulursa konuşulabilinir.

TEKİN: 2/ Ya da öğretmenlerimizin sınıfta daha fazla inisiyatif alabileceği bir model geliştirmemizi herhalde eleştiriyorlar.

AY: Öğretmenler her zaman sınıfta aktif, etkin ve insiyatif sahibi olmalıdır. Buna kim itiraz ediyor ki?

TEKİN: 3/ Veyahut çocuklarımızın kendi becerilerini geliştirmelerine, dünya ile yarışabilecek bir öğrenme süreci oluşturmamıza itiraz ediyorlar.

AY: Bir aile çocuğunun becerilerini geliştirmesine itiraz etmez. Kurslar ağzına kadar dolu, Sn. Bakan yanlış düşünüyor.

TEKİN: 4/ Çocuklarımızın merhametli, çevresine saygılı, erdemli, milli ve manevi değerlerimizi özümseyen bireyler olarak yetişmesini herhalde eleştiriyorlar.

AY: Bu özellikler tüm ailelerin istedikleridir, Sn. Bakan başka bir eğitim dünyası içinde gibi.
TEKİN: 5/ Çağı yakalayan çağın ötesinde insanlar yetiştirme hedefimizden rahatsızlar

AY: Mümkün değil Sn. Bakan, kimse rahatsız değil. Aileler çocuklarının çağı yakalamasını, patentler/projeler, uluslararası ödüller/konserler vb. yapmasını neden istemesin ki? Ancak, siz ve ekibiniz, mucize olarak gördüğünüz”  taslağa toz kondurmayarak yanlış yapıyorsunuz… 

TEKİN: 6/ Her öğrencinin biricik olduğunu göz önüne alan farklılaştırılmış bir eğitim felsefesi inşa etmemize karşılar herhalde. Tarihimizin Osmanlı’nın kuruluşundan Cumhuriyet’e, Kurtuluş Savaşı’ndan Atatürk’ün hayatına kronolojik bir sıra olarak anlatılmasına herhalde itiraz ediyorlar.

AY: Osmanlı, Cumhuriyet, Kurtuluş Savaşı, Atatürk zaten eğitimde yer alıyordu. Yeni olarak koyulmadı ki? Yapmayınız!

TEKİN: Milli iradeyi gasbeden, demokrasimizi gerileten darbelerin ve darbe süreçlerinin programımızda var olmasına itiraz ediyorlar anlaşılan. Mavi Vatan ve Gök Vatan gibi kavramların coğrafya dersi müfredatımızın yer almasından rahatsızlar anladığım kadarıyla.

AY: Sn. Bakan, her açıklamasında alaylı bir söylemde bulunuyor ve eleştirileri anlamamış gözüküyor; “Anladığım kadarıyla, Herhalde, Rahatsızlar, İtiraz ediyorlar vb.”

Ve sonunda “ben” diyerek, eleştirilere “kulaklarını kapatarak” noktayı koyuyor: “Bu rahatsızların hiç birini ciddiye almıyoruz.”

Eğitim camiasının büyük bir kısmının Sn. Bakan ile aynı görüşte olmadığını söylemek zor olmasa gerek.

Soru şu: Sn. Bakan Tekin, bu Modelin çıktılarını Bakan olarak görebilecek mi?