“Doçentlik Yönetmeliği'nin 3/1. maddesinde yer alan "Doçentlik değerlendirmesi,Üniversitelerarası Kurulun görüşü üzerine Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen bilim/sanat alanlarında adayın akademik yayın ve çalışmalarının incelenmesi çerçevesinde yapılır. Bilim/sanat alanlarındaki güncellemeler izleyen dönemde, doçentlik kriterlerindeki güncellemeler ise kabul edildikleri tarihten sonraki ikinci doçentlik başvuru döneminde uygulanır." hükmü gereğince Yükseköğretim Genel Kurulu'nun 15.06.2023 tarihli 10 sayılı oturumunda alınan 2023.10.183 sayılı kararına ulaşmak için tıklayınız.
Uluslararası Patent : Patent Cooperation Treaty (PCT), European Patent Convention (EPC), Eurasian Patent Organization (EAPO), African Regional Intellectual Property Organization (ARIPO), African Intellectual Property Organization (OAPI) veya doğrudan ülkesel (ulusal) koruma istenen bölgenin/ülkenin resmi ofisine yapılan; yeni, buluş basamağı ve sanayiye uygulanabilirlik kriterlerini içeren başvuru (buluş) için verilen koruma (tescil) belgesi Ulusal Patent/Faydalı Model: Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından; yeni, buluş basamağı ve sanayiye uygulanabilirlik kriterlerini içeren başvuru (buluş) için verilen koruma (tescil) belgesi
Not: Fen Bilimleri ve Matematik temel alanında, Mimarlık, Planlama ve Tasarım temel alanında, Mühendislik temel alanında, Ziraat, Orman ve Su ürünleri temel alanında kitap ve kitapta bölüm maddeleri yerine “Uluslararası bilimsel toplantıda sunulan tam metni/özeti CPCI'da basılı/elektronik olarak yayımlanmış çalışma (5 puan)" ve “Diğer uluslararası/ulusal bilimsel toplantıda sunulan tam metni/özeti, basılı/elektronik olarak yayımlanmış çalışma (Diğer uluslararası/ulusal bilimsel toplantının düzenleme komitesinde, kurum/tüzel kişilik/karar organı tarafından resmi olarak görevlendirilmiş üniversite/enstitü/bilimsel kurum/branş derneği akademisyen temsilcisi bulunması zorunludur.) (2 puan)" maddeleri bulunmaktadır.
İlgililere duyurulur.”
ÜNİVERSİTELERARASI KURUL BAŞKANLIĞI
NOT: Doçentlik Yönetmeliği'nin ilgili maddesi gereğince Doçentlik Başvuru Şartlarındaki değişiklik, 2023 Ekim döneminde uygulanmayacaktır.
2024 Mart döneminde doçentlik başvurusu yapacak adaylar değişen başvuru şartlarına tabi olacaklardır.
Unutmayınız... https://dergipark.org.tr/tr/ adresinde bulunan dergilerin bir kısmı ulusal hakemli dergi kapsamında, bir kısmı ise kapsam dışındadır. Hangi derginin ulusal hakemli dergi kapsamında olduğu bilgisi http://cabim.ulakbim.gov.tr/tr-dizin/trdizinde-dizinlenen-dergi-listesi/… adresinden bulunabilir.
Ayrıca birçok kişi şaibeli olan "ETS, TOEFL, IBT" sınavlarıyla v e yabancı dil soru cevapları verilerek Doç. olmuştur. ÜAK diyor ki; "TOEFL dil belgeleriyle ilgili bilgilerin 2 yıl sonra imha edilmesinden dolayı belgelerin gerçek olup olmadıklarının doğrulanamaması nedeniyle belgelerin geçerlilik süresi 2 yıldır.”
Bu ne şimdi? Mademki, sonuçlar ispata dayalı değil, yıllarca TOEFL’dan neden birçok kişi Doç. yapıldı?
Prof.Dr. Ferhan Odabaşı hocam “ Yönetmelikte yer alan, hakem olmak için Prof. olmak ve rektörden izin almak” Md. karşı çıkmıştı.
Gerçekten de; “bu talihsiz, yanlış ifadenin "sehven" yazıldığı belirtilerek, mutlaka kaldırılmalıdır. Bu ifadenin altında 2006-16 arası Y. Dil soru cevapları verilerek, jürileri ayarlanarak Doç. olan ve 2011'den sonra Prof. olan akademisyenlerin etkisi olabilir.
2006-16 arası Y. Dil soru cevapları verilen Hırsız Akademisyenler kolayca Doç./Prof. olurken ve akademide yönetici olarak ta görevde olduğu sürece şartları zorlaştırmanız sadece onlara yarar. Önce Akademik Temizlik Şarttır.
“Doçentlik Yönetmeliği'nin…” ÜAK ve Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen yönetmeliğinde "bilim/sanat alanlarında adayın akademik....” yapılır. "Bilim/sanat alanlarındaki güncellemeler izleyen dönemde... uygulanır." ÜAK ve YÖK’e nihayet "bilim/sanat" yazımını kabul ettiği için teşekkürler...
Şimdi sosyal medyadan birkaç tweettere yer verelim;
Mehmet Toran @mehmet_toran (9 Ağustos); “2024 Mart Başvuru dönemi itibariyle geçerli doçentlik kriterleri yayınlandı. Nispeten daha detaylı! SSCI-SCIE Q1-Q2-Q3 düzeyinde en az bir* makale zorunlu! *artık Eğitim ve Bilim de kimseyi kurtaramayacak”
Öğretim üyelerimizin görüşlerini de bir sonraki yazımızda vereceğiz…