Göktan Ay


Ülkemizin gelişmesi, üniversitelerimiz ile olmayacak mı?

1500’ü aşkın; akademi, eğitim, kültür, sanat, müzik v.b. üzerine yazım yayımlandı.


1500’ü aşkın;  akademi, eğitim, kültür, sanat, müzik v.b. üzerine yazım yayımlandı. Ülkemizin lokomotifi olan üniversitelerin güçlü olması, ülkemizin   güçlü olması ile doğru orantılıdır. 208 Üniversitemiz var ama, hala Dünya sıralamalarında ilk 100’e giren üniversitemiz yok. Ama;  ABD, Çin, Almanya, Fransa’yı, İngiltere, Hollanda, İsviçre’de  ilk 100’e, 300’e, 500’e giren üniversiteler var.

Her YÖK Başkanı projeler üretti/açıkladı, ama çoğu devam ettirilmedi, sonuç alınamadı, kadük oldu. Eski “Yeni YÖK”, zaten proje açıklamada ve protokol imzalamak da rekor kırdı.

GSF ve Konservatuvarı olmayan üniversitelerle protokol imzaladı ve “üniversiteleri sanatın merkezi yapacağız” dendi.

Akademik sorunlar dağ gibi yığıldı ve çözümü yeni YÖK yönetimine kaldı.

Sonuç?

Eski Başkan Prof.Dr. M.Yekta Saraç’ın açıkladığı,  “Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma” projesi 2020’de beş üniversiteyle başladı, sonra  22 üniversiteye yükseldi. https://www.haberturk.com/yok-baskani-ozvar-15-olan-ihtisaslasma-universiteleri-21-oldu-3251594

22 üniversitenin rektörleri, YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar’ın ev sahipliğinde, Kastamonu’da toplandı. Rektör  Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, yaptığı açıklamada; "Bölgesel Kalkınma Odaklı Üniversite Ziyareti" programının Kastamonu’da yapılmasından dolayı mutluluk duyduğunu ifade ederek, "Ormancılık ve Tabiat Turizmi alanlarında ihtisaslaşan üniversitemizde akademisyenlerimiz tarafından verilen eğitimlerle gençlerimizi geleceğe hazırlıyoruz. İhtisas odaklı çalışmalarda inovasyon ve sonuç odaklı faaliyetler yürütüyoruz. Böylesine büyük bir programın üniversitemiz ev sahipliğinde düzenlenmesinden dolayı son derece mutlu ve gururluyuz. Her konuda Üniversitemizi cesaretlendiren YÖK Başkanımız Sayın Prof. Dr. Erol Özvar ve YÖK üyelerimize şükranlarımı sunuyorum." dedi.

https://kastamonu.edu.tr/index.php/tr/bilgi/gundem-tr/4595-yok-baskanimiz-ve-rektorler-universitemiz-ev-sahipliginde-kastamonu-da-bulusuyor

Bu projede yer alan İhtisas Üniversiteleri ve belirlenen alanları şöyle; 

Bingöl Üniversitesi (Tarım ve Havza Bazlı Kalkınma), Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (Tarım ve Hayvancılıkta Farklılaşarak Bütünleşik Kalkınma Modeli), Düzce Üniversitesi (Çevre ve Sağlık), Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi (Tarım ve Jeotermal), Uşak Üniversitesi (Deri, Tekstil ve Seramik), Aksaray Üniversitesi (Spor ve Sağlık), Kastamonu Üniversitesi (Ormancılık ve Tabiat Turizmi), Muş Alpaslan Üniversitesi (Hayvancılık), Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (Çay), Siirt Üniversitesi (Tarım ve Hayvancılık), Artvin Çoruh Üniversitesi (Tıbbi-Aromatik Bitkiler), Bartın Üniversitesi (Akıllı Lojistik ve Bütünleşik Bölge Uygulamaları), Hitit Üniversitesi (Makine Ve İmalat Teknolojileri), Kırklareli Üniversitesi (Gıda), Yozgat Bozok Üniversitesi (Endüstriyel Kenevir Alanında İhtisaslaşma), Giresun Üniversitesi (Fındık), Iğdır Üniversitesi (Katma Değeri Yüksek Tarımsal Ürünler), Munzur Üniversitesi (Stratejik Hammaddeler ve İleri Teknoloji Uygulamaları), Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (Doğal ve Kültürel Miras Turizmi), Batman Üniversitesi (Enerji), Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesi (Hassas Tarım ve Yenilikçi İşletme Teknolojileri), Gümüşhane Üniversitesi (Madencilik)

 

Toplantıda konuşan YÖK Başkanı Prof.Dr. Erol Özvar şunları söylemiş;

“Bir adım öteye götürerek bu sürece toplumu da entegre etmeniz çok önemlidir. Bu üçlü mekanizmaya toplumu da dâhil ettiğinizde kuracağınız dörtlü mekanizma, sağlıklı iş birliği gerçekleştirmeniz için kolaylaştırıcı olacaktır. Bu sayede yükseköğretim kurumlarınız, devlet ve özel sektör kuruluşları, iş dünyası ve toplumla bütünleşik mekanizmayı oluşturabileceklerdir. Bu mekanizma ve süreçlerin düzgün şekilde işlemesi neticesinde üniversitelerimiz, devlet ve özel sektör kuruluşlarıyla uyumlu, iş dünyasının bilgi ve insan kaynağı ihtiyaçlarına hızlı cevap verebilen, toplum beklentilerini karşılayan ve bu sayede bölgesel ve dolayısıyla ulusal kalkınmanın önünü açan kuruluşlar haline gelebilecektir.”

Elbette doğru söylemler, ama bu konuşmayı okuyan Sn. Cumhurbaşkanımız;  2023’e girerken, TOOG üretilirken, teknoloji gelişmişken  Danışman olarak Beştepe’ye aldığı Prof.Saraç’a; “Hocam,  Sizi, 8 yıl YÖK Başk. V., 8 yıl YÖK Başkanı yaptım. Hala; Devlet-Üniversite-Sanayi-Toplum iş birliği sağlanamamış. ‘Butik üniversite’ projesine geçilmemiş. Üniversiteler bulunduğu yöreye önder olamamış! Bunu başaran üniversitelerimiz örneği de varken, bu nasıl iş!.” diye soracak mı?

Sormaz ise, yaptırım olmaz ise, makama gelenler neden çalışsınlar ki? Bol bol gez, seyahat et, protokol imzala, iş yapar görün.

Sürekli  “olacak, yapacağız” lafları et, gittiğin yerlerde ağırlan-alkışlan…

Bu daha güzel…

Ülkemizin gelişmesi mi? 

Üniversiteler mi?

İlk 100/500’mü?

????????