Göktan Ay


Yeni kurulan fakültelerin farklı alanlarla birleşmesi doğru mu?

Üniversitelerin bünyesinde yapılan önemli değişikliklere ilişkin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından imzalanan karar, Resmi Gazete ‘de yayımlandı ve 40 üniversite bünyesinde toplam 52 fakülte, enstitü ve yüksekokul kuruldu. (04.08.2023)


Üniversitelerin bünyesinde yapılan önemli değişikliklere ilişkin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından imzalanan karar, Resmi Gazete ‘de yayımlandı ve 40 üniversite bünyesinde toplam 52 fakülte, enstitü ve yüksekokul kuruldu. (04.08.2023)

İşte önemli değişikliklerden bazıları:

1/ Önemli değişiklikler değil, normal yapılanlar…

2/ YÖK’e göre “Spor Bilimleri Fakültesi”, “Lisansüstü Eğitim Enstitüsü” her üniversitede aynı isimde olmalıdır. 

3/ “Güzel Sanatlar Fakültesi” veya “Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi” doğru isimlendirmeler ama ikincisinde karar verilmesi gerekiyor. Elbette daha önce yazdığımız gibi Müzik Bölümü olmamalı. Farklılıklar 2021 Üniversitelerine yakışmıyor. 

4/ “Turizm Fakültesi” çok önemli ama bölümlerinde anlaşılamıyor, ortak bir karar mevcut değil… Mesela Gastronomi Bölümü sadece bu fakültelerde olmalı. Fakat!

5/ “Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi” doğru isimlendirme. Biliyorsunuz Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi’ne de kurulduğu günden beri karşı çıktım. Müzik ve Sahne Sanatları Üniversitesi doğru isimlendirmedir. Elbette sinerji isteniyorsa… 

6/ “İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi” ile “İletişim Fakültesinin” çoğalmasını doğru bulmuyorum. Önce o illere gidecek, kaliteli Öğr. Üyesi yetiştirilmelidir. 

7/ Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi, Bakanlık kurarken; “Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği” ismini kullan, ama akademiye gelince Doğa Bilimleri Fakültesi de… Doğa: “Kendiliğinden var olan ve insan etkinliğinin dışında kendini sürekli olarak yeniden yaratan ve değiştiren, canlı ve cansız nesnelerden oluşan varlığın tümü.” Mühendislik; “Köprüler, tüneller, yollar, araçlar ve binalar dahil olmak üzere makineler, yapılar ve diğer öğeleri tasarlamak ve inşa etmek için bilimsel ilkelerin kullanılması” 

Peki, doğanın mühendislikle ilgisi ne olabilir? Bilmiyoruz. 

8/ “Mimarlık Fakültesi” ile “Mühendislik Fakültesi” değil “Mimarlık ve Mühendislik Fakültesi” ya da “Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi” doğru olandır. Mimarlık, büyük yapı tasarımı ve mühendislik sanatı olarak bilinen bir disiplindir. Mimarlık Bölümü bilim ile sanatı dengeli bir şekilde kullanarak göze hitap eden sağlıklı yapıların ortaya çıkması için çalışmalar gerçekleştirecek bireyler yetiştirilmesini amaçlar.

9/ Çok yanlış bir birleştirme daha; “Sanat, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi.” Mimarlık kesinlikle ayrılmalıdır. Sanat ve Tasarım Fakültesi mezunları; mekânların yaşam kalitesini yükselten, insanların estetik ile konfor algısını üst düzeye taşıyan iç mimar ve tasarımcılardır.

10/ “Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi” yanlış bir birleşmedir. Mimarlık bağımsız olmalıdır.
11/ Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörlüğü bünyesinde yer alan Filipinler Bangsamoro Sultan Kudarat Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu kapatıldı. Aynı rektörlük bünyesinde Filipinler Bangsamoro Sultan Kudarat Sağlık Bilimleri Fakültesi ile Özbekistan'ın başkenti Taşkent'te Taşkent Hemşirelik Fakültesi kuruldu.