Korkut Aldemir


Yobaz iii

Yobazın ve cahilin verebileceği zararı kimse hesaplayamaz. / K.A.


Dünya literatürünü, dış basını ve olayları iyice anlayabilirsek Yobaz ve cahil tehlikesini daha net idrak edebiliriz. 

Küresel ölçekte düşünürsek; yobaz ve cahil bir hükümet başkanı bir nükleer savaş başlatabilir. Başlayan bir cahilliğin dünya tarihinde her zaman tekrarlandığını ve büyük yıkımların yaşandığı unutulmazsa olası bir nükleer üçüncü dünya savaşının sonunda neler yaşanabileceğini en yakın ikinci dünya savaşı sonuç rakamlarında görebiliriz.

 Mahallesel ölçekte bakarsak balkonunuzda hava alırken veya parkta oynayan çocuğunuzun başına basit bir yorgun merminin çarpabileceği ihtimali ve bu olasılıkların gerçekleşmesi ihtimalini perçinleyenlerin vandallar, barbarlar, cahiller ve yobazlar olabileceğini göreceksiniz. Ya da en basit haliyle siz cahilce emniyet kemeri takmamışken kırmızı ışıkta geçen veya alkollü bir yobazın son süratle çarptıklarından biri olabilirsiniz.

 

Yaşam bütünseldir. 

Hiçbir perspektif diğer emsal modellemelerinden çok da farklı değildir.

Mesele üzerinde sadece ciddi ciddi düşünüp düşünmemek, eklektik ve derin bakış açısını karşılaştırmalı olarak değerlendirip değerlendirememek meselesidir.

 

Yine de biz silip atmadan, umutsuzluğa düşmeden devam edelim.

İnsanoğlunun yaradılış fıtratında temel esas bireyin varlığındaki iyilik-kötülük arasında bilgelik-yobazlık arasında gidip gelerek verdiği öz mücadeledir.

 

Kişi kendi yaşamını inşa edeceği iyiliği veya kötülüğü tercih etmek ya da bilgeliği veya cahilliği, yobazlığı tercih etmek özgürlüğüne sahiptir. Seçimlerinin sonuçlarını da yaşayacaktır. Dersler çıkaracaktır, değişecektir, olgunlaşacaktır veya öğrenmeyecektir, sorgulamayacaktır, cahilliğe, at gözlüklerine kapılıp gidecektir.

 

Başarılar bir yana;

Yobaz işte tüm bu başarısızlıkların kahredici ve lanetli bir sonucudur. 

 

Tavsiye isteyenleri de cevaplayıp bitirelim:

Önce kendiniz yobazlığa kapılmayın. Sonra da etrafınızda tek bir yobaz bırakmayın.

 

 

Korkut ALDEMİR

2023/ANKARA