Göktan Ay


YÖK Başkanı Prof.Dr. Erol Özvar, 2547 Atama Mevzuatını Değiştirir Mi?

Yaptırım olmayan yerde de hukuk ve düzen yoktur…


Eski Yeni YÖK 2019’da tüm Devlet Üniversitelerine gönderdiği uyarı niteliğindeki yazıda https://personel.gop.edu.tr/depo/menuler/birim_10308/yok_kararlari_569/html_icerik/files/Dekan2959823.pdf
2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu ve Anayasa'da Fakültelere Dekan atamalarının nasıl gerçekleşeceğinin belirlendiği belirtilerek, görev süreleri rektörlerin görev süresinden bağımsız tutulmuşken kimi üniversitelerde yeni atanan rektörlerce mevcut dekanlara görevden ayrılmaları yönünde telkinde bulunulduğu veya mobing yapıldığı bilgilerinin alındığı ve şikâyetlerin ulaştığı kaydedildi. Yazıda, “Yükseköğretimde yönetişim modelini öne çıkaran 'yeni YÖK' olarak yeni atanan rektörlerce mevcut dekanlara görevlerini bıraktırmaya yönelik herhangi bir tutum takınılmamasını, üniversitelerin çoğulcu bir yönetim anlayışıyla ve mevzuat çerçevesinde bileşenleri ile birlikte yönetilmesini özellikle önemsiyoruz” ifadeleri yer almıştı.. 
YENİYÖK: “Rektör  ve  Dekan atamaları; Anayasamızın  130. Mad.,  "Kanunun  belirlediği usul ve esaslara göre; rektörler Cumhurbaşkanınca,”
AY: Son KHK ile rektör atamaları düzenlenmiş ve adaylar arasından mülakatla ilk önce 3 isim, 15 günde imzalanmazsa yeni 3 isim Sn. Cumhurbaşkanımıza gönderilmekte, eğer listeden de 15 günde imzalanmazsa, Sn. Erdoğan istediği ismi atamaya yetkili olmaktadır. Gereksiz bir işgücü kaybıdır. Özellikle son atamalarda 96, 53, 11 v.b. kişi başvuran adayların, mülakatları yapılmış, KHK’ya göre yol takip edilmiş ama; hiçbiri atanmamış, başvurmayan akademisyen rektör olarak atanmıştır. Bu iktidar açısından çok fazla söylentiye yol açmaktadır. O nedenle Rektör başvuruları doğrudan Cumhurbaşkanlığına yapılmalı, YÖK sadece dosyalara şerh düşerek, aradan çekilmelidir.
ÇÖZÜM: Mevzuat değişikliği ŞART!
YENİYÖK: “Dekanlar ise;2547  Sayılı  Yükseköğretim  Kan.  16.  Mad. de,  "Fakültenin ve birimlerinin temsilcisi olan dekan, rektörün önereceği, üniversite içinden veya dışından üç profesör arasından Yükseköğretim Kurulunca üç yıl süre ile seçilir ve normal usul ile atanır. Süresi biten dekan yeniden atanabilir" hükmünü amirdir. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu ve Anayasamızda, fakültelere dekan atamalarının nasıl gerçekleşeceği belirlenmiş ve görev süreleri, rektörün görev süresinden bağımsız tutulmuşken,”
AY: Neden Dekan atamaları bağımsız tutulmuş ve 3 yılla sınırlandırılmıştır. Üniversite bir bütündür. Mevcut mevzuata göre rektör 4 yıl, dekan/müdür 3 yıl atanınca, rektörün son bir yılında dekan değişimi yapılmakta, yeni bir rektör atamasında rektör, eski atananla 2 yıl çalışmak zorunda kalmaktadır. Bu uyumlu ve devamlılık getiren bir sistem değildir. YÖK, gereksiz kırtasiye ve enerji kaybına sebep olan Dekan/Müdür atama yetkisini Rektöre devretmeli, atana Dekan/Müdür rektörle gelip (4 yıl) rektörle gitmelidir. Akademinin huzuru ve devamlılık için şarttır. Aynı kurumda, nedense Müdürlerin atama yetkisinin rektörde olması sorun yaratmamaktadır.
Ayrıca, neden ille de Prof. olmalıdır?. Unvanlar kişiyi; en iyi idareci, yasaları/yönetmelikleri bilen kişi mi yapmaktadır?. Mümkün değil.. O nedenle, Dekan atamalarında; sosyal-etik olan, zamanını makama harcayan,  idarecilik bilgisine-yönetmeliklere vakıf, disiplin cezası almamış v.b. akademisyenler atanmalıdır. 
ÇÖZÜM: Mevzuat değişikliği ŞART!
 YENİYÖK: 
“Kimi üniversitelerde  yeni  atanan  rektörlerce  mevcut  dekanlara  görevden  ayrılmaları  yönünde telkinde bulunulduğu,” “Yükseköğretimde yönetişim modelini öne çıkaran Yeni YÖK olarak, yeni atanan rektörlerce mevcut  dekanlara  görevlerini  bıraktırmaya  yönelik  herhangi  bir  tutum  takınılmamasını,”
AY: Biraz önce yazdığım konu. Siz süreleri farklı tutarsanız olacağı budur. Mevcut dekanlarla çalışmak istemeyen rektörden, 4 yıl sonra “başarı çıktısını” nasıl isteyebilirsiniz ki? Size, iki yıl istemediğim dekanlarla çalıştım, onlar başarıma engel oldu” derlerse ki, zaten diyorlar. Görevden almaya çalışıyorsunuz, bu defa da mahkemelik oluyorsunuz. Alın size işlemeyen bir 2547 sistemi..
ÇÖZÜM: Mevzuat değişikliği ŞART!
YENİYÖK: “…veya mobing yapıldığı duyum ve bilgileri alınmaktadır.” 
AY: Akademiye yakışmayacak bir durum. Rektör olmak için kapıları aşındırıyorsunuz, sonra babanızın tapulu malı gibi istediğinizi yapmayan, imzalamayan, atamaya karşı çıkan akademisyenlere, rapor vermeyen avukatlara mobbing yapıyor, uzak kampüslere gönderiyor ve iş yaptığınızı zannediyorsunuz..
Eski Yeni YÖK Başkanı Prof. Dr. M.Yekta Saraç, bu şikayetlere ve durumlara karşı ne yapmıştır?
Kaç soruşturma açmıştır?
Kim(ler)e ceza vermiştir?
Kimleri görevden almıştır?
Elbette, biliyoruz ki HİÇ…
Yaptırım olmayan yerde de hukuk ve düzen yoktur…
ÇÖZÜM: Mevzuat değişikliği ŞART!
YENİYÖK: “Yasa  koyucunun  dekanların  görev  süresi ile  rektörlerin  görev  süresini ayrı tutmuş  olduğu açıktır.  
Dört  yıllığına  atanan  bir  rektörün  görev  süresi  sona  erdiğinde  onun  önerisiyle  YÖK tarafından  seçilerek  atanmış  olan  dekanların  görev  süreleri  sona  ermeyecek,  bu  dekanlar  görev sürelerini yeni rektörün yönetiminde tamamlayacaklardır. Yasa koyucunun maksadı budur.”
AY: “Yasa koyucunun maksadı budur.” Demekle ne anlatılmak istenmiş çıkaramadık. Oysa, atanan  bir  rektörün  görev  süresi  sona  erdiğinde  onun  önerisiyle  YÖK tarafından  seçilerek  atanmış  olan  dekanların  görev  süreleri  sona  ermeyecek, yeni bir isim atanıncaya kadar vekalet ile görevini sürdürecektir” demek tek çözümdür. İşte şimdi yasa koyucunun maksadı açıklanmış olur.
ÇÖZÜM: Mevzuat değişikliği ŞART!
YENİYÖK: “…Diğer  yandan  görev  süresi  bir  biçimde  sona  eren  dekanların  yerine  asaleten  atama gerçekleşene  kadar  vekâleten  görevlendirmenin  de  rektör  tarafından  yapılmasının  mevzuat açısından mümkün olmadığı, bunun bir usulünün bulunduğu ve vekâleten görevlendirmenin, Başkan Vekili konuya  ilişkin  Başkanlığımıza  iletilecek  rektör  teklifinin  ancak  Başkanlığımız  tarafından  uygun görülerek onaylanmasından sonra gerçekleşeceği de bilinmelidir.”
AY: Vekalet konusunda hem fikiriz, ama Son satırda İTA amiri Rektöre vekalette bile izin vermemek; “sen rektörsün, seni ben atıyorum, ben izin vermezsem bir şey yapamazsın” demenin kibar yoludur. Yazık..
Sanki mevzuat gökten indi. 182’de yazılan, üniversiteleri zapturap altına almak isteyen kulların yapısı,2023’de  değiştirin o zaman!..
İşine gelince mevzuata sığınmanın bir başka yolu…
ÇÖZÜM: Mevzuat değişikliği ŞART!
SONUÇ:
Yazımızın başlığında; “YÖK Başkanı Prof.Dr. Erol Özvar, 2547 Atama Mevzuatını Değiştirir Mi?” diye sormuştuk.  Sn. Özvar Hocamız, tarihe geçecek bir Başkan olmak için, mutlaka değiştirmeli! 
Neden mi; rahat çalışmak, büyük düşünmek, ayağına eski yönetimler tarafından pranga/sorun olan atamalardan kurtulmak, yeni projelere imza atmak için….